Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.08.2013.
12:41
Đ. Barović - Vesti A

Tajni dokument obaveštajne službe BiH (3): Centrala terorista u Sarajevu

U poverljivom izveštaju Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) u kojem je analizirana tajna operacija šifrovanog imena Platon, zavedena u ovoj službi pod brojem UR-04-429/09 kao dokaz pojačanog rada iranskih službi na prostoru Bosne, ističe se i dolazak Sajeda Zahidija zvanog Abu Amar i Kani Muhamad Bakera, zamenika komandanta IRGC-a.

Priznaju samo islam: Alahovi ratnici debelo su umešali prste i u bosanski rat
 

OSA tvrdi da Abu Amar trenutno obavlja dužnost šefa odeljenja za Evropu i Ameriku, u nomenklaturi iranske obaveštajne službe označenog kao Organizacija 11.000.

Ova organizacija broji ukupno 40 ljudi i svi su po činu generali i pukovnici. Spomenuto odeljenje je reaktivirano posle 11. septembra 2001. godine, a bosanski obaveštajci su otkrili da Organizacija 11.000 ima i svoju agenturu u Hrvatskoj za koju je zadužen izvesni Hasan Tavan.

Hladnokrvni ubica

Prema podacima do kojih je došla Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH, Abu Amar je osvetoljubiva i agresivna osoba koja se ne klanja niti ide u džamiju, nije fleksibilan, hladnokrvan je, a i za najmanju sumnju ubija. S tim u vezi neka saznanja ukazuju da je Amar organizovao ubistvo lidera Kurdistanske armije Kasam Lulua, koji je likvidiran u jednom hotelu u Francuskoj. Pre postavljenja u Odeljenju 11.000 , Abu Amar je bio šef Odeljenja 9.000 (grupa za likvidacije i gušenje disidenata) u kojem periodu je navodno izvršio više likvidacija", navodi se u tajnom izveštaju OSA.

"U BiH je angažovano uvek 10 osoba, s obzirom na to da je centrala u Sarajevu zadužena za čitav Balkan. Prema prikupljenim saznanjima Abu Amar je osoba sa izuzetno radikalnim stavovima, i sa iskazanom spremnošću za likvidacijama. Za vreme svog prvog boravka u BiH, on je od svoga rukovodstva tražio da likvidira određene čelne ljude iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda, koji po njegovom mišljenju rade protiv iranskih interesa.


Šef odeljenja za edukaciju Organizacije 11.000 je Mustafa Tadžak. Obaveštajni podaci bosanske tajne službe tvrde da je Tadžak nakoliko puta boravio u ovoj zemlji tokom rata, ali i da je bio komandant kampa u Pazariću za obuku ARBiH.


"Osim angažmana u BiH, Tadžak je za vreme rata na Kosovu bio šef LjODS-a
za Kosovo. Interesantan podatak koji se veže za Tadžaka je taj što je bio zarobljen od strane Amerikanaca koji su ga nakon 15 dana jednostavno pustili", stoji u ovom izveštaju.


U aktivnostima koje su prethodile dočeku Abu Amara posebno se istakao izvesni Muslem.

Poverljiv dokument: Faksimil izveštaja OSA

"Za Muslema raspolažemo saznanjima da je bio lični Amarov sekretar i u BiH je stigao kao njegova prethodnica. Muslem je za vreme svog boravka bio smešten u objektu Alifakovac broj 2, gde se nalaze i prostorije HO 'Obnova' i gde je bio i radno angažovan. Koristio je telefon 061/366-397. Muslemov zadatak je, između ostalog, bio u BiH da ugovori sastanke za Abu Amara, a prema našim saznanjima i posle njegovog odlaska, Muslem je izvestan period ostao u BiH.

Iz naše zemlje otišao je krajem četvrtog meseca, a na njegovo mesto je došao Hosein Safari. Za istog raspolažemo podacima da će u našoj zemlji ostati naredna tri meseca i obavljaće funkciju oficira za vezu u HO Obnovi. Hosein Safari je sin generala Safarija, za kojeg raspolažemo podacima da je šef IRGC-a za Irak.

Obučavao bošnjačke studente

"U sklopu navedenog došli smo do saznanja da je sigurnosno interesantna osoba Mudžataba Abaspor, radi u Ambasdi Irana BiH u Sarajevu. Mudžtaba spava u prostorijama HO Obnove i prema raspoloživim podacima isti radi na vezi. Mudžtaba ima oko 35 godina, oženjen, otac je dvoje ili troje dece, a u BiH je stigao sam. Sklon je ženama i jednom sedmično ide u Hadžiće gde rekreativno igra fudbal. U Iranu je radio kao šef i vođa studenata pristiglih iz BiH. U Odeljenju 11.000 obavljao je dužnost zamenika šefa za edukaciju", piše u zaključcima akcije Platon.

Sutra - Tajni dokument obaveštajne službe BiH (4): Iz Bosne prisluškivali celu Evropu

POVEZANE VESTI

Sreda 14.08.2013. 20:54
Шта написати о исламу,а да већ није написано?Проблематични и нису за друштво....само резолуција 7,62
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online