Četvrtak 15.08.2013.
08:23
Đ. Barović - Vesti

Tajni dokument obaveštajne službe BiH (4): Iz Bosne prisluškivali celu Evropu

Podignuta parama terorista: Tekija u Travniku

"Raspolažemo podacima da je jedan broj državljana BiH prvi put stupio u kontakt sa obaveštajnim strukturama Irana 1994. godine kada su završili vojnu obuku u kampu Moštre kod Visokog, a kojem su rukovodili iranski instruktori. Naime, kao pripadnik jedinice El mudžahedin, na preporuku Begović Saliha iz Travnika pojedinci su upućeni na obuku u ovaj kamp. Kampom je rukovodio izvesni Mahmud, državljanin Irana, po činu pukovnik, pripadnik IRGC-a, koji je ubijen 1995. zajedno sa još nekim državljanima Irana, navodno od strane pripadnika VRS, u zasedi kod sela Čekrćići, opštinama Visoko", objašnjava se u poverljivom dokumentu OSA i nastavlja da je finansijsku i logističku podršku za ovaj kamp osiguravao izvesni Šej Džafer koji je ujedeno i glavni finansijer aktivnosti iranskih obaveštajnih službi u BiH.

"Obuka polaznika je imala vojni karakter, gde su uvežbavane vojne veštine. Pored toga što je bio rukovodilac kampa, Mahmud je bio i instruktor. Nakon završetka obuke u kampu Moštre nastavljeno je održavanje kontakata sa polaznicima kampa, sa kojima se pored Mahmuda viđao povremeno i Šejh Džafer, kao i neki drugi iranski državljani koji su u to vreme boravili u BiH", stoji u izveštaju OSA.


Većina polaznika ovog kampa se na kraju doškolovala u Iranu, gde je svaki od njih, zavisno od procena, provodio po šest i po meseci navodno "upoznavajući se sa kulturnim i drugim prilikama u ovoj zemlji". Međutim, istina je nešto drugačija.

Poseta "prosvetiteljima" iz Tuzle

Među zanimljivijim posetama Bosni iz Irana, OSA navodi dve. Prva je profesora Nadžefija koji je u Iranu poznat kao Jaber koji radi kao direktor Odeljenja za istraživanje i strategiju Garde, čije se sedište nalazi na vojnom fakultetu "Imam Hosejin", na kome se obučavaju pripadnici IRGC-a.
Druga je poseta izvesnog dr Nouruzimaneša, koji je bio gost predavač na Institutu "Ibn Sini", ali je posetu Bosni iskoristio i da obiđe udruženje Prosvetitelj iz Tuzle koje je, prema podacima OSA, samo paravan za vojnu obuku kojom rukovodi Jakub Mehdin, pripadnik oružanih snaga Irana.

"Prilikom boravka u Iranu, odabrani BiH državljani prolaze obuku u 13 gradova (rukovanje naoružanjima, skokovi i vožnja paraglajdera, skokovi padobranom iz aviona sa 5.400 metara visine i slične vrste obuke )", tvrde obaveštajci OSA.


OSA je otkrila i "partnerske" odnose između obaveštajnih službi Irana i Hrvatske.


"Za obaveštajne strukture Republike Hrvatske i njihove odnose sa iranskim obaveštajnim strukturama se može reći da su ove dve službe u nekoj vrsti partnerskih odnosa i njihova saradnja datira još iz vremena rata u BiH, a nakon rata se produbljivala. Naročito je jaka bila saradnja SIS-a sa iranskim obaveštajnom službama, kada su podsredstvom SIS-a oslobođeni zarobljeni iranski državljani kako u BiH, tako i u RH. Za ovakve usluge iranske obaveštajne službe su SIS-u pružale novčane protuusluge", navodi se u analizi akcije Platon.


OSA posebno upozorava na jak upliv islamskih radikalnih islamista, a tu ističe Šejh Jusufa koga opisuju kao harizmatičnog i ujedno jednog od najautoritativnijih verskih vođa grupe Muhafizina.


"Šejh Jusuf je vlasnik i finansijer verskih škola - medresa u Nemačkoj, a finansirao je i izgradnju tekije u posleratnom periodu u Travniku. Pripadnik je nakšibendijskog derviškog reda i navodno po toj osnovi je u tri-četiri navrata boravio u BiH", piše u poverljivom dokumentu OSA u kome Muhafizine opisuju kao jedne od najradikalnijih i najekstremnijih grupacija u svetu.


"Okupljaju isključivo šiite i njima naklonjene osobe koje za sebe tvrde da su najčistiji i najbolji propovednici islama i da imaju zadatak kao takvi da zavladaju celim svetom, te da su im u tom cilju dozvoljena sva moguća sredstva, a da im je za sve učinjeno na tom putu unapred oprošteno."

Pare za islamsku revoluciju

Šejh Džafer je, prema saznanjima OSA, jedan od najvećih iranskih autoriteta u BiH.
"Šejh Džafer je glavni finansijer verskih i drugih projekata koje provodi iranska ambasada, odnosno preko njega se usmeravaju sva finansijska i materijalna sredstva koja služe ili imaju za cilj da finansiraju 'tekovine islamske revolucije'. Sva privredna društva koja su registrovali iranski državljani u BiH iz svoje dobiti učestvuju u finansiranju navedenih aktivnosti posredstvom Šejh Džafera", otkrivaju agenti OSA.

Sutra - Tajni dokument obaveštajne službe BiH (5): I Bošnjaci u timu za likvidacije

2024 © - Vesti online