Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 27.03.2013.
16:54
Srna A

"Zagreb nije ispunio uslove za ulazak u EU"

Predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir ocenio je da konstatacija komesara za proširenje EU Štefana Filea da je Hrvatska ispunila uslove za pristupanje EU po svim poglavljima ne odgovara istini kada je reč o prognanim Srbima iz Hrvatske.

Milojko Budmir: Prema popisu iz aprila 2011. godine broj Srba se smanjio i taj trend se nastavlja
 

"Kako je moguće da Hrvatska nije ispoštovala nijednu preuzetu obavezu prema svojim građanima srpske nacionalnosti, da je ostavila više od pola miliona Srba bez osnovnih građanskih i drugih ljudskih prava, a da je ispunila tražene uslove", pita Budimir.


On je za Srnu rekao da ovakva konstatacija Štefana Filea ukazuje na svu pristrasnost EU ili onih njenih članica koje su podržavale Hrvatsku, prvo na njenom putu do secesije, a sada i do punopravnog članstva u EU.


Budimir ukazuje da ni peticija koju je potpisalo više od 70.000 izbeglih i prognanih Srba, koji su oštećeni u svojim pravima, nije bila dovoljna da bi tom problemu EU poklonila određenu pažnju.


"Za EU, po svoj prilici, više znači restrukturisano brodogradilište ’Brodosplit’, nego to što se Srbi koji su proterani ili koji su ostali u Hrvatskoj i dalje tretiraju kao građani drugog reda", ističe Budimir.


On podseća da jedino Srbima iz Hrvatske, od svih bivših republika SFRJ, nisu vraćena oduzeta stanarska prava, penzioneri su ostali bez svojih penzija, privatizacija je izvršena bez Srba, ostali su bez svoje dinarske i devizne štednje, a ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka teče izuzetno sporo.


"U poslednje vreme eskalirao je govor mržnje, a poslednji napad na učenike Bogoslovije manastira Krka ukazuje da Srbima nije garantovana ni bezbednost", konstatuje Budimir.


On dodaje da je sve ovo uslovilo zaustavljanje povratka, a prema popisu iz aprila 2011. godine broj Srba se smanjio i taj trend se nastavlja.


"Za sprovedeno etničko čišćenje Hrvatska će biti nagrađena punopravnim članstvom u EU, dok se Srbiji oduzima pravo da zaštiti svoje građane na području Kosova i Metohije koje je bilo samo pokrajina, a Albanci nacionalna manjina", navodi Budimir.


On kaže da ostaje pitanje da li će se možda ovi problemi rešiti posle ulaska Hrvatske u članstvo EU ili će to biti samo "kišobran" da se realizuju ideje da je "Hrvatska samo zemlja Hrvata, a da su svi ostali samo gosti".


Komesar za proširenje EU Štefan File izjavio je juče na svečanoj sednici hrvatske Vlade da je Hrvatska "pokazala sposobnost i obavila obaveze na vreme i tako ispunila uslove za pristupanje EU po svim poglavljima".

POVEZANE VESTI

Sreda 27.03.2013. 17:07
ma neka oni idu u uniju...ja se nadam da mi necemo nikad
Sreda 27.03.2013. 17:31
Znaju i evropljani, ali Njemačka hoće Hrvatsku i kraj priče !
Sreda 27.03.2013. 18:12
Dragi moj zemljak ispunili su oni uvjete još 1941.g. ako to tebi nije nakon svega jasno onda se mani čorava posla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online