Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 17.03.2014.
15:05
Đ. Barović - Vesti A

Budimir: Srbi krvi zato što su živi

Bombastične izjave nekadašnjih hrvatskih zvaničnika, a sada čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka i Vladimira Šeksa da Srbiji treba uskratiti podršku u procesu priključenja EU zbog načina na koji je predočila svoju kontratužbu za genocid pred Sudom pravde u Hagu, izazvala je oštre osude kako u izbegličkim udruženjima u Srbiji, tako i među čelnicima Srba u Hrvatskoj.

Hrvati prešli svaku meru: Milojko Budimir

Zastupnik u Hrvatskom saboru Dragan Crnogorac smatra da je Srbija u svojoj argumentaciji iznela samo činjenice, a da je reakcija zapravo neprimereni "unutrašnjopolitički marketing" HDZ.
- Hrvatska mora da sledi politiku EU, tako da se ne treba plašiti tih pretnji. To je samo pokušaj da se nova HDZ "umili" svojim nekadašnjim biračima i "vrati u igru" preko nacionalističkih izjava - ocenjuje Crnogorac.


I predsednik SDF Veljko Džakula smatra da je u pitanju "marketing" političara koji i dalje smatraju da su jedino Srbi činili zločine u Hrvatskoj.


- Karamarko je od početka iskazivao netrpeljivost prema Srbima i to nije problem. Problem je što mi i dalje nemamo sistematski urađene baze zločina nad našim narodom, a dovoljno je bilo da svako opiše događaje iz sopstvenog sela - ističe Džakula.


Predstavnici izbegličkih udruženja u Srbiji su mnogo oštriji.


Predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja iz Hrvatske Milojko Budimir je šokiran izjavama zvaničnika HDZ-a.


- To je previše. Prvo su nas ubijali, onda isterali iz Hrvatske, a sada nam zabranjuju i da se branimo. Na ovakve skandalozne izjave država bi morala da reaguje - poručuje Budimir.

Okupatori na sopstvenoj zemlji

Linta ocenjuje da Srbija nikad ne treba da pristane na hrvatske ucene.
- Izjava Karamarka predstavlja klasični primer ucene da Srbija mora da prihvati da je bila agresor u ratu, a "Oluja" legitimna i legalna akcija. Dali to znači da Srbija treba da prihvati hrvatsku tezu da su Srbi u Krajini okupatori na sopstvenoj zemlji i da je Hrvatska imala puno pravo da ih uništi kao narod? - pita Linta.


Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Milorad Linta zatražio je od hrvatskih vlasti da javno osude izjave predsednika HDZ-a Tomislava Karamarka.


- Neka predsednik Hrvatske Ivo Josipović i predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović kažu da se prilikom rešavanja otvorenih pitanja sa Srbijom - imovina i stečena prava, naknada štete za uništenu i oštećenu imovinu, nestala lica, ratni zločini, granice, Hrvatska neće služiti takvim i sličnim ucenama - naglašava Linta.
 

Mesić bi opet dao transkripte

Nekadašnji predsednik Hrvatske Stipe Mesić ocenio je da bi ponovo obelodanio Brionske transkripte na kojima je 1995. Tuđman s vojnim vrhom planirao "Oluju".
Mesić se ipak usprotivio poređenju pravnog eksperta Srbije Vilijema Šabasa da je sastanak na Brionima umnogome ličio na onaj iz 1942. u gradiću Vens kod Berlina, kad su nacisti dogovorili "konačno rešenje" jevrejskog pitanja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.03.2014. 15:23
NDH I + NDH II + EUNDH = genocidne tvorevine
Ponedeljak 17.03.2014. 15:41
Čisto naivan tekst na koji samo neznalice mogu da padnu .Hrvati su stalno-za dom spremni- a Srbi da zaj..u sami sebe radi evroafrički integracija.
Ponedeljak 17.03.2014. 16:30
Gospodo novinari "Srbi krvi zato što su živi" mislim da se kaze KRIVI a ne KRVI!!! Samo za informaciju!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online