Sreda 27.03.2013.
16:54
Srna

"Zagreb nije ispunio uslove za ulazak u EU"

Milojko Budmir: Prema popisu iz aprila 2011. godine broj Srba se smanjio i taj trend se nastavlja
 

"Kako je moguće da Hrvatska nije ispoštovala nijednu preuzetu obavezu prema svojim građanima srpske nacionalnosti, da je ostavila više od pola miliona Srba bez osnovnih građanskih i drugih ljudskih prava, a da je ispunila tražene uslove", pita Budimir.


On je za Srnu rekao da ovakva konstatacija Štefana Filea ukazuje na svu pristrasnost EU ili onih njenih članica koje su podržavale Hrvatsku, prvo na njenom putu do secesije, a sada i do punopravnog članstva u EU.


Budimir ukazuje da ni peticija koju je potpisalo više od 70.000 izbeglih i prognanih Srba, koji su oštećeni u svojim pravima, nije bila dovoljna da bi tom problemu EU poklonila određenu pažnju.


"Za EU, po svoj prilici, više znači restrukturisano brodogradilište ’Brodosplit’, nego to što se Srbi koji su proterani ili koji su ostali u Hrvatskoj i dalje tretiraju kao građani drugog reda", ističe Budimir.


On podseća da jedino Srbima iz Hrvatske, od svih bivših republika SFRJ, nisu vraćena oduzeta stanarska prava, penzioneri su ostali bez svojih penzija, privatizacija je izvršena bez Srba, ostali su bez svoje dinarske i devizne štednje, a ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka teče izuzetno sporo.


"U poslednje vreme eskalirao je govor mržnje, a poslednji napad na učenike Bogoslovije manastira Krka ukazuje da Srbima nije garantovana ni bezbednost", konstatuje Budimir.


On dodaje da je sve ovo uslovilo zaustavljanje povratka, a prema popisu iz aprila 2011. godine broj Srba se smanjio i taj trend se nastavlja.


"Za sprovedeno etničko čišćenje Hrvatska će biti nagrađena punopravnim članstvom u EU, dok se Srbiji oduzima pravo da zaštiti svoje građane na području Kosova i Metohije koje je bilo samo pokrajina, a Albanci nacionalna manjina", navodi Budimir.


On kaže da ostaje pitanje da li će se možda ovi problemi rešiti posle ulaska Hrvatske u članstvo EU ili će to biti samo "kišobran" da se realizuju ideje da je "Hrvatska samo zemlja Hrvata, a da su svi ostali samo gosti".


Komesar za proširenje EU Štefan File izjavio je juče na svečanoj sednici hrvatske Vlade da je Hrvatska "pokazala sposobnost i obavila obaveze na vreme i tako ispunila uslove za pristupanje EU po svim poglavljima".

2024 © - Vesti online