Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 16.10.2013.
17:20
Beta, Vestionline A

EU zvaničnici: Srbija, pa Bog, pa amebe, pa ostalo...

Još koliko prošle godine mislili smo da nećemo dočekati dan da neki evropski zvaničnik javno pohvali Srbiju u njenom radu na približavanju Evropskoj uniji, a danas smo dočekali dan - sredu 16. oktobar - da nas odjedared pohvale trojica poslenika evropeizma - Štefan File, Jelko Kacin i Majkl Devenport! I to ispadosmo najjači na svetu! Bogami, to ne sluti na dobro...

Srbija, i-haaaaaaj: Štefan File
 


Elem, evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je u sredu da je Srbija učinila "izuzetan" napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom i da bi pregovori o pristupanju sa EU mogli da počnu najkasnije u januaru 2014.


Zahvaljujući naporima koje je u ispunjavanju uslova i približavanju EU učinila Srbija, prva međuvladina konferencija, koja bi označila formalni početak pregovora Srbije sa Unijom, mogla bi da bude održana "najkasnije" u januaru, istakao je File na predstavljanju godišnjeg izveštaja Evropske komisije o zemljama u procesu pristupanja.


U godišnjem izveštaju objavljenom u sredu, EK je ocenila da je Srbija ojačala reforme i "dovoljno ispunjava politička merila", a delom i ekonomske kriterijume Evropske unije, u očekivanju da najkasnije u januaru 2014. počne pregovore o članstvu s Briselom. 


“Međuvladina konferencija EU-Srbija do kraja godine“

Jelko Kacin

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je izrazio uverenje da međuvladina konfrencija EU - Srbija "može da bude organizovana već ove godine".


Kacin je u saopštenju povodom predstavljanja godišnjeg izveštaja o zemljama Zapadnog Balkana i paketa proširenja izrazio zadovoljstvo zbog "kontinuiranog proaktivnog stava Evropske komisije prema procesu proširenja".


"Verujem da će pozitivne ocene o napretku zemalja Zapadnog Balkana dati neprocenjiv podsticaj domaćem reformskom procesu", saopštio je Kacin, naglasivši da EU treba da održi taj pozitivan trend tako što će nagraditi progres zemlje u procesu priključenja unapređivanjem njenog statusa, istakavši da u izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta nema razlike u oceni napretka Srbije.


“Značajna godina dostignuća za Srbiju“

Majkl Devenport

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport rekao je u sredu u Beogradu da je prethodna godina bila "veoma značajna godina dostignuća" za Srbiju, s naglaskom na postizanje proboja u dijalogu sa Prištinom.


"Prethodne godine je postignut značajan napredak i u mnogim drugim oblastima. Uspostavljen je okvir za reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije, reformu javne uprave, ali ima još mnogo stvari koje treba učiniti i ubrzati posebno kad se radi o pravosuđu i borbi protiv korupcije", rekao je na konferenciji za novinare Devenport.


Povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije i ostalih zemalja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, Devenport je istakao da je Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bio prekretnica u tom dijalogu. Devenport je ukazao da kada se radi o pravosuđu i borbi protiv korupcije, postoje usvojene strategije i akcioni planovi, ali da ih sada treba primeniti. 

Vlada Srbije sama krije šta hoće od svojih građana

Zaklinjem se da nikome ništa neću reći: Važeća ministarska nomenklatura u Srba

“Komunizam is not dead!“ Da se, poštovani čitaoci, ne biste previše radovali divnom Srbijom iz ove vesti, čisto da vidite da i ova Vlada radi neke stvari kao i većina prethodnih - jer, ko smo mi da se nama kaže šta se pregovara u naše ime?

 

Naime, Devenport je rekao da je proces skrininga u okviru poglavlja 23 i 24 počeo dobro i da će sledeća faza biti u decembru. Na pitanje novinara zašto je skrining proces bio zatvoren za javnost, Devenport je rekao da je na vladama zemalja kandidata da odluče kako će se postaviti prema tome jer u tom procesu ne samo vlada i parlament već i građani imaju ulogu.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.10.2013. 17:32
Vlada i ološ koji vode Srbiju ne rade ništa dobro za narod . SVE ŠTO RADE JE PROTIV NARODA I DRŽAVE .
Sreda 16.10.2013. 17:40
Много нас хвале! Закључак: Србија је растурена као држава.
Sreda 16.10.2013. 18:06
Sto i da ne pohvale!!!! Postavise granicu izmedju Kosova i Srbije,Dadose Kosovu i pozivni broj,guraju srbe da izadju na Tacijeve izbore. Prosla i sadasnja vlast su najveci neprijatelji Srbije i zato ih hvale.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online