Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Nedelja 10.02.2013.
11:11
Večernje novosti A

Nema kraja alavosti: Da se nasledi i Titov grob!

“Sada se otvaraju mnoga pitanja, pa smatram, s razlogom, bez obzira na to koliko to morbidno deluje, pitanje Titovog groba. I grob je deo nasledstva, a na Titovom grobu se ostvaruje i prihod. Imamo, rekao bih, malo šizofrenu situaciju da čovek čija je država nestala, kao i ideologija, treba da predstavlja muzejsko mesto, koje će da posećuju mnogi ljudi, iz šireg i bližeg okruženja, i da plaćaju cenu za svoju nostalgiju“, rekao je za “Večernje novosti“ sarajevski advokat Duško Tomić, koji u ostavinskom postupku pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu zastupa dr Svetlanu Broz, Titovu unuku, koja živi u Sarajevu.

Mašala kapital: Kuća cveća, mesto večnog počivališta Josipa Broza Tita
 


Inače, smatra advokat Svetlane Broz, nasledstvo Josipa Broza Tita nije samo u nadležnosti Srbije već i drugih bivših republika SFRJ, gde je dobijao na poklon kuće, vile, imanja i dragocenosti.


Tomić kaže da je 1974, kada je donet i novi ustav SFRJ, donet zakon po kom pokloni republičkih i saveznih funkcionera, ako prelaze izvestan iznos, prelaze u nadležnosti države, “dok to, jedino, ne važi za Broza i njegovu desnu ruku, Edvarda Kardelja“.


- Prema našim saznanjima, Kardelj je, na vreme, izvukao vredne poklone, koje je dobijao kao državnik, i oni su smešteni na sigurno u Švajcarskoj - tvrdi Tomić. - Slovenija, kao članica EU, treba da prednjači u stvaranju uslova da, konačno, Titovi naslednici dobiju nasledstvo.


Po njegovim rečima, nerealno je kao Titovu zaostavštinu smatrati samo ono što se nalazi u 11 zapečaćenih džakova, koji se nalaze u Narodnoj banci Srbije, čiju sadržinu, ni danas, ne znaju naslednici nekadašnjeg jugoslovenskog lidera. Tomić smatra da će se, sravnjivanjem popisnih lista ustanova, poput Muzeja “25. maj“, gde su čuvani pokloni koje je Broz dobio, znati tačno kad je šta nestalo i ko je za šta odgovoran.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.02.2013. 11:23
Sva brozove usluge Srbima: 1. Titovi komunisti i ustase otvoreno saradjivali pre rata po osnovi organizovanja demonstracija, teroristickih akcija i svih anti-srpskih delatnosti. 2. Po pocetku rata prvo bacali letke gde pozivaju na prikljucenje ustasama u borbi protiv veliko-srpske hegemonije i otovoreno DEZERTERSTVO iz vojske Kraljevine YU u Aprilskom ratu. Proglasavali borbu Jug.vojske za borbu za Engleske kolonijalne interese. 3. Po nemackom napadu na SSSR titovi komunisti ulaze u rat i vise ne vazi borba za eng.kol.interese. Najvece akcije usmeravaju ka rusenju drustvenog poretka kao onu u Uzicu tzv Uzicku Republiku. 4. Kao dan ustanka proglasavaju dan kada je Srbin pucao na Srbina.
Nedelja 10.02.2013. 11:20
Država treba od toga da zarađuje jer je Tito bio državnik. Još više njih poseti Drakulin dvorac iako je on za Tita bio mala maca.
Nedelja 10.02.2013. 12:29
Тито је велика пошаст Српског народа, једна од највећих
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online