Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.11.2015.
10:56
telegraf.rs A

Ni posle 33 godine, ne zna se gde je Titovo ordenje i oružje

Iako su prošle 33 godine od početka rasprave o ostavštini Josipa Broza Tita, još uvek nije poznato šta je, odnosno koji predmeti su obuhvaćeni ovim postupkom, kao i to gde se oni nalaze. Titovi naslednici i njihovi pravni zastupnici nadaju se da će i to konačno biti poznato 1. decembra, kada se pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu održava novo ročište u ovom maratonskom procesu.

Miroslav Mladenović
youtube.com
Koliko je to nasledstvo kad treba tri decenije da se zaokruži?

- Još se skuplja dokumentacija koja se odnosi na to šta će uopšte predstavljati ostavinsku masu - kaže Violeta Kočić Mitaček, zastupnica Titovog sina Miše i unuke Zlatice, koja očekuje da sud donese privremene meru o zabrani raspolaganje predmetima iz Titove zaostavštine.

Ona dodaje da se ne raspravlja samo o onome što je bilo u depozitu 555 NBS, poznatom kao “Titov sef”, već i o drugim pokretnim stvarima.

- Nemamo ni informaciju gde se sve te stvari nalaze - kaže ona, izražavajući bojazan da se neće saznati ni šta je bilo u depou NBS.

Advokat Joške Broza, Goran Petronijević, uveren je da najveću opstrukciju sprovode predstavnici birokratije iz perioda Titove smrti.

- Mnogo toga je nestalo. Mislim da su to ukrali oni koji su bili u dodiru s tim, a to je vojna, politička i policijska vrhuška iz tog doba – kaže Petronijević.

Na spisku naslednika su Titov sin Miša, unuci Joška, Edvard, Zlatica i Svetlana, kao i sestre Jovanke Broz, Nada i Zora.

Titovi naslednici potražuju, između ostalog, i Staljinovu sablju, orden Suvorova, kao i još tridesetak komada ordenja, umetničke slike iz doma Brozovih, satove, kao i Titove lovačke puške, kojih je bilo 167.

Na jednoj od poslednjih izložbi, međutim, izbrojano je samo 67 komada oružja, koje je uglavnom unikatno, rađeno lično za Tita.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.11.2015. 11:15
Mene samo zanima,kako je moguce da se ova barga i dan danas seta Zemljom Srbijom i jos potrazuje neke zostavstine od copavog broza.Kada ce doci dan da se najvecem zlikovcu prema Srbima,donese presuda i da se sva zaostavstina stavi na lomacu,jer samo tako ce mnogi Srbi moci u miru da spavaju? Nijedan neprijatelj Srba nije naneo vise zla,kao sto je to ucinila copina komnjarsko-zlocinacka banda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online