Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 28.01.2014.
05:14
Al Džazira, Poslovni dnevnik A

Brendovi koji su nadživeli SFRJ

Za vreme bivše Jugoslavije mnogi brendovi su ostvarili imidž i prepoznatljiv kvalitet koji im je pomogao da se održe na tržištu. Međutim, usled procesa tranzicije pojedine kompanije su naišle na mnoge probleme u daljem funkcionisanju, što ih je na kraju nateralo da promene strategije poslovanja.

Zbog toga je, kako prenosi hrvatski "Poslovni dnevnik", TV mreža Al Džazira snimila reportažu o brendovima koji su "preživeli komunizam“ i uspešno prebrodili tranziciju u kapitalistički sistem.

Kvalitet ne zna za granice, bili mi jugonostalgičari ili ne
 


Podravka, vegeta

Profesorka Zlata Bartl, poznatija kao Teta vegeta, bila je šefica odeljenja koje je u Podravkinoj istraživačkoj laboratoriji krajem pedesetih godina izumelo najpoznatiji Podravkin proizvod - vegetu. Zlata Bartl nikada nije tražila honorar za taj poduhvat, bez obzira na to što je koprivnička vegeta postigla međunarodni uspeh. Podravkina vegeta danas se prodaje u 40 zemalja širom sveta.


Tomos, motocikli

Pogon u kojem je nekada bilo oko 3.000 radnika, danas ima tek oko njih 25. Iako je kompanija pokušala da održi brend preseljenjem proizvodnje u Tursku, to im nije pošlo za rukom. Trenutno isporučuju motocikle po narudžbini, dok se nekada proizvodilo oko 100.000 motocikala godišnje.


Bambi, plazma keks

Srpski brend Bambi plazma keks je 1970. godine proizvodio oko 16 miliona kutija keksa, dok se danas broj kutija povećao na čak 70 miliona. Danijel Boehi, direktor operacija kompanije Bambi, kaže da je rast neverovatan. Naime, imaju rast veći od 10 odsto ne samo u Srbiji, već i u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama. Ove godine će, kako najavljuju, u proizvodnju uložiti 10 miliona evra.

Bekutan, krema za decu

Makedonska krema za decu, čija se receptura čuva kao najveća poslovna tajna, danas je jedan od najvećih brendova u regionu. Bekutan postoji već 36 godina, a procenjuje se da je do sada prodato više od 45 miliona krema. Bez obzira na jaku konkurencija na tržištu kozmetike, potrošači su ostali lojalni bekutan kremi.


Gorenje, kućni aparati

Slovenačka kompanija Gorenje je na početku imala oko 11 zaposlenih da bi tokom komunizma imala 1.000 radnika. Međutim, dolaskom devedesetih je došlo do drugačije poslovne strategije, kako bi kompanija ostala konkurentna na tržištu. Kompanija se proširila i na azijsko tržište, a planira i dalju ekspanziju na druge kontinente.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.01.2014. 10:13
I zasto nema Eurokrema? Mislim da je on najbolji :)
Utorak 28.01.2014. 11:52
И тиле је бренд који је опсто јер се многи још куну у њега а неки мисле да није ни умро!
Utorak 28.01.2014. 12:12
Kad bi namesto zastave SFRJ bila ona sa kukastim krstom, na nju ne bi stali logovi svih firmi koje su nadzivele Treci Rajh i dan danas rade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online