Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.10.2013.
01:45
Đ. Barović - Vesti A

Jugoslavija ispratila Jovanku

Uz klavirske zvuke čuvene italijanske pesme "O bela ćao", njenu poslednju želju, i najviše državne i vojne počasti, juče je u Beogradu, u Kući cveća, sahranjena Jovanka Broz, udovica predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Prva dama i ponos države: Jovanka i Josip Broz
 


Na ceremoniji koja je umnogome podsećala na događaj od pre 33 godine kada je Titova rezidencija pretvorena u Memorijalni centar, okupilo se, prema policijskim procenama, oko 10.000 poštovalaca pristiglih iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, ministara u Vladi Srbije, kao i ambasadora Meksika, Alžira, Irana i supruge ambasadora Indonezije. U ime predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, poslednjem oproštaju od Jovanke Broz prisustvovala je njegova supruga Dragica.


Prema protokolu, posmrtni ostaci Jovanke Broz su najpre bili izloženi ispred večne kuće i prvo su ga čuvali pripadnici nekadašnje Šeste ličke divizije, a zatim Gardisti Vojske Srbije.


Opraštajući se od Titove udovice, premijer Srbije Ivica Dačić je naglasio da je ona bila "poslednja ikona bivše Jugoslavije", a da je ovim činom Srbija otklonila veliku nepravdu kojoj je Jovanka bila izložena poslednjih 36 godina.


- Sahrana Jovanke Broz je i svojevrsno opraštanje od Titove epohe, ali i podsećanje na antifašizam kojim se ta zemlja ponosila, a danas se toga mnogi odriču. To se vidi i danas zato što se nema predstavnika nijedne vlade iz novonastalih republika - kazao je Dačić.

Čuvao Brozove

 

Jedan od živih boraca Šeste ličke divizije je i 85-godišnji Zoran Mirković, rodom iz Udbine.


- Jovanka je iz sela koje je na pet kilometara od mog, u isto vreme smo se pridružili partizanima. Posle ranjavanja prešao sam da radim u Ozni, dobio sam čin majora i mahom sam brinuo o bezbednosti Tita i Jovanke. Tako je bilo sve dok Rankovića nisu smenili - veli ova starina.

Njegov govor je često bio prekidan aplauzom, a posebno deo kada je naglasio da se Jovanka u svom životu susrela sa toliko stranih državnika koliko nije uspelo nijednom političaru kasnije.


- Ispraćajući je priznajemo sebi da smo počinili greh i prema njoj i prema sopstvenoj istoriji, istoriji u kojoj nacije i narodi grade svoj identitet. Jovanka Broz bila je i naša prva dama, ponos i predstavnik države. Zaboravljajući Jovanku, zaboravili smo nas - poručio je Dačić i dodao da "odnos koji smo imali prema njoj, nažalost, imamo prema svemu što radimo".


U ime porodice, okupljenima se obratio Jovankin sestrić Goran Aleksić koji je naglasio da je ona punih 36 godina, koliko je bila "nepravedno izopštena i u izolaciji", sve vreme "gordo, ponosno i prkosno čuvala ideale jedne velike zemlje i jednog velikog čoveka".


- Sada možeš mirno počivati pored čoveka kome si poklonila i posvetila svoj život. Ponosimo se tobom i zauvek ćeš biti u našem srcu - kazao je Aleksić koji je na sahranu došao u pratnji Jovankine dve rođene sestre Nade i Zore.


Samom činu ukopa prisustvovala su isključivo porodica i članovi Vlade, a građani su zatim, u mimohodu, sve do kasnih popodnevnih sati, prolazili pored groba i odavali poslednju počast.

Volela Drljaču

 

Počast Titovoj udovici odali su i pevači Vera Matović, Borislav Zorić Ličanin i Bora Drljača.
- Družio sam se sa Jovankom, ona je obožavala moje pesme. Najviše je volela "Oj, oraje, oraje" - otkriva Drljača.


Obožavala Kapičića

 

Sahrani je prisustvovao i nekadašnji general Jovo Kapičić koji je otkrio za "Vesti" da ga je Jovanka "obožavala".


- Neću da se hvalim, verujem da me je zaista puno volela, a i ja sam nju obožavao kao damu najviše klase. Kada sam stigao u Beograd ona je sva srećna rekla Titu: "Evo, Jovo nam je stigao". Ona je dva puta bila ranjavana i dva puta odlikovana, bila je pravi heroj - kazao je Kapičić i dodao da je Jovanka bila žrtva svađa unutar tadašnjeg državnog vrha SFRJ.

 

Pupovac: Mnogi beže od prošlosti

 

Potpredsdnik SDSS-a u Hrvatskoj Milorad Pupovac bio je jedini zvaničnik iz ove republike. Svoj dolazak objasnio je ocenom da je Jovanka Broz bila deo istorije.
- Činjenica da se nije pojavio niko iz vrha Hrvatske govori da mnogi i dalje beže od svoje prošlosti - kazao je Pupovac.


Nekadašnja Jugoslavija počela je da stiže pred Kuću cveća od ranog jutra.


- Verujem da je samo preko nas stiglo najmanje 1.000 poštovalaca Tita i SFRJ iz Makedonije, Hrvatske i BiH. Najviše su došli Makedonci, ali i iz Rijeke je stigao jedan autobus - objašnjava Dragana Živanović, sekretar Jugoslovenskog centra Tito - jedne od organizacija koja je bila uključena u prihvat gostiju.


Vremešni Sead Kličić je predvodio oko 30 poštovalaca iz Cazina.

Haos posle sahrane

 

Po odlasku zvaničnika Vlade Srbije, ispred ulaza u Kuću cveća nastao je pravi haos koji je zaustavljen tek dolaskom većeg broja policijaca koji su napravi kordon i propuštali tek pod 20-ak ljudi.
Cveće ispred kompleksa je potpuno izgaženo, a zbog gurkanja, nekolicina iz prvih redova je popadala pored fontane. Međutim, niko nije ozbiljnije povređen.

- Stigli su autobusi i iz Tuzle, Sarajeva, Bihaća. Jednostavno, morali smo doći da se poslednji put oprostimo od prve dame one naše, velike Jugoslavije. Sramota me je i da poredim kako se tada živelo u odnosu na ono kako sada životarimo - veli Kličić.


I predsednik Saveza Titovih levih snaga Makedonije Slobodan Ugrovski kaže da je nepristojno čak i pomenuti kako se živelo nekada, a kako sada.


- Sa jugoslovenskim pasošem smo mogli da putujemo gde smo hteli, da plaćamo našim dinarom i da se hvalimo našom vojskom koja je bila četvrta oružana sila u svetu. To bratstvo i jedinstvo je čovek mogao da doživi na svakom koraku - setno priča Ugrovski.


Jovanka Broz je, kako su "Vesti" ranije već najavile, sahranjena pored supruga, sa leve strane. Kao i Titov, i njen grob je u mermeru, a na gornjoj ploči je istovetnim, zlatnim slovima napisano samo njeno ime i godina rođenja i smrti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online