Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 23.06.2016.
17:45
Vestionline A

"Srbi, ne znate šta imate, čuvajte Vojvodinu“

"Slovenija nema vojođanske ravnice, pa su nam troškovi proizvodnje veći. Čuvajte Vojvodinu, ne znate šta imate" rekao je Dejan Židan.

Tanjug
Vojvodina pravo bogatstvo

Slovenački ministar poljoprivrede svoje ministarstvo naziva ministarstvom hrane, oni se trude da prate politiku EU, ali i da postavljaju trendove.

Židan je novinarima iz Srbije koji su posetili njegovo ministarstvo u organizaciji NLB grupe, rekao da Slovenija trenutno izveze 25 odsto hrane koju proizvede, kao i da će slovenački seljak ove godine prodati sve što ima jer je mnoge opustošio aprilski mraz.

Kaže da je njihovo glavno tržište uvek domaće, ali da šta god radili ne mogu da imaju dovoljno povrća, zbog čega moraju dosta da uvoze. U tome vidi mogućnost bliže saradnje sa Srbijom, koju smatra bliskim regionalnim partnerom.

Ističe dobru saradnju sa našom ministarkom poljoprivrede Snežanom Bošković Bogosavljević i kaže da bi voleo da je vidi i u novom sastavu Vlade.

Ključ u tehnologiji ne u subvencijama

Na pitanje koji je recept uspešnog crpljenja novca iz EU fondova, na šta je odgovorio da je poenta biti dobar đak.

Ipak, misli da se do sada previše govorilo o novcu.

- Osnova dobre proizvodnje nisu subvencije već tehnologija. Mi ćemo mnogo više raditi na terenu i pričati sa seljacima. Subvencije jesu bitne, dobre, ali su kao aspirin – ako ih uzmeš, ne razmišljaš šta će biti - kaže Židan.

Prema njegovim rečima, Slovenija ima pod subvencijama 470.000 hektara obradivog zemljišta. Od toga je devet odsto pod organskom proizvodnjom, a cilj države je da radi na tome kako bi se taj procenat popeo na 20 odsto.

Potrebno ukrupnjavanje gazdiinstava

Međutim, ističe da je potrebno raditi na udruživanju, ukrupnjavanju gazdinstava i edukaciji.

Država, kaže on, planira da radi na tome da pomogne organsku proizvodnju tako što će osnivati agrobanke, za sada im važnu ulogu igra i NLB banka koja je u državnom vlasništvu.

Od 75.000 gazdinstava koliko ih ima u Sloveniji, 3.500 je tzv. ekoloških, odnosno onih koja se 100 odsto bave organskom proizvodnjom. 15 odsto njih su klijenti te banke, od toga je pet odsto onih koje kreditira banka, od čega se oko dva odsto njih bave organskom proizvodnjom.

- Za banku su oni dobri klijenti i poželjni jer otplaćuju na vreme i prva briga im je kako da otplate taj kredit. Naš koncept je da odemo na njivu i razgovaramo sa klijentima, a ne da seljak čeka- rekao je Dejan Pristovnik, jedan od direktora NLB.

Jedan od njihovih klijenata je i porodica Ratajac, koja ima plantažu aronije.

Od toga kako su se oni odlučili za ovaj posao do toga kako su postali najveći u zemlji, šta zameraju ministru, ali i o tome kako Slovenija planira da ove godine dobije 250 mladih seljaka – čitajte sutra na B92/Biz.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.06.2016. 17:52
Znaju Srbi i bez slovenske pameti sta imaju. To nije problem. Problem je u onome sto nemamo a to je narodna i patriocka vlada. ...........
Četvrtak 23.06.2016. 17:59
Međutim, ističe da je potrebno raditi na udruživanju, ukrupnjavanju gazdinstava i edukaciji........................Sarena laza da ce nam ukrupnjivanje posjeda i unistavanje malih poljoprivrednika donjeti bogastvo svima . To donosi jedino lakse kontrolisanje i lakse oduzimanje zemlje narodu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online