Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 19.10.2016.
02:13
Tanjug, Vestionline A

"Ulaskom u EU, srpska poljoprivreda bi mogla da potpuno nestane"

"Srpskoj poljoprivredi nedostaje višegodišnji budžet kako bi se taj sektor podigao i dostigao nivo Evropske unije, Tome bi mogli da pomognu nacionalni i strani fondovi, izjavio je Aleksandar Bogunović iz Udruženja za prehrambenu industriju PKS.

Tanjug
Srbija mora da nađe rešenje kako da usladi srpsku poljoprivredu sa EU

Bogunović je na 16. Srpskom ekonomskom samitu, koji organizuje TGI Group International, istakao da je u Evropskoj uniji politika poljoprivrede jedina politika koja je među svim članicama usklađena 100 odsto, s tim da postoji mogućnost, u skladu sa specifičnostima država, da se ona koriguje u određenom delu.

Bogunović je dodao da Srbija nije uspela da obezbedi adekvatna budžetska sredstava za podizanje sektora poljoprivrede na određeni nivo i da do perioda učlanjenja u EU Srbija mora da ga dostigne.

- Nacionalni i strani fondovi treba da posluže da se to uradi, jer nema interesa da Srbija uđe u EU sa ovakvim sektorom poljoprivrede, pošto će on nestati - rekao je Bogunović.

Kako je dodao trebalo bi više pažnje da se posveti investicionom ciklusu poljoprivrede, jer su mere definisane.

- Čini mi se da je okvir u kojem se to dešava nije adekvatan zbog manjka budžetkih sredstava i nedostatka višegodišnjeg budžeta - rekao je Bogunović.

Agrarna politika zapostavljena

Na drugoj strani Miladin Ševarlić se kritički osvrnuo na agrarnu politiku, tvrdeći da je potpuno zapostavljena, i da nikada do sada nije bio manji agrarni budžet.

On je istakao da je takođe velika neiskorišćenost pretpristupnih fondova EU, kao i da svaka vlast agrarnu politiku počinje ispočetka. Kompanija Leoni AG je jedan od globalnih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju, i u 2015. godini zapošljavala je oko 75.000 radnika u 92 proizvodna pogona.

Sedište kompanije Leoni je u Nirnbergu u Nemačkoj, a posluje u više od 32 zemlje širom sveta. Imala je promet od 4,5 milijarde evra, sa profitom od 77,3 miliona evra.

U Srbiji posluje od 2009. godine a imaju pogone u Prokuplju i Doljevcu.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2016. 20:28
Заједничка пољопривредна политика (ЗПП) сматра се најзначајнијом и најкомплекс- нијом заједничком политиком Европске уније (ЕУ). За сваку државу кандидата за чланство у ЕУ пољопривреда представља једну од области у којој има највише изазо- ва, јер око трећину правних тековина ЕУ чине прописи који се односе на овај сектор. Осим на пољопривредне активности, ЗПП утиче и на многе друге секторе као што су: заштита животне средине, запошљавање, одговори на климатске промене и би- одиверзитет. Како је пољопривреда од суштинске важности за позитиван привредни и друштвени развој руралних средина ЕУ, може се рећи да ЗПП ЕУ није политика само за пољопривреднике, већ за све грађане ЕУ, јер се тиче свих нас. ЕУ издваја значајна средства за постизање одрживе пољопривредне и прехрамбене производње, а ЗПП је добар инструмент за “зелену” и “паметну” пољопривреду. То је динамична политика која је, суочавајући се са многим изазовима у својој 50 година дугој историји, веома напредовала. Од својих почетака, доживела је неколико рефор- ми, са циљем да се постигне висок ниво безбедности хране, доступност хране свим грађанима и пристојан живот за пољопривреднике.
Petak 21.10.2016. 20:30
После веома добро прихваћеног првог издања брошуре, а након значајних промена које су се десиле како у Европској унији, тако и у Србији, припремљено је друго, из- мењено и допуњено издање, чији садржај одражава све ове промене. Једна од промена у овом издању је и у броју питања. Овога пута сакупили смо тачно сто ваших питања и приредили одговоре на њих. Међутим, ту није крај. Позивамо све грађане, пољопривреднике, предузетнике, предузећа, задруге и друге да нам се сло- бодно обрате са питањима и недоумицама – које ћемо узети у обзир за неко следеће издање ове брошуре које ће, надамо се, одговарати неким новим изазовима Србије на путу ка њеном чланству у ЕУ.
Petak 21.10.2016. 20:30
Заједничка пољопривредна политика Европске уније – ЗПП ЕУ (Common Agriculture Policy – CAP) једна је од најбитнијих и најскупљих политика ЕУ, имајући у виду да се деценијама из заједничког буџета Европске уније издвајају највећа средства за њено спровођење. Заједничка пољопривредна политика резултат је дугогодишњих, константних промена које настају у међусобној интеракцији бројних субјеката унутар Европске уније – произвођача, институција ЕУ, влада држава чланица, потрошача, као и спољних фактора који се огледају, пре свега, у трговинским интересима ваневропских држава. Од свог настанка до данас ЗПП је доживела значајне реформе и промене, које су за основни циљ имале опстанак ЕУ као једног од главних актера на светском тржишту производње и прераде пољопривредних производа. Циљеви Заједничке пољопривредне политике, дефинисани чланом 38. Уговора о функционисању Европске уније, су: • повећање продуктивности у пољопривреди – унапређењем техничког развоја, рационализацијом пољопривредне производње и оптималним коришћењем фактора производње, нарочито радне снаге, • обезбеђивање одговарајућег животног стандарда пољопривредног становништва, • стабилизација тржишта, • гарантовање снабдевања пољопривредним и прехрамбеним производима и • обезбеђивање снабдевања потрошача по разумним ценама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online