Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.10.2017.
10:26
republika.rs, Vestionline A

Evo ko nas najviše mrzi u Evropi

Ko nas sve mrzi u Evropi? Naizgled možda čudno pitanje, ali u svetlu saznanja koja je otkrio Srpski telegraf, a koja su zatim potvrdili istoričari i analitičari, o sprezi Katalonaca i Hrvata, koja datira još od vremena NDH, sasvim je logično...

pixabay.com
Ko sve voli, a ko ne voli Balkan?

Često je politika drugih država u regionu, ali i Evropi i svetu prema Srbiji obojena netrpeljivošću i predrasudama.

Za neke poput Hrvatske i Albanije razlozi su jasni, za neke druge su maskirani, ali generalno govoreći, iza svega stoje ili istorijski ili politički razlozi.

Sa ekspertima za oblast spoljne politike istražili smo ko su naši najveći neprijatelji, ali i prijatelji u Evropi.

Spoljnopolitički analitičar Dušan Proroković kaže da ozbiljne zemlje rade istraživanja o tome ko im je naklonjen, a ko ne.

- Tako Rusi percipiraju Beloruse kao najveće prijatelje, a Nemci Austrijance i Švajcarce. A u Bosni, recimo, urađeno je istraživanje pre tri godine o tome ko najviše podržava BiH u svetu i odgovor je logičan - Turska, iako im zapravo vetar u leđa najviše daje Amerika - ističe Proroković.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić pak navodi da je Srbija relativno mala zemlja koja ima ključni regionalni uticaj i stoga je predmet posebnog interesovanja velikih sila sa akcentom na EU, Rusiju i NATO.

- U tom smislu i dolazi do utiska da nas neko voli, a neko ne, iako se radi o surovoj borbi za uticaj u regionu. Za nas je posebno otežavajuća činjenica da imamo bliske odnose sa Rusijom, što pojedinim državama ne odgovara zbog sukoba sa njom - zaključuje Miletić.

Neprijatelji prema analizama

Katalonija

Katalonci su oduvek bili na strani Hrvata, a protiv Srba ne samo u sukobima devedesetih već i u vreme NDH. Naime, vlast u Kataloniji je nakon Drugog svetskog rata davala azil najvećim propagatorima ustaštva, dok je za njima tragala jugoslovenska vlada, a kasnije su učestvovali na strani Hrvata u ubijanju Srba devedesetih godina, čak je postojao i odred "Katalonski dragovoljci", koji se borio u sastavu Zengi.

Ukrajina

Imidž Srbije u Ukrajini je u poslednje dve godine, prema oceni naših sagovornika, katastrofalan. Razlog je što nas oni percipiraju kao saveznika Rusije, koja važi za njihovog glavnog neprijatelja, naročito nakon pripajanja Krima.

Baltičke zemlje

Letonija, Litvanija i Estonija na Srbiju gledaju kroz prizmu NATO. Za njih je Rusija ključna pretnja i zbog toga su prema nama oštriji čak i od Amerikanaca i Britanaca, naročito kada je u pitanju naše pristupanje EU. Poslednju u nizu opomena Srbiji da preispita odnose sa Moskvom uputio je pre nekoliko dana letonski šef diplomatije Edgars Rinkevičs.

- Ne smatram da je prepreka za članstvo Srbije u EU to što ona ne želi da se pridruži NATO, ali je usklađivanje sa spoljnom politikom Unije (poglavlje 31) od najvećeg značaja za zemlje kandidate, naročito posle pripajanja Krima Rusiji - naveo je Rinkevičs.

Poljska

Poljska politika često na nas gleda kroz prizmu Rusije. Poljaci su emotivno vezani za Ukrajinu jer je zapadni deo te zemlje nekada bio deo Poljske. Političke razmirice koje imamo sa Poljskom su van naše kontrole. Uostalom, i mi njima imamo da zamerimo na tome što pomažu izgradnju albanske države na Kosovu, smatra Dušan Proroković.

Hrvatska

Hrvatska važi za glavnog kočničara evropskih reformi Srbije, koji pokušava da blokira naš evropski put kad god je za to u prilici, uprkos protivljenju Nemačke. Prošlost i dalje stoji na putu pomirenja dveju zemalja, a sporna pitanja su mnogobrojna.

Albanija

Sukobi sa Albanijom posledica su jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti, koju je zdušno podržala zvanična Tirana. To pitanje i ubuduće će biti nepremostiva prepreka poboljšanju odnosa.

Holandija

Holanđani tradicionalno nemaju dobro mišljenje ni o jednom istočnoevropskom narodu, pogotovo ne o državama na Balkanu. U geopolitici i diplomatiji nam nisu naklonjeni, kažu naši sagovornici, pre svega zbog toga što su proamerički orijentisani. Kad god su mogli, postavljali su klipove u proces naših evrointegracija.

Velika Britanija

Britanska geopolitika nam godinama nije naklonjena jer su oni pretežno oslonjeni na spoljnu politiku SAD. Britanci sve posmatraju kroz prizmu njihovih interesa iako što se iz britanskog javnog mnjenja može zaključiti da oni nemaju toliko rđavo mišljenje o nama. Njihov tvrd stav o Kosovu stvara dodatni problem u političkim odnosima.

Prijatelji prema analizama

Rusija

Bratska povezanost dvaju naroda prenela se i u domen spoljne politike. Sa Rusijom sarađujemo sve više i na sve više polja. Isporuka migova Srbiji jasna je poruka velikog prijateljstva, o kojem i ne treba trošiti puno reči.

Belorusija

Baš kao i sa Rusijom, Srbija ima sjajne odnose i sa Belorusijom, koja je praktično deo ruskog korpusa.

Grčka

Saradnja sa Grčkom je tradicionalno odlična. Ova zemlja je među pet država EU koje nisu priznale Kosovo, a dobre odnose pojačava zajednička, pravoslavna vera.

Kipar

Takođe jedna od zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Španija

Ne samo da nisu priznali Kosovo već je vlada u Madridu uticala da veliki broj drugih zemalja bude negativno nastrojen prema Prištini.

Nemačka

Uprkos teškom nasleđu Drugog svetskog rata, odnosi Srbije i Nemačke su na istorijski visokom nivou, i to posle mnogo godina. Podrška administracije u Berlinu, tačnije kancelarke Angele Merkel Srbiji je evidentna, što u velikoj meri nervira doskorašnjeg nemačkog saveznika Hrvatsku.

Mađarska

Iako je Mađarska članica i EU i NATO, premijer Viktor Orban ne krije simpatije prema vlastima u Beogradu. Saradnja je odlična na ekonomskom planu, a mađarska manjina u Srbiji je izuzetno zadovoljna svojim statusom.

Turska

Iako preko dve trećine muslimana u BiH smatra Tursku najvećim prijateljem, istina je da Turska ima mnogo razvijenije odnose sa Srbijom - ekonomske i političke. U prilog tome, turski predsednik Erdogan 10. oktobra dovodi u Srbiju veliki broj potencijalnih investitora.

Italija

Italija je drugi najveći investitor u Srbiji posle Nemačke. "Fijat" je i dalje ubedljivo najveći izvoznik iz naše zemlje. Od početka evropskih integracija vlada u Rimu snažno je podržavala Srbiju na putu ka EU.

POVEZANE VESTI

Petak 06.10.2017. 12:12
осим руса и белоруса , ја не видм других пријатеља. Турци, Шпанци ...су учествовали у НАТО бомбардовања ...Ок шпанци су технички а не директно авионима. Турци су међу првих признали Косово. За грке незнам, више ми делују неутрални него пријатељи што и то треба захвалити. Немачка пријатељ? Само у Вучићев сну. " Једном непријатељ , вечити непријатељ ! "
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online