Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.10.2017.
18:55
D. Dekić - Vesti A

Balkan kaska bar 20 godina

Zapadni Balkan neće moći da uhvati korak sa Evropskom unijom ni do 2040. godine, procenjuju ugledni ekonomski stručnjaci i navode priličan broj prepreka na putu bržeg razvoju regiona. Kao ključne izdvajaju veliku nezaposlenost, odlazak najškolovanijih, manjak političke vizije, direktno mešanje vlada u ekonomiju, nizak izvoz, korupciju.

pixabay.com
Daleko je Brisel: Odliv mladih ne pomaže

Na emigraciju stanovništva koja utiče i na različit ekonomski rast zemalja regiona ukazao je Dušan Reljić iz Nemačkog instituta za međunarodne i bezbednosne poslove. On ističe da je od 2000. godine gotovo petina populacije regiona je emigrirala, i to uglavnom najbolji i najpametniji.

Laza Kekić, regionalni direktor za Centralnu i Istočnu Evropu, smatra da Zapadni Balkan neće biti u stanju da u narednih 20 godina uhvati korak sa razvijenijim zemljama EU.

- Region je suočen sa demografskim problemom, visokim političkim rizicima i slabim inovacionim performansom - ukazao je Kekić.

Fale strane investicije

Profesor Bečkog instituta za međunarodne evropske studije Vladimir Gligorov ukazuje i na nedostatak inostranih investicija u regionu Zapadnog Balkana, i to prvenstveno u industriji i poljoprivredi.
- Zbog svih tih razloga, fragmentirano tržište i politička neizvesnost su, između ostalog, najveći rizici - ocenio je Gligorov.

Kao najveći problem regiona, analitičar Velimir Šonje vidi slabe institucije i korupciju. Dodaje i da "nekompetentne vlade stvaraju opasne krugove koji vode do konstantnog zaostatka u razvoju".

Organizacija Populari ističe da potencijale rasta regiona mogu da ugroze nove političke tenzije koje su prema mišljenju sarajevskog profesora Fikreta Čauševića pre svega moguće u Bosni i Hercegovini ili u Makedoniji.

Sa ovakvim ocenama nije saglasan Vilijam Bartlet sa Instituta za političku ekonomiju koji tvrdi da Zapadni Balkan ima veliki potencijal za rast, ali mu za korak sa EU treba veći priliv kapitala i stranih investicija.

Jug u zaostatku

Makedonija, Crna Gora i Kosovo, prema godišnjem izveštaju Svetske banke za 2016. beleže nešto usporeniji rast, dok je u BiH stabilan.
- Iako postoji tendencija odlaska ljudi iz regiona, rast zaposlenosti je ubrzan, naročito u Srbiji - navodi se u izveštaju "Uspon gubitnika - Ekonomija Zapadnog Balkana", rađenom na osnovu razgovora sa uglednim ekonomistima o različitim ekonomskim pitanjima.

Preporuka za zemlje regiona je da bi, zarad preokreta postojećeg modela rasta, trebalo da se više posvete uplivu inovacija i da se okrenu kreditiranju malih i srednjih preduzeća.

Unija je najveći donator Zapadnog Balkana, pa se sredstva EU, takođe, doživljaju kao jedno od oruđa koje bi moglo da pomogne u tome.

Nezavisni stručnjak Hubert Varsman smatra da bi ona mogla doći, recimo, iz Rusije, Centralne Azije, Kine.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online