Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.12.2016.
12:10
informer.rs A

Ministar prosvete: Bahate đake slaćemo u popravne domove!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je uvođenje drastičnih kazni za sve bahate i nediscpilinovane đake, a kao krajnju disciplinsku meru čak i slanje u popravni dom.

Tanjug
Mladen Šarčević, ministar prosvete: Atak učenika na nastavnika ubuduće će se smatrati napadom na službeno lice

Sve ovo će se uskoro naći u novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kako bi se iskorenilo nasilničko ponašanje u školama.

Odluku ministra podržali su i prosvetni stručnjaci, koji smatraju da se "školskim siledžijama" mora stati na put, naročito nakon poslednjeg slučaja, kad je učenik ošamario nastavnicu u Tehničkoj školi u Mladenovcu.

Kad roditelji neće, država će

Ministar prosvete kaže za list "Informer" i da se ubuduće svaki napad na profesore neće tretirati kao običan prekršaj, već kao napad na službeno lice.

- Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece - objašnjava Šarčević i napominje:

- Izuzeće iz porodice, odnosno slanje u popravni dom, nastupiće kao krajnja opcija. Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja reagovaće u ekstremnim situacijama kad roditelji nisu u stanju ili ne žele da se bave svojim problematičnim detetom - otkriva ministar.

Da je popravni dom idealno rešenje za bahate i nedisciplinovane učenike, smatra i Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

- Nastavnici nisu zaštićeni ni od ministarstva, ni od roditelja, pa se zato veliki broj đaka po hodnicima i u učionici ponaša nevaspitano i bezobrazno, bez poštovanja autoriteta i hijerarhije. Zato smatram da su slanje problematičnih đaka u popravni dom na par meseci, društveno koristan rad, češći razgovori sa psihologom i pedagogom uz obaveznu saradnju sa roditeljima ključ za rešavanje ovog problema, koji je sve više prisutan po školama - ističe Antić.

Sindikat: Vratite nam dostojanstvo

U Sindikatu prosvete poručuju da će od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića zatražiti hitne izmene zakona koji će nastavnicima vrati dostojanstvo.

- Deca su zaštićena kao beli medvedi, sve što urade se prašta i poziva se na kojekakva prava i zakone. A šta je sa nama profesorima?! Kada bi situacija bila obrnuta, pa nastavnik udario dete i ponašao se neprimereno, on bi odmah bio izbačen iz škole - kažu u Sindikatu.

Psiholog Aleksandra Janković smatra da učenicima koji se ponašaju siledžijski, i koji za to još imaju zaštitu roditelja, mora da se stane na put.

- Živimo u vremenu gde deca ne poštuju autoritet, ne znaju za red i kulturu, nameću svoju volju i prava, a uz to su previše razmažena i zaštićena od roditelja. Đaci koji ne priznaju autoritet i vaspitno su zapušteni moraju da se kažnjavaju, pa čak i šalju u popravni dom - objašnjava Jankovićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online