Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.07.2015.
08:50
A. Vučićević - Vesti A

Ministarstvo prosvete prećutalo podmetačinu

Sudeći prema prašini koja se digla, teško da će knjiga "Evolucija i stvaranje" nemačkih autora Junkera i Šerera biti deo literature u nastavi biologije u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Tanjug
Može li jedna knjiga da ugrozi nastavu biologije u srpskim školama? (Foto: Ilustracija)

Naime, ovu knjigu u izdanju Preporoda Biološkom fakultetu u Beogradu besplatno je ponudila knjižara Eden iz Novog Sada, što je Nastavno veće ovog fakulteta doživelo kao provokaciju i zatražilo reakciju Ministarstva prosvete.

Zašto je sporna ova knjiga čiji su autori kreacionisti, odnosno promoteri "teorije" koja tumači evoluciju nenaučno, nudeći drugačija objašnjenja o nastanku sveta.

- Neko je uložio mnogo novca da se ta knjiga ponudi. U fakultetskoj biblioteci već su osvanuli primerci, a na koji način, ne znam. Ta knjiga i druga slična literatura predstavljaju mešavinu naučnih činjenica i onih koje su vrlo sporne. Kreacinosti neprekidno pokušavaju da nameću svoje teorije koje nemaju nikakvu naučnu podlogu i zato pounudu knjižare Eden smatram običnom podmetačinom - rekao je za "Vesti" izvor sa Biološkog fakulteta.

On podseća na kreacionističke ideje po kojima je "svet stvorio inteligentni dizajner, koji predstavlja neku viziju Boga" i ne krije zabrinutost da bi takva "nauka" mogla da uđe u obrazovni sistem Srbije.

Naučnik, a ne veruje nauci

Zanimljivo je da je recenzent knjige Milan Kojić, naučni savetnik Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.
- Iako priznato ime u naučnom svetu, Kojić još od studentskih dana propagira kreacionističke ideje što se kosi sa njegovim naučnim angažovanjem - rekla je Biljana Stojković.

Profesorka na katedri za genetiku i evoluciju Biološkog fakulteta Biljana Stojković, potvrdila je za "Vesti" da je fakultet poslao dopis Ministarstvu prosvete, upozoravajući da bi ovakvi pokušaji nenaučnog obrazovanja mogli da ugroze prosvetni sistem zemlje.

- Odgovor na dopis nismo dobili, niti je Ministarstvo imalo bilo kakvu reakciju iako se radi o nenaučnoj knjizi koja dovodi u pitanje savremenu nauku. Još sporniji od knjige je pokušaj da se takav materijal ubaci u škole. Oni to pokušavaju da urade planski i posredno, na mala vrata - smatra Stojkovićeva.

Eden odbacuje ocene da je njihova ponuda pokušaj manipulacije i urušavanja obrazovnog sistema Srbije i ne žele da komentarišu dopis koji je Biološki fakultet uputio Ministarstvu prosvete.

Pejovski: Ne razumem hajku

Dragan Pejovski, direktor Preporoda, objasnio je da je ta izdavačka kuća samo prodala spornu knjigu Edenu i da sa njihovom ponudom profesorima biologije nema ništa.

- Mi nismo povezani ni na koji način sa idejom da se knjige ponude za nastavu. Ne razumem zašto se podigla hajka. Mnogo ljudi veruje u boga, ne znam zašto bi kreacionizan u školama bio problem. Ako je nauka toliko superiorna, čega se onda plaši - slabih argumenata koji dolaze od kreacionista?! Te priče koje su se pojavile u medijima o navodnim milionima koje ulažu kreacionisti sa Zapada kako bi ušli u prosvetne planove i programe nemaju veze sa mozgom - ocenio je Pejovski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online