Ponedeljak 12.12.2016.
12:10
informer.rs

Ministar prosvete: Bahate đake slaćemo u popravne domove!

Tanjug
Mladen Šarčević, ministar prosvete: Atak učenika na nastavnika ubuduće će se smatrati napadom na službeno lice

Sve ovo će se uskoro naći u novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kako bi se iskorenilo nasilničko ponašanje u školama.

Odluku ministra podržali su i prosvetni stručnjaci, koji smatraju da se "školskim siledžijama" mora stati na put, naročito nakon poslednjeg slučaja, kad je učenik ošamario nastavnicu u Tehničkoj školi u Mladenovcu.

Kad roditelji neće, država će

Ministar prosvete kaže za list "Informer" i da se ubuduće svaki napad na profesore neće tretirati kao običan prekršaj, već kao napad na službeno lice.

- Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece - objašnjava Šarčević i napominje:

- Izuzeće iz porodice, odnosno slanje u popravni dom, nastupiće kao krajnja opcija. Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja reagovaće u ekstremnim situacijama kad roditelji nisu u stanju ili ne žele da se bave svojim problematičnim detetom - otkriva ministar.

Da je popravni dom idealno rešenje za bahate i nedisciplinovane učenike, smatra i Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

- Nastavnici nisu zaštićeni ni od ministarstva, ni od roditelja, pa se zato veliki broj đaka po hodnicima i u učionici ponaša nevaspitano i bezobrazno, bez poštovanja autoriteta i hijerarhije. Zato smatram da su slanje problematičnih đaka u popravni dom na par meseci, društveno koristan rad, češći razgovori sa psihologom i pedagogom uz obaveznu saradnju sa roditeljima ključ za rešavanje ovog problema, koji je sve više prisutan po školama - ističe Antić.

Sindikat: Vratite nam dostojanstvo

U Sindikatu prosvete poručuju da će od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića zatražiti hitne izmene zakona koji će nastavnicima vrati dostojanstvo.

- Deca su zaštićena kao beli medvedi, sve što urade se prašta i poziva se na kojekakva prava i zakone. A šta je sa nama profesorima?! Kada bi situacija bila obrnuta, pa nastavnik udario dete i ponašao se neprimereno, on bi odmah bio izbačen iz škole - kažu u Sindikatu.

Psiholog Aleksandra Janković smatra da učenicima koji se ponašaju siledžijski, i koji za to još imaju zaštitu roditelja, mora da se stane na put.

- Živimo u vremenu gde deca ne poštuju autoritet, ne znaju za red i kulturu, nameću svoju volju i prava, a uz to su previše razmažena i zaštićena od roditelja. Đaci koji ne priznaju autoritet i vaspitno su zapušteni moraju da se kažnjavaju, pa čak i šalju u popravni dom - objašnjava Jankovićeva.

2024 © - Vesti online