Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.05.2015.
09:48
M. Stanimirović - Vesti A

"Na Balkanu smo sanjali isti san"

Rad književnik Muharema Bazdulju delom pokreće i veliki događaj - sarajevski atentat, koji je pokrenuo Prvi svetski rat. Bazdulj za "Vesti" otkriva šta je to što ga inspiriše u ideji Mladobosanaca i koja je veza između Gavrila i Slobodana - dva Principa između kojih je pola veka.

Vesti
Muharem Bazdulj

U saradnji s Arhivom Republike Srpske, Istorijski arhiv Užica upriličio je izložbu arhivskih dokumenata "Mlada Bosna i Sarajevski atentat". Vi ste otvorili izložbu, pa nam recite kako to da nas već 100 godina zaokuplja Sarajevski atentat?

- Podsetio bih na Andrićev roman "Na Drini ćuprija" gde se opisuje generacija mladih koji su kao foto-roboti Mladobosanaca koji su izveli atentat na Franca Ferdinanda. U tom delu romana postoji dirljiva ljubavna priča o dvoje zaljubljenih i mladih koji maštaju da se presele u Ameriku, ali njihovu želju sprečava Sarajevski atentat, te mladić odluči da pređe u Užice i pridruži se srpskoj vojsci. Ona plače i pita šta će biti sa našom Amerikom, a on joj kaže. "Mi ćemo kad sve ovo prođe, ako ostanemo živi, praviti našu Ameriku."

Da li je vama bliska ideja Mladobosanaca?

- Ono što je meni u priči o Mladoj Bosni i Sarajevskom atentatu uvek intimno bilo najbliže to nije ta ideja o tome da smo mi ušli i upisali se u neku svetsku istoriju i tako dalje, nego je to ta ideja emancipacije da mladi ljudi odavde svoje snove i svoju budućnost ne moraju da prave u nekim amerikama, nego da mi ovde pravimo Ameriku. Kad su Grabež, Princip i Čabrinović iz Beograda išli za Sarajevo, oni su u Šapcu prenoćili u hotelu koji se zvao "Amerika". To je san koji je ta generacija ostvarila za potomstvo koje je kasnije došlo.

Šta je bilo sa tim snom?

- Nažalost, taj san se raspao, ali dok je sanjan, bio je lep. U mom zavičaju postojala je fabrika koja se zvala "Princip". U detinjstvu sam mislio da se ona zove po Gavrilu, ali ona se zvala "Slobodan Princip", po čoveku koji je bio Gavrilov brat od strica i koji je poginuo u partizanima. Sa istom željom da mi imamo svoju Ameriku pucao je jedan Princip i borio se drugi Princip, i oni koji su pravili Užičku republiku i koji su poginuli na Kadinjači su ginuli zbog te iste ideje.

Ali kao da smo tu ideju zaboravili...

- Ono što želim da kažem jeste da se, dok gledamo te slike i čitamo te dokumente, makar malo toga setimo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online