Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.06.2014.
06:31
S. Princip - Vesti A

Život pod Gavrilovim krstom (4): Selidba slavnih pokojnika

"Vesti" iz pera urednika izdanja za Australiju, gde su ga ratni vetrovi odneli iz Bosne, objavljuju njegovu ličnu ispovest o bremenu prezimena Princip, o počastima i stradanjima zbog tog prezimena, uspomenama i onome što je od njih ostalo u današnjem Sarajevu.

Mnogo će još vode proteći balkanskim rekama dok se ne sazna istina o atentatu: Hapšenje Gavrila Principa
 

Majci je ovo bio treći rat. U njemu je i umrla.
 

Otac je umro ranije.


Tek tokom ovog rata, u emigraciji, slučajno sam saznao za podatak o kome nismo znali mnogo ni pre, a ni sada.


On kaže da je Ilija, Gavrilov brat od strica, imao sina Vukosava i da je on poginuo kao mitraljezac kod vojvode Momčila Đujića na Gračacu.


Ta tvrdnja nalazi se u "Tromeđi", Miša Uroša i Jova Dmitrovića, jednom od najsveobuhvatnijih dela o istoriji naroda tog kraja. Nemam razloga da u nju ne verujem.

Život pod Gavrilovim krstom:

1. Ko to brani krvavu monarhiju?

2. Vaskrs preči od Partije

3. Prvi susret sa Andrićem

Ta bitka na Gračacu, važno je da se podseti, nije bila obračun sa okupatorom. Izuzev jednog bataljona Italijana, tu su se tukla - braća po krvi. Jedni partizani, drugi četnici.


Braća po ocu i majci. Braća po prezimenu.


Nama na Balkanu, istorija se uvek dešavala u svom najgorem obliku. Da poželiš da si negde na pustom mestu, pa ta istorija prolazi, niti ti primećuješ nju, a još manje ona tebe.


Razbijanje Principovih stopa ispred Muzeja označilo je početak vremena u kome su on i drugi pripadnici Mlade Bosne počeli da nestaju sa naziva u gradu. Kao odmazda za Karadžićeve Srbe, nestali su čak i pesnici kao Branko Radičević.


Gavrilu nije uspelo da tamo zadrži "svoju" ulicu, iako je, u krajnjem, umro za istu stvar kao i narečeni Abdulah Kaukčija.


Nema više ni ulice Slobodana Principa, džabe mu svedočenje pok. Adila Zulfikarpašića. Moji slavni pokojnici odselili su se u imena ulica, škola i trgova negde drugde, istočnije. Kao što su i preživeli - napokon digli ruke i stigli do Amerike i Australije.


Rasuli smo se po celom svetu iz tog grada gde smo, kao, označili istoriju.
Da parafraziram onu duboko osetljivu dušu, predivno šašavu, pokojnu Sonju Savić, pa da kažem:


"Principi ovde više ne stanuju."

Pištolj završio kod jezuita

Pištolj pronađen kod jezuita

Poučno je pročitati knjigu "Pukovnik Redl" (bio je i film) o šefu austrougarske špijunaže u Principovo vreme. Tamo će se videti koliko je Beču odgovaralo da zakuva na Balkanu.
U "Vestima" sam takođe, pre tačno deset godina, objavio za nas prilično zanimljive nalaze. Brauning, pištolj iz koga je Gavrilo pucao, pojavio se na svetlu dana tek 90 godina od atentata. Još je čudnije mesto gde je oružje, navodno, čuvano - u jezuitskom samostanu u Beču.
Priča je tekla ovako: kad je Gavrilo pucao, oboren je na zemlju. Pištolj je ostao na ulici. Tu se "slučajno" zadesio jezuitski sveštenik Anton Puntigam, koji je upravljao dečjim domom u Sarajevu. Kad je dotrčao da nadvojvodi i njegovoj ženi pruži poslednju pričest, neko je zaključio da bi osoba u svešteničkoj odori bila prava ličnost za čuvanje Principovog pištolja?!
Grupa nevinih mladića i njihovi ideali negde između državnih špijuna i - jezuita!?
Mnogo će još vode proteći balkanskim rekama dok se ne sastavi ceo mozaik o atentatu.
Ako ikad.


KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online