Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.02.2015.
08:44
Vestionline A

Superboul: Dan kada Amerika staje!

Zaljubljenici u fudbal s nestpljenjem očekuju finale Lige šampiona, meč za krunu na Svetskom prvenstvu ili španski "El Klasiko", a oni u čijim venama kuca strast za američkim fudbalom već hvata trema pred 49. Superboul. U ponedeljak, pola sata posle ponoći, na stadionu "Univerzitetu Finiks" u Glendejlu, u Arizoni, snage će da odmere branioci titule Sijetl Sihoksi i Nju Ingland Petriotsi.

Beta/AP
Sve oči će biti uprte u stadion "Univerziteta Finiks" u Glendejlu, Arizoni, poprište spektakla

Amerika je danima na nogama. Pre dve nedelje kada je bilo jasno da će timovi Pit Kerola i Bila Beličika da odmere snage, odbrojavanje je počelo. Superboul je nemoguće posmatrati samo sa sportskog aspekta, to je mnogo više od igre, to je biznis, gde se vrti novac od kojih zastane knedla u grlu. Podatak da ova meč vredi 14 milijardi dolara pokazuje o snazi Superboula, najvažnijeg sportskog događaja "preko bare". O kolikom novcu se radi govori podatak da planirani prihodu u budžetu Srbije za 2015. godinu jedva da prebacuju polovinu sume koja će da se "zavrti" u samo jednom danu, kada se igra Superboul.

Beta/AP
Zabavljaće gledaoce na poluvremenu: Keti Peri, svetska muzička zvezda

Pola minuta reklamnog spota košta vrtoglavih 4.500.000 dolara. Ne treba ni napomenuti da su najveći svetski brendovi mesecima ranije zakupili sve termine. Vlasnik televizije NBC, koja prenosi meč zaradiće od reklama 350.000.000 dolara. Kada se igra Superboul, posle Dana nezavisnosti pojede se najviše hrane, kupi se najviše novih TV prijemnika, utakmice NHL i NBA lige se ne igraju tog dana... Oni srećnici koji će biti na stadionu "Univerziteta Finiks"  u Glendejlu, za najjeftiniju kartu izdvojili su 2.125 dolara. Prosečna ulaznica koštala je neverovatnih  4.676 dolara. Na poluvremenu pevaće Keti Peri i Leni Krevic.

A, sada malo o sportskom afektu 49. Superboula. Slično kao i prošle godine, najbolje ekipe u regularrom delu sezone u AFC-u i NFC-u iskoristili su prednost domaćeg terena u plej-ofu i zakazali spektakl. Biće to duel granitne odbrane Sijetla, za koju mnogi smatraju da je najbolja u istoriji NFL-a i sjajnog napada Nju Inglanda, koji predvodi legendarni kvoterbek Tom Brejdi, koji je već tri puta osvajao šampionski prsten, poslednji put, već davne, 2005. godine. Punu deceniju Petriotsi čekaju da se vrate na tron. Fraza da u finalu nema favorita najbolje odslikava i 49. Superboul.

Kladionice daju podjednake šanse obema ekipama da osvoje krunu. Sihoksi se uzdaju u "bum legiju" koju čine fenomenalni kvoteberbekovi Ričard Šerman i Bajron Maksvel i snažni sejftiji Kem Čensler i Erl Tomas. Oni će biti na velikom iskušenju da se odupru sjajnom napadu Petriotsa. Glavna meta Brejdija u napadu biće snažni tajt end Rob Gronkovski, koji igra sezonu karijere.

Verovatno će sejftiji Sihoksa da udvajaju popularnog "Gronka" što bi trebalo da da više prostora univerzalnom risiveru Džulijenu Edelmanu. U napadu Nju Inglanda odlične mete su: Lafel, Amendola i Rajt. Upravo ta širina i raznovrsnost napada Petriotsa mogla bi da im donese četvrtu krunu u eri Toma Brejdija i Bila Beličika.

Beta/AP
Ko će koga da nadmudri: Pit Kerol i Bil Beličik, treneri SIjetl Sihoksa i Nju Ingland Petriotsa

Ne sumnjamo da će stari trenerski vuk, Beličik, da pokuša i sa nekim trik akcijama, kako bi iznenadio četu Pita Kerola. Ipak, mnogo toga će da zavisi od igre trčanje gde se najviše očekuje od Lagereta Blanta, startnog raning beka, koji je briljirao pre dve nedelje protiv Indijanapolisa,  finalu AFC-a. Sigurno mu Sihoksi neće dati, kao Koltsi, da se poigrava sa njima, ali snaga i iskustvo Blanta mogla bi da napravi pukotinu u odbrani Sijetla. Tu je i Šejdi Verin, a džoker trenera Nju Inglanda mogao bi da bude Džonas Grej. Odbrana Petriotsa je ove sezone sjajna. Stub obrane je Rob Ninkovič koji će "pes raševima" da pokuša da onemogući kvoterbka Sijetla Rasela Vilsona da improvizuje.

Beta/AP
Ne voli novinare: Maršon Linč, raning bek Sijetl Sihoksa, jedan od najkontroverznijih igrača u NFL

Hvatačka linija Siihoksa je ubedljivo najslabiji deo tima. Teško da će Dag Boldvin, Džermejn Kers i Luk Vilsona da dobiju rat sa defanzivcima tima iz Masačusetsa. Glavna uzdanica Nju Inglanda je odlilčni kornerbek Brendon Brauner, originalno član "bum legije" Sijetla, koji je ove sezone pojačao tim iz Bostona. Pošto Sihoksi ne mogu da se uzdaju u igru pasom, sve karte će da bace na pokretljivost i improvizaciju Vilsona i snagu Maršona Linča, najboljeg raning beka lige. Tu će i odbrana Petriotsa da bude na mukama. Zna se kako kontroverzni i ćutljivi "tenk" Sijetla ume da eksplodira i da pravi pakao odbranama, a kada uđe u ritam, onda je nezaustavljiv. Ono što može da bude problem SIjetla su povrede Erla Tomasa i Rilčarda Šermana, koji će roviti ući u meč. Kem Čensler je, takođe, propustio nekoliko treninga ove nedelje. Ako se zna da su to ključni igrači u odbrani Sihoksa, jasno je da bi to mogao da bude veliki hendikep za branioce titule.

Fenomenalan podatak je da Rasel Vilson protiv kvoterbekova koji imaju osvojeni Supeboul ima skor 10-0! Da li će Brejdi da prekine tu tradiciju? Može li posle 10  godina titula da se vrati u Boston? Ko će od starih trenerskih vukova, Pit Kerol  ili Bil Beličik da dobije taktički rat? Mnogo pitanja, a odgovore ćemo saznati u ponedeljak u ranim jutarnjim satima. Ostanite uz portal Vestionline u noći između nedelje i ponedeljka i pratite uživo iz minuta u minut dešavanja sa stadiona "Univerziteta Finiks".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online