Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.01.2018.
06:15
M. Topalović A

Sa mališanima iz dijaspore u zimskom kampu FSS (6): Sa fudbala na snoubord

Marko Čolić je iz Minhena. Sa "sugrađaninom" Negićem upoznao se u Zimskom kampu FSS-a Igraj za Srbiju u Staroj Pazovi. Obećali su jedan drugome da će kontakt nastaviti po povratku u Nemačku.

M. Todorović
Talentovano desno krilo: Marko Čolić

Inače, član je Firstenfelbruka, kluba iz mesta udaljenog 30 minuta vožnje od bavarske prestonice na putu ka Augzburgu. Učenik je sedmog razreda.

- U razredu sam jedini Srbin. Tačnije, tu je još jedan dečak poreklom sa naših prostora, ali ne znam tačno da li je Srbin ili Hrvat.

To i nije toliko bitno. Možda smo i prevazišli podele te vrste. A u klubu?

- Definitivno sam jedini Srbin u ekipi, igram na poziciji desnog krila. Fudbal treniram već sedam godina, a u kampu u Staroj Pazovi sam prvi put.

Marka, kao i druge njegove saigrače, na utakmice voze roditelji. Dosta ulažu, pa im se možda jednog dana sve vrati.

Voli Zvezdu i Radonjića

Marko je strastveni navijač Crvene zvezde, a malo nas je iznenadio kad je rekao ko mu je idol.
- Radonjić!
x Mlad je igrač, kako si čuo za njega?
- Pratim sve Zvezdine utakmice, a on mi se posebno sviđa.

- Tata gleda utakmice, navija, a kad treba i kritikuje. Nije igrao, ali je gledao mnogo utakmica i razume se u fudbal.

x Kako si saznao za ovaj Zimski kamp?

- Zahvaljujući Instagramu! Video sam reklamu i obratio se roditeljima sa željom da dođem u Srbiju. Tata, inače poreklom Zemunac, pronašao je na internetu mnogo toga o kampu, analizirao, na kraju smo zajedno odlučili da se prijavim.

Jednu dilemu nema.

- Kad bih dobio poziv iz Nemačke ili neke srpske selekcije, ne bih se ni za trenutak dvoumio. Srbija je u prvom planu! U svakom pogledu. Čak i ako me Srbija ne bi pozvala, nikad ne bih igrao za Nemačku!

Markov cimer u Staroj Pazovi bio je Banjalučanin Aleksej. Upoznali su se u Sportskom centru, brzo pronašli zajedničke teme, odlično su se slagali.

Sestra u kik-boksu

Markovi mama i tata nisu se bavili sportom, ali koriste svaku priliku da ljubimca vide na delu. Sestra se takođe bavi sportom, samo što je u svetu kik-boksa.
- Ona trenira da bi održala kondiciju i liniju. Nema tu naročitih sportskih motiva - smeška se Marko.

- Aleksej je odličan momak, između nas nije bilo nikakvih problema ili nesuglasica. Nije strašno ni to što je ponekad hrkao noću - smeje se naš sagovornik. - Razmenili smo telefonske brojeve kako bismo ostali u kontaktu.

Po završetku kampa Marko se sa roditeljima nije odmah vratio u Minhen.

- Još ranije smo se dogovorili da odmor zajedno provedemo na Zlatiboru. Tome sam se posebno radovao jer sam majstor u snoubordu. Zanimljivije mi je da na snegu uživam tako nego na skijama - pričao nam je ovaj simpatični fudbaler iz Minhena.

Najlepše među stativama

M. Todorović
Mašta o karijeri u Srbiji: Marko Negić

Marko Negić živi u okolini Minhena. Član je amaterske ekipe SV Planeg Krajling, koja ima tradiciju dugu 90 godina. Takmiči se u Becirk ligi Oberbajern sud. Planeg (severozapad) jedan je od 29 opštinskih središta okruga Minhen. Prema slobodnoj proceni u opštini živi 10.588 stanovnika.

Na pitanje da li poznaje Gorana Negića, funkcionera Crvene zvezde, Marko posle kraćeg razmišljanja kaže:

- Čuo sam za njega. Mislim da smo dalji rod.

Ponosan je zbog jednog drugog podatka.

- U mojoj ekipi ima još petorica Srba, ali sam samo ja došao u Zimski kamp!

Marko je jedan od četvorice, petorice golmana koji su se ove zime prijavili za rad u "kući fudbala" u Staroj Pazovi.

- Među stativama sam se obreo slučajno. Trenirao sam fudbal, kao i drugi, a onda mi je jednog dana trener iskreno rekao da je za mene - bolje da branim. Nisam bio dovoljno brz za igrača u polju! Stavio sam rukavice i - odmah mi se svidelo. Počeo sam sa sadržajnijim treninzima i potpuno se posvetio novoj ulozi.

I tata se odmorio

U kamp je ove godine stigao u društvu svog oca, koji ga je dovezao u Staru Pazovu, tu je prespavao i sutradan nastavio svojim putem.
- Dok sam trenirao, tata je boravio u nekoj od srpskih banja. Bio mu je potreban odmor. Takav je bio dogovor - da me doveze i da se posle zajedno vratimo u Nemačku.

Ne krije da mu je i pored sijaset sjajnih nemačkih, pa i srpskih golmana, idol Španac David de Hea.

- Treniram zajedno sa bratom Nikolom, koji igra na poziciji desnog krila. On je bio u kampu "Igraj za Srbiju" pre dve godine, ali sad ga je prerastao pošto je napunio 18 godina.

Pitamo Marka da li mu je cilj da jednog dana igra u dresu Bajerna?

- Ne! Radije bih se okušao u Srbiji, da bih u najskorije vreme konkurisao za neku nacionalnu selekciju.

Iako navija za madridski Real, redovno gleda TV prenose utakmica "orlova" i bodri Crvenu zvezdu koja mu je - omiljena među srpskim klubovima.

Lek za nostalgiju

Marko je prvi put bio polaznik kampu 2015. godine. O radu u Staroj Pazovi širi pozitivne vibracije u svom okruženju. Ipak, nije krio da ga je povremeno, tokom boravka u Srbiji, mučila nostalgija.
- Redovno sam se čuo sa roditeljima i bratom, sve je mnogo lakše zahvaljujući društvenim mrežama.

Sutra - Sa mališanima iz dijaspore u zimskom kampu FSS (7): Švajcarska veza

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online