Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.04.2013.
08:00
ordinacija.hr A

Alkohol i vežbanje, nikako!

Da li ste svesni da ispijanje alkoholnih pića smanjuje uspešnost vaših treninga i programa vežbanja? Naravno, ovo se ne odnosi na povremenu čašu ili dve crvenog vina, koje je uz to dobro za srce i mozak, ali rutinsko ispijanje jednog do dva koktela ili žestine svako veče može stati na put vašim fizičkim sposobnostima.

Istraživanja su pokazala kako se dejstvo alkohola zadržava neko vreme i može rezultirati smanjenom snagom te slabijom mogućnošću izvođenja aerobnih vežbi i motoričkih veština. Imajte na umu kako efekti alkohola mogu trajati i do 72 sata posle "večeri s društvom".

Kako ću sutra da ''pokidam'' u teretani

Evo kako previše alkohola utiče na sposobnost vežbanja.

SMANJIVANJE MIŠIĆNE MASE
Konzumiranje alkohola smanjuje dotok krvi u mišiće, a to zauzvrat uzrokuje slabost i propadanje mišićne mase. Nedavno istraživanje je pokazalo kako kontinuirano unošenje većih količina alkohola posle 14 nedelja dovodi do propadanja mišića na nozi za 22 posto te mišića koji ide od kičme do kuka i bedrene kosti za 20 posto. I ne samo to – stručnjaci su utvrdili kako je i srce težilo 10 posto manje, što znači da dugotrajno pijenje može negativno uticati na rad srca.

SLABIJE FIZIČKE PERFORMANSE
Alkohol slabi naše motoričke veštine, uključujući reakciju, ravnotežu, koordinaciju ruke i oka i izdržljivost, a to se takođe vidi dan nakon pijenja. Alkohol deluje i kao diuretik - organizam lišava vrednih tečnosti i elektrolita, pa i na taj način smanjuje uspeh vežbanja.

ISPREKIDAN OPORAVAK MIŠIĆA TOKOM SNA
Alkohol može da ometa vaš san na taj način da se češće budite tokom noći. Telo zato ne dobija dovoljno odmora, a manje kvalitetnog sna znači više umora u mišićima sledeći dan. Dubok san važan je za one koji treniraju, jer su za manju mogućnost povrede bitni odmor i regeneracija.

ALKOHOL I ISHRANA
Alkohol ne hrani vaš organizam nutritivno te može da spreči apsorpciju hranljivih materija u organizmu. Uz to, alkohol negativno deluje na nivo glukoze u krvi. Dan nakon obilnijeg pijenja, osećamo manji nivo energije te je pod znakom pitanja uobičajeno funkcionisanje organizma – to, naravno, nije situacija u kojoj ćemo izvući najviše iz treninga.

ŠIRENJE STRUKA
Kalorije u alkoholnim pićima i koktelima brzo se gomilaju, a mogu doprineti dodatnom nakupljanju onoga čega želite da se rešite vežbanjem: sala oko stomaka. Takođe, ako birate masniju hranu dok pijete alkohol, sve se to dodatno skladišti u vašem telu.

Naravno, ne morate se odreći alkohola u potpunosti, samo pripazite na količinu koju planirate da popijete – umerenost je uvek najbolji put. Ako sledeći dan nakon izlaska planirate intenzivniji trening, dobro je i u potpunosti preskočiti alkohol.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online