Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.06.2011.
08:00
S media A

Razbijte mitove o vežbanju

Znate sve o setovima vežbi, ponavljanjima i opterećenjima koji su najbolji za razvijanje mišića, bildovanju, mršavljenju... Da li znate i da vaše znanje najverovatnije datira iz četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka?

U zdravom telu, zdrav duh
 

Vreme je da vežbanje uvedemo u 21. vek, a da bismo to učinili prvo moramo da razbijemo mitove koji su se duboko ukorenili u fitnes dvoranama:

Prvi mit: Osam do 12 ponavljanja je optimalni broj ponavljanja za bildovanje mišića.

Poreklo: 1954.godina, dr. Jan Mekkvin, hirurg i takmičar u bodibildingu.

Ovaj pristup zastupa mišljenje kako je za najbolji rast potrebno umereno ponavljanje vežbe pod umerenim opterećenjem.

Istina: Što veće opterećenje stavite (teži tegovi), dobićete veću snagu. Što više ponavljanja, dobićete veći mišić. Ali ako stalno radite isto, izgubićete razvoj mišića koji možete dobiti malim brojem ponavljanja pod velikim opterećenjem, kao i onaj razvoj koji dolazi zbog puno ponavljanja pod lakim opterećenjem.

21. vek: Menjajte intenzitet na nedeljnoj bazi da biste podstaknuli sve vrste razvoja mišića. Prve nedelje radite pet ponavljanja, druge 10 i treće 15 po setu.

Drugi mit: Tri seta svake vežbe je idealan broj ponavljanja za najbrži rast mišića.

Poreklo: 1948. godina, doktor Tomas Delorm izjavio je kako su tri seta po 10 ponavljanja jednako efektna kao i 10 setova po 10 ponavljanja.

Istina: Nema ništa loše u tri ponavljanja, ali upamtite ovo pravilo: što više ponavljanja u setu, to vam je potrebno manje setova i obratno.

21. vek: Ako radite osam ili više ponavljanja vežbe, tri seta su sasvim dovoljna. Ali ako radite manje od tri ponavljanja, trebalo bi da odradite bar šest setova.

Treći mit: Za jednu mišićnu grupu trebalo bi da odradite tri ili četiri različite vežbe.

Poreklo: 1966. godina, Konan Varvarin ili Arnold Švarceneger (nije potrebno nikakvo dodatno objašnjenje).

Istina: Izgubićete previše vremena. Ovaj mit kombinuje se sa onim "Osam do 12 ponavljanja", što daje 144 ponavljanja za svaku mišićnu grupu! Koliko ono imamo grupa?

21. vek: Umesto da se koncentrišete na broj različitih vežbi, neka vam cilj bude ukupni broj ponavljanja od 25 do 50. Na primer odradite pet setova po pet ponavljanja jedne vežbe ili jedan set od 15 ponavljanja za dve ili tri vežbe ukupno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online