Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.03.2016.
03:30
Vestionline A

Evo zašto ste stalno gladni

Čini vam se da, koliko god da jedete, nikada niste siti i samo razmišljate o tome šta ćete sledeće da prezalogajite?

pixabay
Može postojati više razloga zašto ste nonstop gladni

Neuobičajeno veliki apetit može biti simptom zdravstvenih problema, ali postoje i neki drugi razlozi zašto ne prestajete da jedete. Nutricionista Šona Vilkinson objašnjava objašnjava zašto ste stalno gladni.

Jedete previše ugljenih hidrata

Ako uveče pojedete obrok bogat ugljenim hidratima, vrlo je moguće da ćete sutradan biti gladni, čak i kada jedete. Kada unesemo dosta ugljenih hidrata odjednom, telo ih ubrzo obradi i pretvori u šećer. Ovaj nagli porast šećera, naročito glukoze, dovodi do oslobađanja insulina u telu. Kako sav šećer brzo "nestane" iz krvi, javlja se osećaj gladi i želja za ugljenim hidratima.

Pet razloga da jedete zdravije

Da biste to izbegli, savetuje nutricionistkinja Vilkinson, pokušajte da ne jedete rafinisane ugljene hidrate, a umesto toga birajte obroke koji sadrže nerafinisane ugljene hidrate u malim količinama (krompir, braon pirinač, kvinoja), u kombinaciji sa proteinima (riba, piletina) i povrćem. Na taj način će telo sporije apsorbovati ugljene hidrate, a vi ćete duže imati osećaj sitosti.

Niste se naspavali

Nedostatak sna može da ima direktan uticaj na osećaj gladi, bez obzira na to koliko jedete. Zašto? Usled nedostatka sna se u telu smanjuje nivo hormona leptina, koji je sprečava osećaj gladi, a povećava se nivo hormona grelina, koji stimuliše glad.

Dehidrirali ste

Ponekad osećaj žeđi mešamo sa osećajem gladi. Zapravo, osećamo da telu nešto nedostaje i to interpretiramo kao glad, a treba nam čaša ili dve vode. Voda je takođe potrebna kako bi ćelije iskoristile nutrijente iz hrane koju jedemo, a nedostatak nutrijenata takođe stvara osećaj gladi.

Šona Vilkinson savetuje da između obroka pijete vodu jer to pomaže da brže budete siti i smanjuje apetit. Ipak, važno je da ne pijete vodu nekoliko minuta pre jela, tokom ili nakon obroka jer se time ometa varenje.

Imate mesečni ciklus

Dokazano je da žene u periodu između ovulacije i menstruacije imaju povećan apetit. U tom periodu je važno da jedete namirnice bogate proteinima (riba, meso, jaja, orahe...), a da smanjite količinu obrađenih i rafinisanih ugljenih hidrata i šećera. Takođe, kofein i alkohol treba smanjiti jer utiču na hormonski disbalans.

Jedete za dvoje

Apetit je veći tokom trudnoće, i to je sasvim u redu. Međutim, važno je da se tokom trudnoće zdravo hranite. Nutricionistkinja savetuje da izbegavate obrađenu, rafinisanu hranu, kao i previše slatkiša. Hranite se zdravo i sa sobom uvek ponesite nešto zdravo za užinu, kako ne biste došli u situaciju da odjednom osetite glad i posegnete za nezdravom hranom. Jedite namirnice bogate nutrijentima jer ćete tako uneti sve što treba organizmu i bebi, a smanjićete šanse da se prejedete.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online