Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.07.2015.
04:30
mondo.rs A

Stalno ste na dijeti, a nikako da smršate? Evo u čemu je problem

Ako ste pokušali da smršate pridržavajući se raznih dijeta, a niste uspeli, evo u čemu je problem.

Reuters
Vaša dijeta nema efekta? Nema brzog rešenja, budite strpljivi, temeljni i promenite navike

Najveći problem u vezi sa dijetama je što većina ima takozvani jo-jo efekat. To znači da ako uspemo da smršamo, ubrzo nakon toga vratimo kilograme i tako u krug. Dr Sali Norton otkriva najčešće razloge zbog kojih pokušaji mršavljenja ne urode plodom.

Ne obraćate pažnju na svoje navike

Brze dijete možda će pomoći da skinete koji kilogram na brzinu, ali to je kratkoročno rešenje. Ukoliko ste inače skloni prejedanju, često jedete brzu i nezdravu hranu, to će ostaviti posledice i ubrzo ćete vratiti skinute kilograme ili se ugojiti čak i više. Savet dr Norton je da se ne fokusirate samo na to šta jedete, već i kada, gde i zašto. Razmislite o tome da li jedete samo kada ste gladni ili kada ste nervozni, dosadno vam je, kao i da li često jedete van kuće.

Kada shvatite gde se krije problem, odnosno koje vaše navike u jedenju nisu zdrave, lakše će vam biti da nađete dugoročno rešenje.

Imajte na umu da se ne podmlađujete

Bez obzira na to koliko sada imate godina, imajte na umu da vremenom nećete postati mlađi, kaže dr Norton. Ona podseća da mišići vremenom postaju opušteniji, da metabolizam usporava i da je zbog toga bolje voditi računa o zdravlju i kilaži na vreme.

Ne spavate dovoljno

Spavanje ima mnogo veći uticaj na gojaznost nego što mislite. Istraživanja su pokazala da nedostatak sna dovodi do toga da dnevno unosimo više kalorija, da nam organizam traži više slatkiša i masti, kako bi pokušao da nadoknadi energiju. Dr Sali Norton savetuje da vam prioritet bude dobar san, što je važno za celokupno zdravlje, a na kraju i za mršavljenje.

Trikovi sa "zdravom hranom"

S obzirom na to da je sve više ljudi koji pokušavaju da se hrane zdravo, dr Norton tvrdi da pojedini proizvođači hrane to koriste kao marketinške trikove. Drugim rečima, namirnice predstavljaju zdravijim nego što zaista jesu. Osim toga, studije su pokazale da kada mislimo da je nešto zdravo, skloni smo da pojedemo veću količinu te namirnice.

Realno gledano, ako želite da smršate i budete zdravi, najbolja opcija je da zasučete rukave i počnete sami da spremate zaista zdravu hranu.

Pod stresom ste

Ako pokušavate da se utešite čokoladom ili nekom drugom poslasticom kada ste pod stresom, niste jedini - razlog za to je što slatkiši pokreću receptore za zadovoljstvo u mozgu, čineći da se osećamo bolje.

Svima je jasno da ne postoji način da se potpuno eliminiše stres iz našeg života, iako bi to bilo idealno, ali svi koraci koji vam mogu pomoći da umanjite stres, pomoći će vam i da smršate.

Želite brze rezultate

Uobičajeno, ali to jednostavno “ne radi.” Dugoročno skidanje viška kilograma ne može da se dogodi preko noći - potrebno je vreme, napor, menjanje navika.

Dakle, šta možete da uradite?

Umesto da se trudite da nađete brzo rešenje, pokušajte da polako u svoj život unosite male promene, kojih ćete moći da se pridržavate.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online