Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.09.2014.
08:00
menshealth.rs A

Vežbate a mišići ne rastu?

Kao u svim segmentima života, preterana ambicioznost i u treningu lako može da pređe u frustriranost pogotovo kada ne postignemo ono što smo zacrtali. Zbog svoje prevelike želje da se što pre izgrade ('nabilduju') mnogi početnici čine brojne greške, npr. u startu kreću sa forsiranjem prevelikih težina, nedovoljno se zagrevaju i/ili istežu, preobimno i preučestalo treniraju u odnosu na svoje trenutne mogućnosti i dr. Sledite ovih 10 jednostavnih pravila i uštedite mesece uzaludnog vežbanja, ali i ono najvažnije, sačuvajte svoje zdravlje i sprečite povrede.

Možda se mišić navikao na vežbu i(li) težinu koju koristite?
 

NIKADA NE PRESKAČITE ZAGREVANJE I ISTEZANJE
Na početku treninga 5 – 10 min. aerobna aktivnost (bicikl, lagano trčanje i sl.); Zatim lagano istezanje svih mišićnih grupa (a tokom i nakon treninga one koje smo trenirali) i to određenim redosledom (od vrata na niže). Mnogi preskaču ovaj pripremni deo treninga i odmah jure na sprave i/ili tegove zaboravljajući da pripreme najsavršeniji stroj - vlastito telo!


PRAVILNA TEHNIKA JE UVEK NAJVAŽNIJA (STRIKTNA FORMA)
Sve vežbe treba izvoditi uz potpuno istezanje i stezanje (kontrakciju) treniranog mišića kroz celi raspon njihovog kretanja (amplitudu pokreta). Upamtite: puni pokret - puni razvoj, delimični pokret – delomični razvoj!

BITAN – RITAM
Sve vežbe izvodite u laganijem, umerenijem ritmu, jer ćete samo tako ostvariti najbolji napredak u razvoju veličine i snage mišića: neka vam je negativna faza pokreta (istezanje mišića) duplo sporija od pozitivne faze pokreta (skraćivanje / stezanje / kontrakcija mišića)!


NE PRETERUJTE SA OPETEREĆENJEM
Ne zaboravite: u bodybuildingu su težine samo sredstvo sa kojim razvijamo mišiće, a ne primarni cilj vežbanja (što i jeste osnovna razlika između bodybuildinga i powerlifitinga npr.)! Bolje je u početku korisiti manje težine nego što osećate da možete podići, a vremenom, kako budete postupno napredovali, će se i težine povećavati. Neka vam fokus bude na usvajanju pravilne tehnike i striktne forme izvođenja svake vežbe, a ne na

A možda ste samo preambiciozni i nerealni (pa očekujete velike promene preko noći)

težinama.

KONTRAKCIJA = MIŠIĆNI RAST (HIPERTROFIJA)
Mišići preko kostiju i zglobova savladavaju spoljašnje opterećenje (težinu tegova), pa je upravo taj otpor, na koji deluje mišićna kontrakcija, glavni pokretač mišićnog rasta (hipertofije), odnosno povećanja mišićne mase. Kako bi se to dogodilo, neophodno je redovno ponavljanje jakih i potpunih kontrakcija (stezanja mišića). Ipak, da bi se mišić što jače kontrahirao, potrebno ga je prethodno što više istegnuti.


Upamtite: Uvek možete proveriti da li radite sa prevelikom težinom – ako ne možete zadržati kontrakciju treniranog mišića bar na jednu sekundu, težina je definitvno prevelika. Potpuna kontrakcija važi za svako ponavljanje, svake serije, svake vežbe na svakom treningu! Bez toga jednostavno gubite vreme na treningu!

PRAVILNO DISANJE
Nikada nemojte zadržavati dah! Svako ponavljanje svake vežbe mora pratiti udisaj i izdisaj i to na način: IZDISAJ kod savladavanja opterećenja ('kad je teško'), UDISAJ kod istezanja, relaksacije mišića ('kad je lako').


PRAVILNO DRŽANJE
Tokom izvođenja svih vežbi izuzetno je važno da ste stalno u ispravnom položaju, leđa zategnuta, ravna i stegnuta, prsa izbačena napred. Ukoliko je potrebno, proučite vlastito držanje, osvestite telo i pokušajte da ispravite eventualne nedostatke (npr.pogurena leđa ili opuštena ramena).

VEŽBAJTE CELO TELO A NE SAMO 'OMILJENE GRUPE' (KOD MUŠKARACA - 

GORNJI DEO, A KOD CURA DONJI DEO TELA)

U suprotnom ćete možda postati veći ali ćete zapravo i dalje izgledati isto, a cilj bodybuildinga je izgraditi lepo, skladno, proporcionalno i simetrično telo. U početku vežbajte sve mišićne grupe podjednako, a nakon 8 i više meseci, ukoliko vam neke grupe zaostaju započnite sa specijalizacijom tih mišićnih grupa.

VAGA NIJE MERILO NAPRETKA VEĆ OGLEDALO!
Mišići su teži i manji od iste količine masnog tkiva, i zauzimaju daleko manje mesta na telu od 'sala'. Tako vam nekoliko kila sala može zauzeti daleko više mesta na telu nego isto toliko kg mišića. Možete se lako zbuniti misleći kako brzo dobijate na masi – a zapravo dobijate na 'masti'!

Pravilo je jednostavno: ako prebrzo 'rastete', onda je to najviše u korist 'sala', a ako prebrzo mršate onda je to najviše na štetu mišića. Telo je eto vrlo kontradiktoran stroj i zato pamet u glavu: ako postupno dobijate na telesnoj težini, a u ogledalu vam se još uvek naziru trbušnjaci – na dobrom ste putu!

REZULTATI NE DOLAZE PREKO NOĆI (ALI NI PREKO DANA)
'Rim nije sagrađen za jedan dan pa neće ni vaše telo'!
Nijedno ljudsko postignuće vredno divljena nije jednostavno za ostvariti. Zato budite uporni, disciplinovani i kontinuirani u svojim treninzima, ishrani, ali i odmoru i rezultati garantovano neće izostati!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online