Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.09.2014.
08:00
menshealth.rs A

Saveti za trčanje

Trčanja, pogotovo je redovno, na različite načine pozitivno deluje na ljudski organizam. Na prvom mestu poboljšavate i stičete neophodnu kondiciju, zatim podstičete smanjenje i gubitak viška telesne mase, pospešujete rad pluća i kardiovaskularnog sistema, oslobađate se toksina nagomilanih u organizmu, kao i stresa i podstičete rad gotovo svih grupa mišića na telu.

Sami ili u društvu, trčanje je jedan od najboljih vidova rekreacije. Obavezno zagrejte skočne zglobove i kolena na početku
 

Ono što je važno ukoliko se bavite trčanjem, jeste da pravilno i uravnoteženo dišete. Na taj način, smanjićete stepen zamaranja, a vaša pluća će normalno funkcionisati i na taj način normalno snabdevati krvotok kiseonikom. Nepravilan ritam disanja, može vas ostaviti bez daha i primorati da prestanete sa trčanjem, čak i pre trenutka u kome vaši mišići realno osećaju potrebu za tim usled izloženosti naporu.

Prilikom trčanja, oslobađanjem znoja, dolazi i do gore pomenutog oslobađanja od toksina, odnosno čišćenja organizma od unutrašnjih štetnih materija i otrova. Zato, da biste omogućili sebi da se znojite, morate pre trčanja, pa često i za vreme, ali i posle trčanja, unositi u organizam dovoljno tečnosti. Najbolje je da to bude voda ili mineralna voda, bogata magnezijumom. Na taj način, sprečićete dehidraciju organizma, koja može nastati usled nedovoljno tečnosti i usled pojačanog napora.

Svaki trening trčanja, započnite laganim trčanjem. Na taj način, nećete forsirati rad svojih mišića i celokupnog tela, a moći ćete da pretrčite znatno više metara, pa čak i kilometara, nego što bi to mogli tokom brzog trčanja. Svaki dan, postepeno i srazmerno razvoju kondicije, povećavajte broj pretrčanih metara.


Dok trčite, na sebi nemojte imati višak garderobe, jer bi to moglo izazvati višak napora i pojačano preznojavanje.

Ukoliko želite da osnovni rezultat trčanja bude smanjenje vaše telesne mase, onda regije na kojima želite da smršate, recimo predeo stomaka, zadnjicu ili butine, obmotajte tankim slojem folije, koji će konkretno u toj regiji izazvati pojačano znojenje i time i topljenje masnih naslaga. Sloj folije skinite sa tela odmah nakon trčanja, jer u protivnom, možete doživeti iritaciju kože usled njenog nedovoljnog disanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online