Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.03.2017.
18:01
D. Petrović - Vesti A

Vojin oživeo Stefana Prvovenčanog

U okolini manastira Studenica počelo je snimanje serije "Nemanjići- rađanje kraljevine", po scenariju Gordana Mihića i u režiji Marka Marinkovića. Najambicioznija serija RTS-a ikada rađena po prvi put se baviti srednjovekovnom Srbijom.

A. Čukić
Počelo snimanje serije "Nemanjići, rađanje kraljevine": Vojin Ćetković u novoj ulozi

Prva klapa pala je nedaleko do Studeničke reke, a u kadru se našao Vojin Ćetković u ulozi Stefana Prvovenčanog.

- Velika mi je čast što ću igrati Stefana Prvovenčanog. Scenario je sjajan, dobro poznajem reditelja i verujem da će ova serija biti jedna od najvećih produkcija ove godine. Smatram da imamo kapaciteta da napravimo istorijsku seriju koja može da stane rame uz rame sa sličnim projektima na kablovskim kanalima - rekao je Vojin Ćetković.

Studenica je prva u nizu od 240 lokacija na kojima se snima serija.

Za dva dana ekipa se seli na Kopaonik, kako bi uhvatila poslednji dah zime i kamera zabeležila grudvanje i sankanje Nemanjine dece.

Prvi snimajući dan bio je rezervisan i za Nadu Šargin, Oliveru Viktorović, Dragana Marinkovića i Vučića Perovića.

Set su posetili glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Snimljenim kadrovima zadovoljan je i scenarista Gordan Mihić.

- Režiser Marinković je nekada bio moj student, radili smo zajedno i znam da je duboko posvećen ovoj materiji. Bavićemo se ne samo istorijom, već i ljudskim sudbinama - rekao je Mihić.

Dragan Mićanović, koji igra Rastka Nemanjića, odnosno Svetog Savu, ne odvaja se od scenarija, ali i brojnih knjiga o životu srpskog svetitelja.

Posle Studenice i Kopaonika ekipa serije seli se u Beograd. Snimaće se i u Hercegovini, na autentičnim lokacijama kao što je Žiča, crkva Svetog Petra i Pavla u Novom Pazaru, ali i u drugim sakralnim objektima.

Smederevska tvrđava predstavljaće kulise za Hilandar i, kako otkriva režiser Marinković, biće rađane verne rekonstrukcije, i to kompjuterski.

Snimanje prvih 12 epizoda trajaće do polovine avgusta, dok je emitovanje predviđeno za kraj godine.

Inače, ove godine se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Dvorovi i bitke

Serija "Nemanjići - rađanje kraljevine" obuhvata period s kraja 12. i početkom 13. veka.

- Snimaćemo na prostorima na kojima su Nemanjići zaista boravili. Ideja je da se maksimalno iskoriste objekti koji i danas postoje, a ono što nam fali mi ćemo izgraditi. Tako ćemo srpske dvorove iz tog perioda predstaviti na autentičan način - kaže režiser Marinković.

Angažovana je impozantna glumačka ekipa, pa će se ispred kamera u ulozi Vuka Nemanjića naći Nebojša Glogovac, Mladen Nelević igra Stefana Nemanju, a porod njih u seriji glume Miodrag - Miki Krstović, Bogoljub Mitić, Sloboda Mićalović, Goran Sultanović, Ivana Mihić i mnogi drugi.

Pre početka snimanja glumci su imali jahačke i borilačke probe, a snimaće se i scene bitaka sa konjicom i pešadijom.

Pune ruke posla

Prethodnih meseci kostimografi su imali pune ruke posla, jer je trebalo napraviti više stotina kostima. Vojin Ćetković je gotovo neprepoznatljiv u ulozi Stefana Prvovenčanog. Iako iz današnje perspektive u kostimu izgleda gotovo kao beskućnik, činjenica je da je on bio član kraljevske porodice, pa je njegov kostim bolji u odnosu na ostale.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online