Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 14.09.2016.
14:00
Vesti A

Manastir Hilandar (11): Carica na Svetoj gori

Posle smrti čuvenog hilandarskog igumana Gervasija dolazi do promene u političkoj orijentaciji Hilandara, koji se od sada oslanja više na Srbiju. To je polovina 14. veka i doba kralja i cara Dušana koji je pripojio znatne oblasti Vizantijskog carstva svojoj državi, pa u određenom trenutku, od 1345. i samo tlo Svete gore.

wikipedia.org/S. Matejić
Manastir Hilandar

Gervasijev naslednik Arsenije još kao "bašta", kako se nazivao duhovni otac hilandarski, duhovnik je i Dušanov. Dušan je Hilandar uzdigao na najviši stepen razvoja u čitavoj njegovoj srednjovekovnoj istoriji. Deset Dušanovih povelja oblikovalo je glavnu masu hilandarskog vlastelinstva.

U samoj Svetoj gori, prilažući bogato i drugim manastirima, Dušan je izvršio ujedinjenje hilandarskog zemljišnog poseda 1348. Krajem te godine celu Evropu je zahvatila i desetkovala kuga. Car Dušan je, zajedno sa sinom Urošem i caricom Jelenom otišao na izolovanu Svetu goru. 

Druga polovina 14. veka broji mnogo više igumana, koji se dosta brzo smenjuju. Za Dušanovog vremena tu su bili Kalinik, Teodul, starac Karejske kelije i Sava, potonji partrijarh srpski kao Sava Četvrti, od 1354. godine, a zatim Jovan, Dorotej i mnogi drugi. Od svih je najznačajniji Dorotej, koji je na čelu Hilandara od 1355. godine. On se naročito borio za odbranu prava i obnovu starih povlastica hilandarskih.

Jelenin pirg 

Po svetogorskim pravilima, svim ženama bez izuzetka bio je zabranjen boravak na Atosu. Carica Jelena postala je prvi i jedini izuzetak, mada postoje mišljenja da je za nju van Atosa izgrađen poseban pirg. Prisustvo caričino na Svetoj gori umnogome je uticalo, a možda je čak i presudilo da Crkva ne proglasi cara Dušana svetiteljem, kao što je to učinila sa drugim srpskim vladarima, iako je car Dušan od tog boravka posvetio punu pažnju Svetoj gori. 

U toku sedme decenije 14. veka, Dorotej postaje svetogorski prot. Na tom položaju čini velike usluge srpskom monaštvu u Svetoj gori, uprkos crkvenog raskola do koga je došlo kada je carigradski patrijarh Kalist izopštio Srbe 1350. godine zbog samovlasnog Dušanovog uzdizanja srpske crkve na rang patrijaršije.

Hilandarac i Srbin, starac Isaija, posredovao je 1375. sa svojim učenicima Nikandrom i Silvestrom, i s bivšim protom Teofanom i Nikodimom Grkom, između srpske crkve i Carigradske patrijaršije radi ukidanja ekskomunikacije, uspostavljanja crkvenog jedinstva i priznanja srpske autokefalne patrijaršije. To je bila jedna od najvažnijih i najuspešnijih diplomatskih misija Hilandaraca između Srbije i Vizantije pred propast slobodne države i pad pod Turke. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online