Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 28.07.2015.
13:44
Vesti A

Naši naučnici za večnost (8): Ne može ženskinja da leči

Prva srpska lekarka, doktorka medicine s činom ratnog poručnika, Draginja Ljočić, jedna je od najzanimljivijih žena u modernoj istoriji Srbije.

riznicasrpska.net

Izjednačavali su je sa muškarcima jedino u ratovima kada je bezbroj puta dokazala da je odličan lekar, ali ova hrabra žena nije uspevala da pronađe i zadrži posao u državnoj službi u svojoj struci.

Iako je njena borba često bila bezuspešna, ugled Drage Ljočić je ostao neukaljan.

Rođena je 1855. u Šapcu. Posle velike mature, potom i odslušanih predavanja na prirodno-matematičkom odseku Velike škole, odlučila je da se otisne u inostranstvo.

Upisala se na Medicinski fakultet u Cirihu 1872. godine. Uporna i hrabra, svojim primerom je podstakla i druge nadarene žene da se odvaže i nastave svoje školovanje van granica Srbije. Studije je Draga prekinula 1876. godine, kada su do nje stigle vesti da je Srbija zaratila sa Turskom.

Vratila se u otadžbinu, prijavila kao dobrovoljac i dobila čin sanitetskog poručnika. Tokom srpsko-turskih ratova lečila je ranjenike u Beogradu i u Svilajncu.

Studije je uspešno okončala 1879. godine i postala prva žena lekar u Srbiji. Međutim, kada je u miru pokušala da se zaposli, suočila se sa ogromnim otporom konzervativne sredine, koja nije rado gledala ženu na bilo kom stučnom polju.

Bolje nije bilo ni u razvijenijim zemljama, mlada Šapčanka bila tek četvrta žena koja je doktorirala medicinu u celoj Evropi! Sačuvana je molba Ministarstvu unutrašnjih dela kojom je Draginja Ljočić tražila dobijanje prava za bavljenje lekarskim pozivom.

Ono glasi: "Ja sam svršila medicinski fakultet na ciriškom Univerzitetu i položila doktorat medicine, hirurgije, babičluka i očnih bolesti, što dokazujem priloženom diplomom. Na osnovu ovoga, molim gospodina ministra unutrašnjih dela da mi izvoli dati dozvolu da u Beogradu praktikujem, a ako bi trebalo još kakav uslov da ispunim, molim gospodina ministra samo neka narediti izvoli, i to ću ispuniti."

Iako je Srbija oskudevala u lekarima, ministar unutrašnjih dela je odbio molbu uz obrazloženje "da ženskinji ne može dozvoliti lekarsku praksu". Tek posle nekoliko godina, zahvaljujući intervenciji načelnika saniteta dr Vladana Đorđevića, ministar je popustio, pod uslovom da dr Draga Ljočić položi državni ispit. Dobila je posao u Opštoj bolnici u Beogradu 1882. godine, ali samo kao lekarski pomoćnik.

Otkaz zbog diskriminacije

U srpsko-bugarskom ratu 1885. dr Draga Ljočić je radila kao jedini lekar u tri beogradske bolnice: Opštoj državnoj, Zaraznoj i Bolnici za ranjenike. I pored toga, ministar policije Ilija Garašanin postavio ju je za tzv. sekundarnog lekara. Zbog diskriminacije, Draga se obratila se ministru unutrašnjih dela 1889. tražeći ravnopravnost s muškarcima u službi. Umesto odgovora dobila je otkaz.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online