Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 24.04.2017.
18:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Ne zaboravljaju bolesne, stare i siromašne

Redovni mesečni prilozi vernih čitalaca "Vesti", koji već godinama brinu i misle na pojedine štićenike Humanitarnog mosta iz Vranja i okoline, stigli su i ovog, kao i proteklog meseca na njihove adrese. Reč je o Dejanu Miloševiću, obolelom ratniku iz Vranja, Srbi Stankoviću, zlostavljanom ovčaru iz Kozjeg Dola kod Trgovišta i Mirjani Stamenković iz Donjeg Vrtogoša. I ne samo to, jer je pored njih, stigao i prilog za bolesne starine Tomislava i Stanislavku Pešić sa Barelića.

D. Đorđević
Ništa bez dobrih ljudi: Mirjana Stamenković sa decom

Podsećanja radi, Dejan svakog meseca dobija po 55 evra od svog anonimnog dobrotvora iz Nemačke, a novac troši za nabavku preko potrebnih lekova. Nekad neustrašivi ratnik, koji je branio srpsku nejač od raspomamljenih mudžahedina, danas boluje od virusnog oboljenja kostiju stopala, vijetnamskog sindroma i akutnog dijabetesa. Živi sa majkom Vesnom, hrabrom ženom koja je život podredila njemu i to sa penzijom od 120 evra, zbog čega im pomoć dobrotvora iz Minhena mnogo znači.

- Lekovi, lekovi... Samo na njih mislimo, jer oni nam produžavaju život. Gotovo sav novac ode na njihovu nabavku. Hvala našem dobrotvoru, Bog ga blagoslovio i sva dobra ovog sveta darivao. Vaskrs smo proslavili skromno. Pripravila sam malo mesa za Dejana. Proveli smo ga uz sveće, jer nismo imali ulje za agregat, pa nismo ni televiziju gledali - iskreno će Vesna iz prigradskog naselja Čerenac, u zgradi gde nema ni struje ni vode, kao u 19. veku.

Redovna pomoć stigla i Srbi

I dok na ovo dvoje nevoljnika misli i brine dobrotvor iz Nemačke, o Srbi Stankoviću iz Kozjeg Dola kod Trgovišta, 55 kilometara udaljenog od Vranja, na granici sa Makedonijom, misli Milenka Latinčić iz Sidneja, koja mu direktno šalje pomoć od 150 dolara. Ovaj novac za Srbu koji živi sa bratom Novicom u sobi stare napuštene škole prepravljenu za njih, znači bukvalno i sam opstanak. Imaju improvizovani plastenik, pa gaje nešto malo povrća za sebe. Klima u planini je surova, drva se loži tokom cele godine, pa im je nabavka drva i obezbeđivanje mesa za zimu prioritet. Takođe, i lekova jer Srba ima srčane probleme, a bori se i sa depresijom.

Njegov brat Novica stradao je od udarca krave, dok je čistio štale za novac. Bio mu je razmrskan zglob noge, imao je više operacija, užasne bolove i ostao je trajni invalid. Nema ni dan radnog staža i sad je na brizi bratu Srbi.

- Hvala dobrotvorki, Bogorodica i vaskrsli Gospod da čuva nju i njene najmilije! Oni su naš opstanak na kućnom pragu - kazao je Srba čim je novac stigao u njegove ruke.

Kradu Bogu dane...

D. Đorđević
Sneg u aprilu: Tomislav i Stanislavka Pešić

Anonimna dobrotvorka iz Velike Britanije, setila se nedavno i Tomislava Pešića, koji sa suprugom Stanislavkom živi u zaseoku Anđelinkovci, na Bareliću, 30 kilometra udaljenog od Vranja. Visoko u planini, u podnožju planine Koćurac, gde tihuju sami u zaseoku jer se sve iselilo prema centralnom selu Bareliću i Vranju. Sneg je napadao u aprilu, pa je teško i prići njihovoj kući u šumi i uručiti im dar od 30 evra. Tomislav je gotovo slep, a Stanislavka boluje od reume, stalnih glavobolja, čega ti sve ne. Nemaju prihode, žive od danas do sutra, nemaju nikakvu pomoć zbog zemlje koja nije za obrađivanje. Stanuju u čatmari više od 100 godina staroj, koja nekako odoleva vremenu, pa u sobici sa šporetom u kome uvek pucketa vatra, kradu Bogu dane. Pomažu im dobri ljudi, a povremeno stigne i pomoć čitalaca "Vesti".
- Hvala do neba toj dobroj gospođi iz daleka. Ovo će nam taman dobrodoći da kupimo brašno. Kad ima taze hleba i toplog čaja, dobro je. Neka nam je živa i zdrava, neka joj vaskresenije obasja dom radošću, veseljem i donese mnogo zdravlja koje nama nedostaje - poručio je Tomislav.

Kao rod rođeni

Nije zaboravljena ni mlada udovica, Mirjana Stamenković (31) iz Donjeg Vrtogoša, 12 kilometara udaljenog od Vranja, samohrana majka Nikole i Dunje, koja boluje od hroničnog dijabetesa, svakog meseca dobija 5.000 dinara od svojih dobrotvora, anonimne porodice iz Zemuna.

- Kad primim socijalnu pomoć, dečji dodatak i pomoć od dragih ljudi skupim da imamo za najosnovnije, da preživimo. Veliko hvala toj divnoj porodici iz Zemuna, oni su nam kao rod rođeni, iako se nikada sa njima nismo čuli ni videli. Mnogo nam znači njihova podrška. Teška su vremena, treba platiti struju, vodu, komunalije, obezbediti drva, zimnicu... Uh, kad pomislim šta nas sve čeka obeshrabrim se, suze same krenu. Moram da budem jaka, zbog dece - ističe Mirjana, koja zbog zdravstvenog stanja ne može da radi i zaradi sama za ono najosnovnije.

U međuvremenu, pred vaskršnje praznike, Mirjani je stigla i vredna donacija od 800 evra anonimnog čitaoca iz Švajcarske, i više nego u dobar čas, budući da je Mirjana zbog jake prehlade, baš kao i njena ćerkica Dunja završila nekoliko dana u bolnici.

- Taman budemo malo bolje, a onda se opet nevolje sruče na nas. Dunja je završila na penicilinu, a pored toga utvrđeno je i da ona ima povišen šećer. Od novca koji nam je taj divan čovek poslao, odmah sam izmirila račune za komunalije, dugove za Nikolinu užinu u školi i kupila neophodne lekove. Bukvalno nas je spasao. Ne smem ni da posmislim šta bih sada radila da nije bilo njegove pomoći. Znam sigurno da za lekove ne bismo imali... Bog ga blagoslovio i njegovu porodicu i podario svaku ovozemaljsku blagodet! - rekla je kroz teške uzdahe i jak kašalj našim novinarima majka Mirjana.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ima li leka za ranjeno srce?
HUMANITARNI MOST Kokoška i salama na trpezi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online