Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Vaša podrška nama znači više od života

Ubogim siromasima Tomislavu i Stanislavki Pešić, iz udaljenog, neprohodnog planinskog zaseoka Anđelinkovci na Bareliću, planinskom selu udaljenom oko 25 kilometara od Vranja, reporteri "Vesti" nedavno su uručili novčanu donaciju od 100 dolara dobročiniteljke Gordane iz Vulongonga, koja ih ne zaboravlja. Pristigao dar naše čitateljke, prema njihovim rečima, i više od života znači.

Ubogi siromasi Tomislav i Stanislavka Pešić, iz udaljenog, neprohodnog planinskog zaseoka Anđelinkovci na Bareliću
 

Pomoć smo im uručili neposredno pre nego što je u našu zemlju stigao poplavni talas, koji je mnogima onemogućio da stignu do određenih destinacija, a da ne govorimo o uništenoj imovini i borbi za goli opstanak.

Do kuće Pešića dolazi se od centralnog sela Barelića peške ili terenskim vozilom, tri kilometra zemljanim i krividuvim putem.

Bog vam stostruko vratio: Tomislav Pešić

Prethodne majske kiše raskaljale su put, pa je bilo nemoguće stići do njih. Zato smo se sa Pešićima, koji su vičniji savladavanju takvih puteva, susreli u Bareliću, gde smo im predali novačani dar, u dinarskoj protivvrednosti, kome su se silno obradovali. Pre svega, zato što bar neki period neće brinuti o namirnicama i lekovima.


- Mnogo hvala toj plemenitoj ženi. Kažete da je iz Australije i da je mnogo daleko. Šta je tera da nam pomaže - ne znamo. Bog je jedan, on sve gleda i vidi, neka pomogne svakom prema zaslugama, a Gordani stostruko vratio dobrim. Zahvaljujući njenoj podršci imaćemo za brašno i hleb, pa ako nešto ostane biće i za lekove. Bolest ne bira, napada nas sa sve strane. Eto, vid mi je skroz propao. Na levo više ništa ne vidim, jedva se i krećem. Izdaje me snaga, a imam 59 godina. Nisam star, ali težak sirotinjski život će da sahrani i mene i suprugu Stanislavku. Nema boljke koja nas nije spopala. Stanislavka je propala kao i ja. Jedva se drži i stalno kuka kako je boli glava. Kad ima lekova popije, a kad nema pati - priča Tomislav i dodaje:

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Nemamo stoke, ni petla da zakukuriče pred ulaznim vratima i najavi novi dan. Sa suprugom Stanislavkom i ćerkom Jelenom živim u dve sobe koje samo što ne padnu jer prokišnjavaju. Ko da ih popravi? Nema zdrave muške ruke! Druga ćerka Stanka je otišla i živi negde u Vranju. I ćerka Jelena zna da ode, ali kad dođe gleda nas i tada nam je lakše. Muke naše, ne dao Bog nikome!


Nemaju nikakvog prihoda. Dok je bio zdrav, Tomislav je radio sve i svašta. Koliko da prežive, nikakav luksuz.


- Sada posadimo ispred kuće malo krompira, beremo divlje zelje, kiseljak, sremuš, koprive, šipurke, trnjine, šumsko voće... Nekad nam neko donese kilogram-dva brašna, pa imamo za hleb. Štedimo na svaki gram. Nemam nikakvu socijalnu pomoć. Imam zemlju i šumu iznad kuće, u planini, pa smo valjda po državnom zakonu bogati. Po ljudskom, krivi smo što smo živi - kaže na rastanku Tomislav.


Vratiće se svojoj čatmari sa dve sobice. U jednoj svi sede preko dana, ručavaju i večeravaju, ako ima šta. Dva stara kreveta, drvene stolice i jedan tronožac, niski drveni sto i stari šporet je sve što od pokućstva imaju. Pod im je zemljan, često poprskan vodom, da se ne bi dizala prašina. Zidovi crni, popucali, nikad okrečeni. To su uslovi u kojima ovi siromasi provode dane, uslovi nedostojni bilo kog čoveka.
 

Bolest najveća muka

- Stanislavka ništa čuje. Kada hoću da popričam sa njom, moram da joj da priđem blizu, kako bi me gledala u usta i razumela. To je njen način sporazumevanja. Kreće se pomoću drvenog štapa. Na temenu ima veliku otvorenu ranu. Čas je zaleči nekom mašću, čas joj se opet pojavi. Nemamo para za lekara u Vranju. Zato ode u ambulantu na Bareliću, pa šta joj prepišu. Ako ima para plati doplatu, ako ne džaba recepti. Ne plaćaju nam osiguranje preko poljoprivrede već više od deset godina - razočarano će Tomislav Pešić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online