Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Usrećio desetoro mališana iz Srbije

O plemenitom čitaocu "Vesti" Draganu Simiću i donatoru iz Bazela koji nam je uputio prilog od 400 evra uz poruku da je ova donacija namenjena deci Srbije, znamo samo je vlasnik i direktor švajcarske čarter kompanije "Air Serbia".

D. Đorđević
Napunili dom namirnicama: Mirjana Stamenković sa decom

Odluku o tome kome će uručiti humanitarni prilog prepustio je novinarima Humanitarnog mosta, koji su odlučili da rasporede donaciju između tri porodice, koje ukupno imaju desetoro dece. Verujemo da će ovaj dobrotvor biti zadovoljan našim izborom jer smo uneli zaista veliku radost u domove ljudi u nevolji u Vranju, Beogradu i Kragujevcu.

Vranjski dobrotvori

Portal "Vesti" jedan je od najčitanijih u južnoj Srbiji jer su brojni Vranjanci upravo na taj način čitajući saznali o sudbini ove uboge porodice. Nakon toga, nije izostala pomoć.
- Posetio nas je vlasnik mesare 'Mišić' iz Vranja, ganut našom sudbinom, darivao nam je brašno, hranu, pelene, mleko... Potom su bili članovi udruženja Za naše Vranje iz Vranja i poklonili nam odeću, hranu, sredstva za higijenu i pribor Nikoli za školu. Posetila nas je i anonimna dobrotvorka iz Vranja i donela pelene, kašice i sokiće za bebu Dunju. Zahvaljujemo se i MO SNS iz Donjeg Vrtogoša čiji je predsednik doneo brašno, zejtin, šećer, pelene, garderobu 堩stiče ponosno Mirjana.

Prvo smo posetili skromni stan 27-godišnje udovice Mirjane Stamenković iz Vranja, samohrane majke 11-godišnjeg Nikole i osmomesečne bebe Dunje, žene koja je nedavno uputila apel ne govoreći o svojoj bolesti, već moleći nepoznate ljude da joj nabave hranu za decu. Umesto uručivanja 150 evra na ruke, reporter "Vesti" je otišao sa Mirjanom u kupovinu, obezbedivši prehrambenim namirnicama njenu decu, u ime našeg čitaoca iz Švajcarske. Takođe smo posetili i apoteku gde su ovoj mladoj ženi, koja boluje od dijabetesa, kupljeni neophodni lekovi.

- Verujte da ova pomoć nije mogla da stigne u bolji čas. Hvala dobrotvoru iz Bazela, kao i svima ostalima iz Vranja, ljudima dobrog i plemenitog srca. Ovo je za nas spas jer mi novca za ovo zaista nemamo. Beba i mi svi nećemo biti gladni. Neka ih Bog blagoslovi i podari im zdravlja i sreće u životu - kaže Mirjana čiji je mir prekinula tragična smrt njihove glave kuće, supruga i oca 34-godišnjeg Slađana.

- Nesreća je stigla u kuću za 25 dana, od kako je Slađan otišao lekaru, a potom umro od galopirajućeg karcinoma pankreasa. Radio je u jednoj privatnoj pekari, a tog 5. decembra prošle godine otišli smo lekaru. Umesto da slavimo Novu 2015, moj Slađan je umro 31. decembra. Bila sam zatečena sa tada četvoromesečnom bebom i Nikolom koji nije mogao da prihvati očevu smrt. Tada sam od stresa i ja obolela - priča Mirjana koja sa decom živi od 5.000 dinara dečjeg dodatka i 6.000 dinara roditeljskog dodatka za bebu Dunju. Dakle, njihovi mesečni prihodi su manji od 100 evra. Kako preživljavaju, to samo oni znaju.

Odlazeći iz doma porodice Stamenković bili smo i sami srećni znajući da smo im napunili i dušu i ostavu: na stolu smo ostavili pelene, kupke za bebe, voćne kašice, sokiće, keks, grickalice, eurokrem, čokolade, pečenicu, čajne kobasice, šunke i salame, pašteta, ali i prašak za pranje veša, omekšivača i pune kutije zejtina... I majku s dvoje dece koja nam je još dugo mahala.

V. Sekulić
Tamara sa ćerkom Petrom

Pozdrav iz banje

Petogodišnju Beograđanku, Petru Stevanović ispratili su 29. aprila svi naši čitaoci, od Amerike, preko Australije do Evrope, kad je krenula u pratnji majke Tamare na operativni zahvat u Rusiju. Devojčica koju su oživljavali na porođajnom stolu, obolela od posledica cerebralne paralize, vratila se uoči Đurđevdana u Srbiju, s nadom da će se uskoro samostalno osloniti, prvi put u životu, na svoje noge. U Banju Koviljaču
kreće 8. juna na obaveznu rehabilitaciju, pa smo drugi deo priloga našeg humanog čitaoca iz Bazela od 150 evra dodelili u njegovo ime ovoj hrabroj devojčici, znajući da su njeni roditelji u nezavidnoj materijalnoj situaciji jer četvoročlanu porodicu izdržava samo suprug Ivan koji radi kao magacioner u jednoj privatnoj firmi.
- Nadamo se još boljim rezultatima nakon boravka u banji - ističe požrtvovana majka Tamara koja sate i sate svakog dana provodi u vežbama sa ćerkom. - Sve što može da se nauči, ja sam naučila, ali za određene terapije su potrebni stručnjaci, što mi ne možemo da organizujemo Petri kod kuće. Obećavam da ćemo iz Banje Koviljače poslati razglednicu svim plemenitim ljudima koji su nam omogućili boravak u Rusiji i rehibilitaciju u Srbiji, to je jedini način da im kažemo veliko hvala jer mi ništa drugo, sem nade, ne posedujemo.

D. Đorđević
Najmlađi Filići

Sedam jabuka

Treći deo donacije našeg čitaoca iz Švajcarske, u iznosu od 100 evra, dodelili smo siromašnoj porodici Filić iz kragujevačkog naselja Male Pčelice koja ima sedam zdravih mališana, čijeg izgleda i vaspitanja se ne bi niko postideo. Za to su pre svega zaslužni roditelji, majka 32-godišnja Jasmina i 40-godišnji otac Radojica, konobar bez zaposlenja, koji je 1999. izbegao s Kosmeta da bi započeo s gradnjom kuće na periferiji Kragujevca i stao. U januaru su bili u izuzetnoj finansijskoj krizi kada su im pritekli u pomoć i građani Srbije i zemljaci iz inostranstva.

- Zahvaljujem se nepoznatom donatoru - rekla nam je Jasmina i otkrila da se nalazi u blagoslovenom stanju.

- Nadamo se da će osmo dete biti curica, pa ćemo u našem još nezavršenom domu, na radost svih nas, imati četiri sina i četiri devojčice. Mladi smo, volimo decu i verujemo da će Radojica ubrzo dobiti bilo kakav posao, zato se i veselimo ovoj prinovi. Novac ćemo kao i uvek iskoristiti za decu jer ide kraj školske godine, a odlične đake treba nagraditi - kaže majka devetogodišnje Teodore, osmogodišnjeg Arsenija, šestogodišnjeg Danila, petogodišnje Anastasije, četvorogodišnje Sofije, dvogodišnjeg Vasilija i sedmomesečnog Filipa. Ako neko može da ponudi posao Radojici Filiću, molimo plemenite ljude da im se jave na telefon: 00381 660 103 11.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Deci zlehude sudbine
HUMANITARNI MOST Ima li leka za ranjeno srce?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online