Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 01.07.2013.
12:01
K. Nedeljković - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Sudbina koja u srce dira

Potresna priča o zlom usudu devetogodišnjeg Dejana Marića iz Zvornika, obolelog od tumora na mozgu, objavljena u "Vestima", digla je na noge mnoge humane zemljake koji su istog časa poželeli da mu pomognu. Da je ova tvrdnja istinita, dokazao je to penzioner Simo iz Australije, koji je Marićima na kućnu adresu poslao donaciju vrednu 100 evra, kako bi im olakšao teško breme plaćanja troškova puta u srpsku prestonicu, gde Dejan mora da dolazi dva puta mesečno na terapije.

Za nedelju dana ponovo u Beogradu: Dejan Marić sa majkom Ivanom
 

Ali, to nije sve. Saznavši posredstvom našeg internet izdanja o nevoljama u kojima se našla Dejanova porodica, Biljana iz Ugljevika uputila im je 100 konvertibilnih maraka (oko 50 evra).

Kontakt

 

Svi plemeniti čitaoci "Vesti", koji žele da pomognu porodici Marić u okviru svojih mogućnosti i omoguće im da bolesnog sina vode na lečenje u Beograd bez muka i briga, mogu stupiti u kontakt sa njima na adresu: 9. april br. 1, 75.406 Zvornik ili putem telefona na broj: +387 65 475 997.

O ovim prilozima novinare "Vesti" je obavestila majka Ivana Marić, vidno zbunjena.
- Iskrena da budem, još sam zbunjena pozivima ljudi iz inostranstva i njihove želje da nam pomognu. Toliko, da se ne setim ni da ih pitam za prezime. Nadam se da mi neće zameriti. Borba za Dejanovo zdravlje izbacila me je iz koloseka u potpunosti. Svi suprugovi i moji napori okrenuti su ka tome da Dejanu spasimo život... - ispričala je majka Ivana, kojoj je pre tri godine otkriven karcinom desne potkolenice.

Njen postoperativni oporavak teče dobro i zdravlje joj nije ugroženo, za razliku od njenog starijeg sina, koji je za nekoliko meseci prošao kroz pravu golgotu.


Da sa ovim mališanom nešto nije u redu niko nije mogao ni da pretpostavi. Opaka bolest iznenada ga je ophrvala, jer sve do marta Dejan je bio zdrav i bezbrižan dečak koji je uživao u svom detinjstvu. Oštar bol u glavi, koji ga je ostavio bez svesti sve do prve bolnice, nije nagoveštavao ništa dobro. Posle detaljnih analiza i testova, otkriveno je da je tumor zahvatio veći deo glave, pritiskajući sve važnije nerve.

Najava pomoći

Pored dobrotvora iz Australije i Republike Srpske, pomoć porodici Marić najavila je i jedna Beograđanka.
- Iskreno, ne znam kako se ta žena zove, jer sam od silnog uzbuđenja ovih dana, zaboravila da je pitam za ime. Pričale smo kratko i rekla mi je samo da ćemo se sresti kada budem došla u srpsku prestonicu i da će mi ona lično uručiti donaciju. Koristim ovu priliku da joj se unapred zahvalim i na samoj želji da nam pomogne - rekla je Ivana Marić.

Zbog njegovog delikatnog položaja, Dejan je odmah prebačen u bolnicu u Tuzlu kako bi ga operisali. Hirurzi tumor, ipak, nisu otklonili. Odustali su od te namere smatrajući visoko rizičnim bilo kakav hirurški zahvat. Zbog hitnosti slučaja i na veliku molbu porodice Marić, specijalisti Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prihvatili su da malog Dejana podvrgnu operaciji. Uprkos lošim prognozama, operacija je uspešno prošla, ali ne bez posledica.

Tokom operacije zakačeni su očni nervi, pa Dejan sada vidi samo na metar od sebe. Uplašeni i očajni roditelji, prihvatili su tu činjenicu teška srca, svesni da je najvažnije to što im je sin živ. Posle odstranjenja tumora bilo je potrebno uraditi i hemioterapiju, pošto je, nažalost, karcinom metastazirao na kičmu. Do sada je Dejan primio dva ciklusa hemioterapija, a 8. jula ga očekuje i zračenje.


Kako Dejan mora na svake dve nedelje da dolazi u Beograd, to su troškovi njegovog lečenja koji su za porodicu nepremostiva prepreka. Otac povremeno radi honorarno kao vozač kamiona, a majka je bez posla. Troškovi prevoza iz Zvornika u bolnicu u Beograd, kao i potrebnih medikamenata, Mariće mesečno iznosi oko 500 evra, što je ogroman udarac za njihov skromni budžet. Određene troškove pokriva fond zdravstvenog osiguranja, ali lekovi nisu uključeni u to. Strah od gubitka voljenog bića, obuzela je celu porodicu, koja se svim silama trudi da opaku bolest zajedno sa sinom pobedi.


- Dejan je hrabar, vedar i ne predaje se. To nam mnogo znači da ne pokleknemo. Često nas i sam ohrabruje. Koliko je teško to tek čuti i gledati... Ne daj Bože nikome našeg usuda! Kad samo pomislim na to da sam zbog karcinoma ostala i bez majke, koja je preminula u 33. godini, sve mi se ruši kao kula od karata - rekla je glasom punim nemoći i gorčine, Ivana Marić, rodom iz Osmaka.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Mali Dejan, veliki borac
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online