Četvrtak 4. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Za i protiv
2853
2205
08.07.2015.
Srbija nespremna dočekuje talas nesnosnih vrućina

IVAN KARIĆ, predsednik stranke Zeleni Srbije

- Iz iskustva mogu da kažem da Srbija uglavnom nije pripremljena za vanredne situacije, pa ni za toplotni udar koji nas očekuje narednih dana. Država nema plan adaptacije na klimatske promene i razrađene scenarije za enormno visoke temperature.

PREDRAG MARIĆ, načelnik Sektora za vanredne situcaije MUP-a

- Pripreme smo počeli pre par meseci. Obaveštene su i upozorene sve lokalne samouprave da pojačaju preventivne mere. Stanje pripravnosti Sektora za vanredne situacije će trajati do septembra. Očekujemo da će posebno problematičan biti avgust.

Za i protiv
2489
1785
07.07.2015.
U Srbiji će uskoro biti izjednačen građanski i crkveni brak

OLGA CVEJIĆ JANČIĆ, profesor prava

- Prema dosadašnjoj praksi brak nije mogao da se sklopi u crkvi ako nije sklopljen pred matičarem. Vreme je da se to menja i zato smo formirali radnu grupu za izradu Građanskog zakonika. To podrazumeva da će biti svejedno gde se sklapa brak u crkvi ili opštini, s tim što crkva ne bi bila nadležna za sporove.

GORDANA STAMENIĆ, državni sekretar u Vladi Srbije

- To neće biti lak posao, jer čak i da se zakon promeni morali bismo da menjamo Ustav jer on ne priznaje crkveni brak. Država bi u tom slučaju sa svakom crkvom i verskom zajednicom morala da zaključi svojevrsne ugovore kojima bi se sve to regulisalo budući recimo da je muslimanima dozvoljena poligamija.

Za i protiv
2140
2003
06.07.2015.
Ministarstvo kulture otkupilo i knjige estradnih zvezda

MILAN VLAJČIĆ, predsednik Komisije za otkup knjiga

- Ne shvatam oko čega se diže tolika prašina. Nismo mogli da pristupimo elitistički i da zanemarimo želje čitalačke publike. Zato nekih pet odsto odabranih dela čine popularna štiva novijih pisaca.

MATIJA BEĆKOVIĆ, akademik

- Čudi me da Ministarstvo takva dela otkupljuje za javne biblioteke s obzirom na to da nema novca za Maticu srpsku, našu najstariju kulturnu ustanovu. Ne znam da li zbog Matice ili zbog srpske.

Za i protiv
1652
2076
04.07.2015.
Tenderi u Srbiji masovno se nameštaju

JOVANKA VUKMIROVIĆ, Fakultet organizacionih nauka

- U anketi privrednici ističu da su postavljani nerealno kratki rokovi kako bi se eliminisala konkurencija, a onda omogućilo firmi koja je dobila posao da ih putem aneksa ugovora produži. Kriterijum "najniža cena" njima je siguran znak da je tender namešten i destimulisani su da učestvuju.

PREDRAG JOVANOVIĆ, Uprava za nabavke

- Ako tender nije jasan, privrednici se ne prijave jer sumnjaju da je namešten. Prošle godine udvostručen je broj obustavljenih tendera, svaki drugi je prekinut jer nije bilo dovoljno ponuda, a u 22 odsto slučajeva nije bilo ponuđača. Nisu razumeli šta se traži i mislili su da je reč o korupciji.

Za i protiv
1651
1898
03.07.2015.
Cene divljaju u Srbiji

GORAN PAPOVIĆ, Organizacija potrošača

- Vlasnici trgovina imaju svoju proizvodnju, pa mogu da naduvaju marže i do 60 odsto. Država nije u stanju da ih ograniči. Marže za hleb veće su od 40 odsto, a visoke su i za meso i prerađevine, konditorsku robu... Zarada trgovaca može se smanjiti jedino zdravom konkurencijom.

ALEKSANDAR VUČIĆ, Srpski premijer

- Našim građanima u prirodi je da uvek govore negativno. Raspolažem preciznim podacima iz kojih možete da vidite da je malo toga poskupelo. Ulje je sedam dinara skuplje u maloprodaji, za sve ostalo cena je niža. Dajte, idite u prodavnice i pogledajte stvarne cene.

Za i protiv
2285
1885
02.07.2015.
Bliskost Srbije i Srpske smeta EU

FRANC LOTAR ALTMAN, Asocijacija za Jugoistočnu Evropu

- U EU ne postoji razumevanje za zvaničnu podršku Beograda Miloradu Dodiku u mnogim aspektima. Prihvatanje Dodikove ponude da se u Beogradu podigne spomenik Gavrilu Principu izazvalo je samo gorke komentare u EU.

IVICA DAČIĆ, šef srpske diplomatije

- Srbija neće oslabiti veze sa Republikom Srpskom. I dalje ćemo imati specijalne veze sa RS i podržaćemo sve oko čega se u BiH dogovore sva tri konstitutivna naroda i oba entiteta, pa tako i kada je reč o ustavnim reformama.

Za i protiv
3235
2403
01.07.2015.
Momčilo Perišić hoće da se pokloni svim žrtvama rata

VLADISLAV JOVANOVIĆ, bivši šef diplomatije SRJ

- Mada odavno nisam fan Perišića, slažem se sa njim jer je izražavanje poštovanja prema svim civilnim žrtvama jedini most koji treba da povede narode Balkana prema pomirenju. Stoga, potrebno je odati počast u Bratuncu i u Srebrenici, umesto da se politizuju stradanja.

NATAŠA KANDIĆ, koordinator Rekoma

- Perišića bi trebalo da bude sramota zbog te izjave jer u njoj nema ni reči o njegovom kajanju i odgovornosti. Ako toliko polaže na odluku Haškog tribunala kojom je oslobođen, onda neka uvaži i onu kojom je ustanovljeno da je u Srebrenici počinjen genocid.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.

Notice: Undefined variable: data_from_session in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/controllers/OpenController.php on line 2594
  • 2024 © - vesti online