Petak 28.08.2015.
07:44
D. Lukić - Vesti

Američki san, noćna mora današnjice (5): Doktrina američke izuzetnosti

Tanjug/AP
Lažna predstava o jednakosti

Religiozni i politički principi te elite, njeni običaji, socijalni odnosi, standardi i moralne norme bili su u toku ovih 300 godina konstanta američkog bića, uprkos gromoglasnom narativu o "raznolikosti", takođe farsa koju današnja Amerika silom oružja nastoji da proda drugim narodima i državama kao model ponašanja.

I koliko god da Amerika slavi navodno odsustvo etničkih i nacionalističkih sukoba u njenom krilu, što se ne može u potpunosti ignorisati, istina je daleko od zvanične mitologije u Vašingtonu, koja je pokušaj pranja pragreha kulturne i etničke agresije jednog jezgra koje, pak, nije bilo ni etnički ni etički ni civilizacijski spremano da zaista toleriše različitosti i postojanje nacionalnih identiteta.

U američkoj retorti naprosto su samlevene sve različitosti. Reč je o kulturološkoj represiji, a nikako toliko spinovanoj američkoj "tapiseriji" o kojoj je držao propovedi Voren Cimerman, nekadašnji ambasador SAD u Jugoslaviji.

Sinkler Luis je "topionicu etniciteta" opisao u njegovoj "Glavnoj ulici" kao amerikanizaciju ostalih etniciteta, koja, ako već nije uspela da očisti Ameriku od etničkih manjina, očistila je manjine od njihovih etniciteta.

Agresija koju su porodili Ameriku nisu bili kulturna, lingvistička ili neka druga "prirodna pojava", nego brutalna fizička sila.

Amerika nije, naprosto, nastala prirodnim putem nego je konstruisana od strane onih koji su je silom okupirali i oblikovali po njihovom modelu.

SUTRA - Američki san, noćna mora današnjice (6): Krstaški pohod pod lažnom zastavom

2024 © - Vesti online