Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.08.2015.
08:52
D. Lukić - Vesti A

Američki san, noćna mora današnjice (3): SAD nastale silom oružja

U ovakvoj slici, američka vlada i njene službe kontrolisanja "monolitne svesti" vide vlastite građane kao opasnost po dominaciju korporativne države.

Tanjug/AP
Springfild: Ljubitelji američke istorije na godišnjem skupu

U jednoj analizi poznatog američkog političkog analitičara, Grena Grinvolda, stoji da je u sadašnjoj Americi vladajući modus operandi elite da se populacija stalno hrani strahom od spoljnog neprijatelja, a kada strah postane stanje svesti Amerikanaca, onda više nije potrebno ni iznositi nikakve fakte o nekoj specifičnoj pretnji koja samo što se nije ostvarila.

Dovoljno je - kaže - da Federalni istražni biro (FIB) ponovi kako je nedefinisani broj stranih terorističkih zavera upravo otkriven zahvaljujući budnosti i efikasnosti državnih organa koji tako uspešno obavljaju svoj zadatak u Državi nacionalne bezbednosti.

Analitičar, čak i u samim SAD, ovu proizvodnju spoljnih neprijatelja prepoznaje u prirodi svakog imperijalnog bića, pa tako i kao "nasledni faktor" razvoja Amerike i njenih unutrašnjih suprotnosti.

Američki san, noćna mora današnjice:

1. Strah od izmišljenog neprijatelja

2. Država totalne kontrole

Američki agresivni manir u odnosu prema spoljnom svetu počinje od američkog "genetskog koda" koji ima svoju istoriju. Šta je suština tog bića koje upravlja ovim neonacističkim odnosom SAD prema ostatku sveta?

U jednoj analizi ovog fenomena, koju je svojevremeno objavio američki mesečnik "Atlantska revija" ("Atlantik rivju") stoji deo odgovora: Tu se notira da treba uvek imati u vidu da je sama Amerika nastala silom oružja, a nikako nekim istorijskim kompromisom ili miroljubivim razvojem.

- Osnivački oci današnje SAD i sami su Ameriku nazivali, ne državom nego Imperijom... I budući da je Imperija, Amerika je, zbog njene bezbednosti, potreba ekonomskog razvoja i rasnog šovinizma, krenula u imperijalnu, spoljnu ekspanziju. Ovo je, naprosto, značilo uzimanje tuđe zemlje (domorodaca) i podvrgavanje stranih građana vladavini američkog elementa.

Iako je u ovo vreme severnoamerički kontinent bio nastanjen domorodačkim plemenima, podeljen između Španije, Britanije i (same) Amerike, predsednik Džon Kvinsi Adams zapisao je (1811) da je Amerika "predodređena da njom vlada jedan narod, sa jednim jezikom (engleskim), običajima i religijom", dakle nasilnom asimiliacijom svih etničkih skupina i njihovim rastapanjem u anglosaksonskoj retorti (famozni "Melting pot"). Ovo je, u ogoljenoj realnosti, značilo uzurpiranje zemlje koja pripada drugim ljudima i njihovim potčinjavanjem američkoj vlasti.

Progutane teritorije

I uprkos tome što je severnoamerički kontinent, u vreme ovog "etničkog genocida" bio nastanjen raznim etničkim skupinama, Amerika je već 1846. godine bila zaokruženi genocid. U osvajačkom ratu koji Ulis Grant označava kao jedan od "najnepravednijih ratova tokom istorije, koji su jači vodili protiv slabijih", SAD su progutale teritorije koje su danas savezne države Unije - Teksas, Kalifornija, Novi Meksiko, Arizona, Nevada, Juta i delovi Kolorada i Vajominga.

SUTRA - Američki san, noćna mora današnjice (4): Zemlja izneverenog ideala

POVEZANE VESTI

Sreda 26.08.2015. 10:38
I nestace silom oruzija i to udrzo!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online