Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.03.2014.
04:31
D. N. Petrović - Vesti A

Ceo svet čuo za srpskog kuvara

Mada se bliži devedesetoj, Budimirka Buda Mladenović, kuvarica u Turističkom domu "Sopoćani" kod Novog Pazara, još sa istim žarom kao pre šest decenija, kada se zaposlila u ovom poznatom ugostiteljskom objektu, sprema vrhunska jela i oduševljava goste koji ovamo dolaze iz raznih delova sveta. Specijalitet joj je "meso na žaru od hrastove kore" koji su probali gotovo svi predsednici bivše Jugoslavije i Srbije i brojne diplomate koje su službovale u Beogradu i zemljama u okruženju.

Svi je vole: Budimirka sa kolegama
 


Budinim roštiljem i drugim jelima oduševljavali su se ambasadori iz bar 50 zemalja, mnogi su zbog njenog "mesa na hrastovom žaru" ovamo dolazili čak iz Sofije, Bukurešta, Budimpešte....

Za Budu i njene kulinarske sposobnosti, preko diplomata, novinara i turista koji su posećivali manastir Sopoćani, čulo se čak do Japana, Indonezije, Australije, Kanade, Meksika... Nekoliko ambasadora nudilo joj je, dok je bila mlađa, da pođe sa njima i da kuva samo za njihovu porodicu i goste, ponude su stizale i od predstavnika Šeratona, Hajata, Hiltona i drugih velikih hotelskih lanaca, ali je Buda sve odbijala....

NIKAD NA BOLOVANJU
- Nisam želela nikuda iz Sopoćana, ovde sam rođena i ovde ću završiti svoju radnu i životnu priču - ističe ova još krepka starica koja zbog prevelike posevećenosti poslu nije stigla da formira svoju porodicu, živi u jednoj sobi Doma, a porodica su joj svi zaposleni u ovom objektu.

Pripao raškoj eparhiji

Turistički dom u Sopoćanima građen je, sredstvima države, posle Drugog svetskog rata, a dograđen pre 30 godina. Od pre 10 godina Dom je u vlasništvu raško-prizrenske eparhije koja ga je privremeno ustupila na korišćenje zaposlenim radnicima. Više decenija Domom je gazdovalo Ugostiteljsko preduzeće "Lipa" koje nakon privatizacije na sudu potražuje ovaj objekat.

- Divna je naša baka Buda, zajedno radimo 35 godina, znamo se u dušu, nikada nije bila na bolovanju, nedavno je odsustvovala samo dva dana dok je u Nišu operisala kataraktu, mada je odavno u penziji, mogla bi da sedi i uživa, odmah se vratila u kuhinju, jer neizmerno voli ovaj posao i uživa u njemu, ne znam kako bi mi bez nje - priča Nazim Biševac, šef restorana u motelu "Sopoćani". Brinemo za njeno zdravlje, jer je često uz roštilj, a ona nam u šali kaže: "Brinite vi malo više o vama, želim da u kuhinji dočekam stotu, a dalje, videćemo". Ona je zaštitni znak Turističkog doma "Sopoćani", mnogi su odlazili i dolazili, a ona je ostajala, po njoj i njenim specijalitetima znaju Srbiju po celom svetu - ističe Miroslav Mladenović, upravnik "Sopoćana".

KUVALA TITU
- Bila sam srećna kada me je drug Tito, posle dobrog ručka koji sam mu spremila, pozvao da mi se zahvali i da se slikam sa njim i Jovankom, dolazili su potom još mnogi poznati političari, glumci, pevači i drugi umetnici, ovde se decenijama održava i poznata Likovna kolonija "Sopoćani", neki su me ovekovečili i na svojim umetničkim slikama, ali ja sam najviše želela da mi dođe Slobo Milošević, da njega dočekam i ugostim, na žalost, nije nikada došao ni u Novi Pazar, ni u Sopoćane. Nadala sam se sve dok nisam čula da je umro u Hagu, danima sam potom bila tužna - priča Budimirka.


Ugostila je Buda obojicu Stambolića, Dražu Markovića, Milana Milutinovića, Zorana Lilića, pokojnog Zorana Đinđića, Vojislava Koštunicu, Borisa Tadića...


- Nadam se da ću ugostiti i Tomislava Nikolića, pre nego što je postao predsednik Srbije bio je u Novom Pazaru, ali u "Sopoćane" nije svraćao, doći će, sigurna sam, kad ponovo poseti ovaj kraj - naglašava je ova neobična starica i vrhunska kuvarica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online