Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 04.01.2013.
21:49
B92 A

Zašto muškarci vole ženske grudi?

Ovo pitanje, koje već vekovima traži odgovore, postalo je tema ozbiljnog naučnog istraživanja. Autori veruju da se tajna skriva u hormonu koji majka luči u trenutku dojenja i koji stvara pojačanu vezu između majke i bebe. Efekti tog hormona opstaju i u kasnijim razdobljima života – smatraju autori.

Jedan od njih, Lari Jang, napisao je članak za "Hafington Post" u kom tumači zašto je, po biološkim kriterijima, muška opsesija grudima "prilično čudna".

"Ljudska vrsta jedina među sisarima ima mužjake koji su fascinirani grudima ženki u kontekstu seksualnosti" – komentariše Lari Jang. I žene su jedinstvene među sisarima po činjenici da im grudi rastu u pubertetu. Mi smo takođe jedina vrsta u kojoj muškarci dodiruju ili oralno stimulišu grudi partnerke kao deo seksualnog čina – i žene u tome uživaju. Istraživanje kaže da 82 odsto žena voli kada im muškarci stimulišu bradavice, a više od 60 odsto tražiće tu vrstu dodira. Uspeh "Plejboja" i drugih muških magazina mnogi objašnjavaju baš činjenicom da muškarce neodoljivo privlače ženske grudi. Ta privlačnost je urođena, ne naučena. Momci ne uče u parku ili na ulici da su grudi nešto što bi trebalo da ih zanima. To je biološki uslovljeno i duboko usađeno u naš mozak. Rezultati čak pokazuju da kad god se nađemo pred grudima ili predmetima koji su s njima povezani (poput brushaltera), češće donosimo loše odluke.

Kada žena rodi, novorođenče će na različite načine doticati i stimulisati majčine grudi. Ti podsticaji uzrokuju lučenje hormona oksitocina, koji zatim podstiče mišiće u grudima žene da istisnu mleko. Ovaj hormon ima i druga dejstva – on uzrokuje majčinu usredsređenost na bebu, zato nam bebe postaju najvažnija stvar na svetu. Takođe, oksitocin pretvara dojenje u iskustvo koje je ugodno za bebu i zbog toga ona želi da ga ponovi. To stvara neraskidive veze koje traju ceo život. I zato, kada partner stimuliše ženine grudi, on proizvodi istu seriju hemijskih reakcija kao i dojenje. Autori stoga zaključuju da muška fascinacija grudima nije čudna, ona je “nesvesni evolutivni poriv” koji pomaže da se stvori osećaj ljubavi i privrženosti.

Možda je muška opsesija grudima zaista urođena, ali tu je i mnogo drugih činioca koji samo pospešuju taj utisak. Navedimo neke od njih:

Grudi ih smiruju

Zbog povezanosti s dojenjem, muškarce grudi podsećaju na divne dane detinjstva kad ih je mama štitila.

Grudi su simbol plodnosti

Bez obzira na veličinu, grudi definišu ženstvenost. Grudi simbolizuju zrelost i plodnost žene.

To je stvar prirodne selekcije

Prema Čarlsu Darvinu i njegovoj teoriji evolucije, podsvesno biramo partnere koji izgledaju zdravo i koji su sposobni za reprodukciju. Jedno njegovo istraživanje je pokazalo da muškarce privlače grudi, pogotovo one veće, zato što smatraju da je takva žena sposobna za učestvovanje u produženju vrste. Iako reprodukcija više nije prioritet, protiv tog prirodnog instinkta muškarci se ne mogu boriti.

Vizuelno ih stimulišu

Nedavno sam pročitao jedan zanimljiv status na fejsbuku. Citiram: “Muškarci se zaljubljuju u ono što vide, a žene u ono što čuju. Zato se žene šminkaju, a muškarci lažu.” Ima nešto u tome. Dok žene može stimulisati i odlomak iz nekog romantičnog romana, muškarce stimuliše ono što vide. A grudi su nešto što ih posebno “pali” i opsesivno privlači njihovu pažnju.

Pritisak društva

Jedan od razloga zašto su muškarci opsednuti grudima je društvo. Prošetajte malo gradom, izađite u klubove i biće vam jasno o čemu pričamo. Žene nose dekoltiranu odeću, bez brushaltera, ističu svoj seksipil naglašavajući grudi. Obratite pažnju na reklame, oglase u novinama, modnu industriju… grudi su postale marketinški materijal!

Grudi imaju onu posebnu privlačnost kao tabu

Erotična privlačnost grudi bazira se na tome što bi grudi zapravo trebalo da budu sakrivene od pogleda. Najveći izazov leži u onome što ne možemo imati i zato su grudi najslađe zabranjeno voće.

POVEZANE VESTI

Petak 04.01.2013. 21:53
Zato što nam se jako sviđaju!
Petak 04.01.2013. 22:12
Prvo pravilno napisite NASLOV,pa onda izucavajte...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online