Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 31.05.2012.
12:41
B92 A

Da li će gej brakovi uništiti porodicu?

Od kako su u većini američkih država legalizovani gej brakovi, mnogi misle da će ta institucija uništiti tradicionalnu porodicu. Da li je to tačno?

Foto: Ilustracija
 

Možda najbolji odgovor na to pitanje daju statistički podaci. U Masačusetsu je gej brak legalizovan 2004. i tada je došlo do porasta broja venčanih za 16 odsto u roku od godinu dana. Verovatno je reč o parovima koji su godinama čekali da se njihov status legalizuje.

U narednih nekoliko godina, broj venčanja se stabilizovao, ali je ostao viši u odnosu na godine koje su prethodile donošenju zakona o istopolnim brakovima. Dakle, gej brakovi nisu uništili brakove u Masačusetsu.

Njujork, Konektikat, Ajova, Vermont i Nju Hempšir legalizovale su gej brakove između 2008. i 2011. Međutim, zbog nedostatka podataka primećuje se samo privremeni porast broja venčanih, a zatim povratak na ranije statističke vrednosti.

Da li je međutim porastao broj razvedenih? Odgovor je: ne.

U svakoj od pomenutih pet zemalja, bilo je manje razvoda u odnosu na period pre legalizacije istopolnih brakova, za razliku od ukupne stope razvoda u SAD.

Neko bi rekao da kratkoročni trendovi nisu toliko relevantni za ocenjivanje posledica donošenja takvog zakona, ali činjenica je da svi početni pokazatelji govore da gej brakovi ne mogu narušiti postojanje tradicionalne porodice.

To ne znači da su istopolni brakovi inspirisali Amerikance da se venčavaju. Samo je jasno da i jedni i drugi mogu da nesmetano postoje na istom geografskom prostoru.

Oni koji su protiv i oni koji su za legalizaciju istopolnih brakova imaju sasvim drugačije viđenje braka kao institucije.

Među elitom, brak je zajednica dve nepoznate osobe koje zajedno traže sreću i uspevaju da je pronađu. Oni ne žive i ne organizuju se prema podeli uloga na “muške” i “ženske”.

Oni drugi, međutim, imaju vrlo fiksiranu predstavu o zajednici muškarca i žene kao jedinom pravom braku. Ipak, njih opovrgavaju sve veće stope razvoda heteroseksualnih parova, ne samo u Americi, nego i u celom svetu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.05.2012. 13:25
Хришћански брак између мушкарца и жене је за нас обичне људе велика и недокучива света тајна а геј брак представља пљување и ругање божијем домостроју спасења . Ово је отворени грех и сатанизам и ревносни хришћанин не може да се помири и не осуђује зло јер ће својим неосуђивањем и сам изгубити моћ расуђивања између добра и зла и подпасти под зло . Не треба осуђивати само из личне злобе и сујете . Хомосексуализам је вид притајене гордости где се слави телесно ( пропадљиво ) и отворено крши заповест о рађању .
Četvrtak 31.05.2012. 13:11
"Od kako su u većini američkih država legalizovani gej brakovi" Хтела бих да питам аутора текста, а да ли зна колико држава имају САД и на основу броја тих држава, у колико је држава процентуално легализован истополни брак??? Колико је мени познато то је само у пар држава, па чак ни држава у којој је содомски и гоморски Холивуд НИЈЕ ЛЕГАЛИЗОВАН брак, а да не спомињем у другим много више конзвервативнијим срединама америчког друштва!!! http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/State_recognition_of_same-sex_relationships_%28Northern_America%29.svg/220px-State_recognition_of_same-sex_relationships_%28Northern_America%29.svg.png
Četvrtak 31.05.2012. 19:58
И шта доказује ова статистика? Да хомосексуализам није девијација сексуалног, да друштвено није штетна, већ пожељна појава која помаже очувању породице и да га треба промовисати на све могуће начине? ''Традиционална''(идиотски придев) породица треба да добије призвук неког архаичног застарелог концепта који уоште није ''ин'' и у којем одрастају неки ограничени затупљени дивљаци, за разлику од истополних ''породица'' у којима су људи широких схватања, блистави у сваком погледу. Данајски дарови.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online