Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.11.2011.
12:32
B92, Jutarnji list A

Staljin pokušao da ubije Tita

Srpski istoričar Ljubodrag Dimić otkrio je u ruskim arhivama spis koji potvrđuje da je Staljin poslao dva lekara da ubiju Tita tokom operacije slepog creva. Legenda kaže da ih je Josip Broz Tito u tome otkrio i vratio Staljinu, ali u mrtvačkom kovčegu.

Nije mu mogao niko ništa, bio je jači od sudbine: Josip Broz Tito
 

Moguću potvrdu ovog atentata, pronašao je istoričar Ljubodrag Dimić sastavljajući "Zbornik dokumenata jugoslavensko-sovjetskih odnosa 1945-56", objavljen ovih dana, a koji sadrži 200 dosad neobjavljenih dokumenata iz ruskih arhiva, piše Jutarnji list.


Taj list podseća da su mnoge priče o mogućim atentatima na Josipa Broza Tita ostale nepotvrđene, ali, prema novootkrivenom transkriptu razgovora Staljina i Titovog čoveka broj dva Edvarda Kardelja, Dimić kaže da je veoma moguće pronašao potvrdu o "medicinskom atentatu" na Tita.


Sumnje u to prvi je izneo jedan od ljudi iz Titovog osiguranja i njegov suborac, general Milan Žeželj, a u svojoj knjizi “Brozovi strahovi” opisao je Miladin Adamović.


Naime, prema Žeželjevim tvrdnjama, 1947, kada odnosi Tita i Staljina više nisu bili tako sjajni, jugoslevnski maršal se razboleo od napada slepog creva, nakon čega je ustanovljeno da mora na operaciju. Iako je tada cela jedna soba uTitovoj rezidenciji preuređena u operacionu salu, sa svim lekarima i drugim medicinski osobljem, iznenada su se pojavili ruski specijalisti, s porukom da ih je lično Staljin poslao da pomognu Titu.
 

Staljin je poslao amatere da likvidiraju Druga Starog...

Tito ih je potom primio, kako tvrdi Žeželj, navodno zbog toga da se ruski vođa ne naljuti i da se ne bi dodatno zaoštrili odnosi sa Kremljom. Ostalo je zabeleženo i da su operaciju zaista izvršili Rusi, ali da Titu posle toga nije bilo dobro, odnosno da mu se rana zagnojila, pa se pretpostavilo da su medicinski instrumenti s kojima je operisan bili "zatrovani".


Da se radi o pokušaju atentata zakljčili su Titovi saradnici koji su primetili i da se ruski hirurzi ponašaju veoma neuobičajeno. Prema Žeželju, ruski lekari su se ponašali izgubljeno, puno su pili i pušili i bili veoma nervozni, bauljajući pripiti po rezidenciji. Žeželj ih je zbog toga zaključao u sobu i pozvao Titove lekare koji su potom uspešno obavili novu operaciju.


Kada je ta "zavera" Staljina otkrivena ruski lekari su vraćeni u Staljinu, ali u kovčegu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.11.2011. 14:02
ova "sveza" vest je bash za udarnu vest odabrana....nema izgleda nishta NOVO u zemlji Srbiji....kao da NIKOG shiptari nisu sinoc ubili.....bravo......bravo.....vlast vas zaista lepo usmerava mediji.....
Četvrtak 10.11.2011. 13:51
ef copavoga...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online