Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 07.10.2016.
18:40
prva.rs, Vestionline A

"Pokušali smo da likvidiramo Tita, nije bilo većeg zla od njega"

Nesuđeni sveštenik Radoš Stevlić je umesto krsta i molitvenika u ruke uzeo oružje i pre pola veka krenuo u borbu protiv Josipa Broza Tita i komunizma.

wikipedia.org/Jože Gal
Nauživao se za života...

Kako je rekao za televiziju Prva, još kada je bio dete, smatrao je da je oličenje zla bio Tito. On navodi da se 1944. godine dogodilo nešto što je promenio tok njegovog razmišljanja, a to je i optužba da je četnik, kao i pretnja komunista da će ga ubiti. Tri decenije kasnije, student Teološkog fakulteta postao je deo grupe koja se spremala da likvidira jugoslovenskog maršala. 

- U Nujorku su bili glavni organizatori, u Torontu braća Stanojević, Đorđe Grahović u Ohaju, Nikola Živović i ja smo bili u Čikagu, Nikola Kavaja nas je povezivao. Nismo koristili telefone, prisluškivanja je bilo svuda - dodao je Stevlić.

Svoj prvi bombaški napad na Titovu Jugoslaviju simbolično su izveli na Svetog Savu 70-ih godina. 

- Prva akcija bila je takozvana "Šest svetosavskih bombi". Šest bombi eksplodiralo je u isto vreme u svim konzulatima i ambasadama Jugoslavije, u Njujorku, Torontu, Čikagu, Los Anđelesu, San Franscisku i Klivlendu - dodao je on. 

Međutim, ono o čemu su brujali američki mediji bio je pokušaj ubistva jugoslovenskog maršala. 

- Mi smo smatrali da je neophodno da se Tito ukloni. Najbliži tome bili smo kada je dolazio drugi put u Ameriku u Filadelfiji, onda smo imali snajperiste koji su čekali da ga skinu za vreme hoda od aviona do terminala - dodao je Stevlić. 

Grupa nije imala uspeha ni tada, ni kada je Tito došao u posetu Beloj kući, jer je prilaz Titovom automobilu bio nemoguć. 

Usledila su hapšenja, suđenja i dugogodišnja robija zbog terorizma. Radoš Stevlić odslužio je kaznu od deset godina, iako i sam kaže da je postojala mogućnost da dobije maksimalnih 65 godina zatvora. Kako kaže, nikad se ne bi vratio istim putem. 

POVEZANE VESTI

Petak 07.10.2016. 21:58
I nije bilo veceg zla od njega! Srbiju je rasparcao, uveo dvije autonomije, a ust-askoj Hrvatskoj dao cijelo more bez kninske autonomije za Srbe, zabranio povratak Srba na Kosovo, zemlju srpsku podijelio Sip-tarima uvezlim iz Albanije. Jasenovac nikada nije posjetio, ust-aski genocid nad Srbima ga nije interesovao, pobio 60.000 Srba protivnika komunizma nakon 1945. godine, ...itd.itd.
Subota 08.10.2016. 00:45
Voleo bi da ste ga posle toliko pokusaja bar malo ubili, danas bi nam sigurno bilo bolje, jer njegov teror trpimo i dann danas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online