Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.08.2018.
03:00
B. Đokić - Vesti A

Trka u naoružanju širom sveta (5): Posejdon nišani iz vode

Oružane snage Ruske Federacije su nakon sloma SSSR i desetak godina stagnacije poslednje decenije dobile veliku količinu novca kako bi se obnovile i naoružale najmodernijim sistemima. Iako relativno mali, budžet od 66,3 milijarde dolara ipak je dovoljan da se opremi vojska novim naoružanjem, učestvuje u sukobima na udaljenim tačkama sveta, te da se projektuju novi vojni sistemi, koji će biti pretnja američkim ili kineskim odbrambenim sistemima.

youtube.com
Foto: Ilustracija

Ruska vojska ima nešto više od milion vojnika i oko dva i po miliona u rezervi. Glavni oružani sistemi budućnosti i njihov odgovor u trci u naoružanju jeste pet naprednih oružanih sistema: Burevešnik krstareći projektil na nuklearni pogon, Avangard hipersonički raketni sistem, Sarmat interkontinentalna balistička raketa, Posejdon podvodni dron i Kinžal hipersonična raketa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom predsedničke kampanje prošlog proleća objavio veliki napredak koji je napravila vojska, opisujući tehnološka unapređenja, kao neka od najboljih na svetu.

Njegove tvrdnje su s druge strane odbacili oficiri američke vojske, koji navode da ti sistemi nisu ni blizu da postanu operativni.

Burevešnik krstareća raketa na nuklearni pogon će biti pokretana uz pomoć malog nuklearnog motora i nosiće nuklearnu bojevu glavu s neograničenim dometom, nepobedivu u odnosu na sve postojeće i napredne vazdušne sisteme protiv odbrane. Testovi se očekuju uskoro.

Avangard raketni sistem na hipersoničnim brzinama, je raketa s interkontinentalnim dometom, s mogućnošću da leti brzinom od 20 maha, odnosno brzina zvuka, što će reći preko 23.000 kilometara na sat. Tokom leta, ova raketa će moći da menja putanju, kako bi izbegla presretače i obaranje.

Ruski izvori kažu da će ovaj sistem uskoro biti spreman za upotrebu.

Interkontinentalna balistička raketa Sarmat je najmodernija u ruskom arsenalu. Iako se ne planira da bude na borbenom dežurstvu pre 2021. godine, već se uveliko obavljaju testovi.

Podvodni dron Posejdon biće u stanju da nosi nuklearnu bojevu glavu i predviđen je da gađa neprijateljske luke ili eksplodira u blizini neprijateljskih nosača aviona.

Posejdon će imati interkontinentalan domet od desetak hiljada kilometara i prema ruskim izvorima, 100 posto neranjivost na neprijateljske kontramere.

Kad se napravi, a probe su već počele, s ruskih nuklearnih podmornica će biti lansiran ovaj dron, a potom će automatski tražiti svoju metu.

Pametne rakete

Sa Kinžal hipersoničnim raketama biće opremljeni ruski MiG-31 avioni i Tu-22M3 bombarderi dugog dometa. Ova raketa će biti ispaljivana sa aviona i onda sopstvenim pogonom i brzinom od 10 maha, odnosno skoro 11. 000 kilometara na sat, tražiti svoje mete. Domet ove raketa je oko 2.000 kilometara, navode ruski izvori. Neki aviona su već opremljeni s eksperimentalnim Kinžal raketama od decembra prošle godine.

Sutra - Trka u naoružanju širom sveta (6): Magneti obaraju bojeve glave

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online