Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.08.2018.
00:40
B. Đokić - Vesti A

Trka u naoružanju širom sveta (1): Spremni za rat i u svemiru

Prošle nedelje američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon o budžetu za odbranu. Ovaj rekordni budžet vredan 716 milijarda dolara predviđa gotovo nezabeleženu modernizaciju i jačanje američkih oružanih snaga.

Tanjug/AP
Donald Tramp

Time je, kako pojedini analitičari ocenjuju, započeo novu trku u naoružanju, kojoj će se pridružiti i druge svetske sile. Tramp je zakon potpisao na svečanosti u američkoj vojnoj bazi Fort Dram, u prisustvu više hiljada američkih vojnika.

- Ovaj je zakon najvažnije ulaganje u našu vojsku, u naše borce, u modernoj istoriji. Zahvaljujući njemu, zamenićemo zastarele tenkove, avione i brodove najsavremenijom i najsmrtonosnijom tehnologijom ikada razvijenom. Nadamo se da ćemo biti toliko snažni da to oružje nikada nećemo morati upotrebiti, ali ako ipak budemo morali da ga upotrebimo, neprijatelj neće imati nikakvih izgleda - istakao je Tramp.

Zakon omogućava nabavku 77 novih najsavremenijih aviona F-35, novi nosač aviona i druga borbena plovila, kao i modernizaciju nuklearnog arsenala, objavila je Bela kuća.

Ovaj rekordni budžet, veći za 100 milijardi od prethodnog budžeta Ministarstva odbrane SAD, najavljuje novu trku u naoružanju, stvaranje oružja budućnosti, kao iz naučnofantastičnih filmova, u čemu ne zaostaju ni druge velike sile sveta.

Ne žale pare

Prema Ministarstvu odbrane Velike Britanije, do 2045. godine, očigledno je da će trka u naoružanju biti sve ozbiljnija, a sve veće količine novca će se trošiti na vojnu tehniku. Njihove procene govore da će se već ogromni budžeti duplirati, a neki i učestvostručiti ili udesetostručiti. Podaci za 2045. su izraženi u dolarima, prema vrednosti iz 2012. godine:
SAD - 1.335 milijardi dolara
Kina - 1.270
Indija - 654
Rusija - 295

Nije jednostavno otkriti koliko koja zemlja troši na odbranu. Podaci nisu uvek relevantni zato što se neki vojni projekti vode kao civilni projekti tokom istraživanja. Neke zemlje kao vojni budžet objavljuju podatke samo o potrošnji za vojsku, a ne za nabavku naoružanja, dok jedan deo troškove koje ima za vojsku, logistiku, nabavku opreme vodi kroz druga ministarstva, a ne ministarstvo odbrane.

Najrelevantnije podatke ima Stokholmski institut za mir, koji decenijama pomno prati troškove za odbranu širom sveta. Prema istraživanjima tog instituta, potrošnja na vojsku je u svetu 2017. godine ukupno bila 1.700 milijardi dolara.

Od toga najveći deo su potrošile SAD, odnosno 35 procenata ukupnih svetskih troškova, to jest 610 milijardi dolara. Potom dolazi Kina sa 228 milijardi dolara, Saudijska Arabija sa skoro 70 milijardi dolara, Rusija sa 66 milijardi, Indija 64 milijarde, Francuska 58 milijardi, Velika Britanija 47 milijardi, te Japan sa nešto više od 45 milijardi dolara. Svi ti budžeti iz godine u godinu postaju veći.

Da se glavne sile spremaju za eventualni budući sukob velikih razmera moglo se shvatiti i iz nove odbrambene doktrine SAD, prve posle 10 godina. Naime, dolaskom Džejmsa Matisa na čelo Pentagona, usvojena je nova vojna doktrina SAD, koja se već nekoliko godina očekivala. Umesto da vojna doktrina bude fokusirana na mogućnosti američke vojske da istovremeno vodi dva rata, poput iračkog ili avganistanskog, na različitim stranama sveta, odnosno ratova manjeg ili srednjeg intenziteta, sada je zamisao da se Vojska SAD spremi za konvencionalne sukobe s velikim vojskama.

Očigledno su planeri Pentagona došli do zaključka da će ukoliko uđu u rat u budućnosti, to biti veliki konvencionalni ratovi.

Pentagon, kao i ostale vojske, vrlo veliku pažnju pridaju sajber ratovima i sukobima u sajber prostoru i kontroli informacija.

- Strategija će obezbediti da američki narod ima vojsku spremnu da zaštiti naš način života, bude uz naše saveznike i na sledeću generaciju prenese netaknutim slobode koje sada uživamo. Mi se suočavamo sa rastućim pretnjama od revizionističkih sila, bez obzira na to koliko su Kina i Rusija različite jedna od druge. Štitimo se od nacija koje žele da stvore svet koji je u skladu s njihovim autoritarnim modelom, koje žele da kontrolišu odluke drugih država u ekonomiji, diplomatiji i bezbednosti. Ono što treba svi da znaju jeste da mi imamo puno poverenje u naše oružane snage i možete biti sigurni u to da će naša vojska pobediti tamo gde diplomatija omane - istakao je Matis u svom obraćanju povodom buduće nacionalne strategije SAD.

Na naoružavanje i modernizaciju američkih snaga, ni druge države konkurentni, prevashodno Kina i Rusija, ne sede skrštenih ruku.

One obnavljaju i prave nove programe najmodernijih oružanih sistema, pa čak planiraju i prenošenje sukoba u svemir. To se najbolje moglo videti na video-prezentaciji ruskog predsednika Vladimira Putina, pred predsedničke izbore prošlog proleća, gde su predstavljeni spektakularni planovi ruske vojske u budućnosti.

Sutra - Trka u naoružanju širom sveta (2): Laserima na megdan
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online