Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.10.2017.
00:11
A. Vučićević - Vesti A

Krađa umetničkih dela (2): Srbija siromašnija za ukradena dela

Srbija je toliko siromašna da ne može biti plodno tlo za prodaju ukradenih umetničkih dela. Prema rečima istoričara umetnosti Nikole Kusovca, penzionisanog kustosa Narodnog muzeja Srbije, o ozbiljnom crnom tržištu, kada je reč o umetničkim slikama u Srbiji, nema ni govora.

Lična arhiva
Delo Petra Lubarde

- Mi nemamo klijentelu koja bi mogla da bude zainteresovana za ukradena umetnička dela velike vrednosti koja se meri milionima evra. To je takozvana vruća roba od koje svi beže. Ponešto "vruće" što se ukrade u Evropi završi ovde uglavnom zbog neobaveštenosti i neobrazovanosti onih koji kradu. Klasičan primer za to je bila slika "Dečak u crvenom prsluku" slikara Pola Sezana koja je ukradena u Švajcarskoj i dopremljena u Srbiju. Ovde ne postoji kupac za takvu robu, nema nikoga do te mere finansijski sposobnog da može kupiti jednog Sezana. Ta krađa je jednostavno bila trapava. Nakon hapšenja počinilaca pričalo se kako mi postajemo važni za crno tržište, ali to je daleko od istine - objašnjava za "Vesti" Kusovac.

On je istakao da u Srbiji prodaja ukradenih slika čak i domaćih autora ide jako teško.

- Ukoliko je slika kvalitetno tehnički obrađena, a to znači da postoji detaljna dokumentacija, jako je teško uraditi bilo šta s njom. Čak i kada se pljačkaju kuće, gotovo po pravilu u poslednje vreme se uzima sve osim slika, jer lopovi ne znaju šta će sa njima i ne žele da se uvale u nevolje. Svesni su da će teško moći finansijski da iskoriste ukradenu sliku - rekao je Kusovac.

Lubarda se ne krade

Kada je reč lažnoj informaciji da je iz beogradskog Doma sindikata nestala slika "Industrijalizacija" autora Petra Lubarde, Nikola Kusovac kaže da je takvu informaciju mogao da plasira u javnost samo neko bez ikakvog znanja!
- Takve slike se, po pravilu, ne kradu. Reč je o delu veličine skoro 20 kvadratnih metara, te je potpuno nerealno zvučalo da neko ukrade takvu sliku jer s njom ne bi mogao ništa na crnom tržištu - objasnio je Kusovac.

On je istakao da su kolekcionari u Srbiji manje kupovne moći nego neki svetski koji izdvajaju milione evra za umetnička dela.

- Ovde se može govoriti o ljudima koji će izdvojiti od 5.000 do 20.000 evra. Uglavnom se kupuju domaći autori, Šumanović, Konjović, Nadežda Petrović i drugi, a ti kupci ne žele nevolje sa nelegalnim slikama, pa kupuju samo ono što je dostupno sa kompletnom dokumentacijom - rekao je Kusovac.

Prljavi poslovi

Srpski lopovi se u svetu dobro kotiraju, a Kusovac ističe da je razlog tome - neznanje.
- Naši ljudi koji obavljaju takve poslove po svetu su neobavešteni, pa im nije teško "uvaliti" takvu vrstu posla. Oni žive u zabludi da će ovde moći da urade nešto s nekim velikim delom. Nisu emancipovani i sofisticirani da bi to mogli da rade dobro - istakao je Kusovac.
On kaže da postoji fama o tome da postoje naručene krađe i da tu zabludu treba razbiti.
- Oni koji imaju toliko novca za slike milionskih vrednosti, oni kupuju legalno, neće naručivati krađe jer im to nije u interesu. Velikih slikara ima i u legalnoj prodaji. Najčešće o naručenim krađama govore policajci koji o tome pojma nemaju - objasnio je Kusovac.

Bivši kustos je objasnio da se Srbija može podvesti pod sivu zonu.

- Ta zona obuhvata sve one prodaje koje nisu javne i o kojima ne postoji pisani trag. Vlasnik sliku prodaje ili poklanja nekome i tu se izgubi način da se kontroliše putešestvije slike koja bi mogla biti kulturno dobro. To je oblast koja bi trebalo da bude bolje regulisana - ocenio je Kusovac.

Sa druge strane, prema njegovim rečima, dok je sa slikama teško manipulisati, dela kojima je teže ući u trag su ona čije poreklo nije poznato.

- Sa ikonama već ima problema. Njima se mnogo teže ulazi u trag i one se samim tim kradu mnogo više. Slična je situacija i sa skulpturama koje često postoje u više primeraka što automatski olakšava situaciju lopovima - rekao je Kusovac.

Sutra - Krađa umetničkih dela (3): Antičko blago na izvol'te

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online