Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.06.2010.
22:00
S. M. Tomić - Vesti A

Pajserom na srpsku istoriju

Simbol srpske borbe protiv Turaka, bronzani dečak sa Čukur česme, pajserom je rascopan na 20-ak delova, obraz i ćup su ulubljeni od macole a sudbina mu je još neizvesna. Već 20-ak dana leži u umetničkoj livnici "Jeremić" u Vrčinu, tamo gde je i rođen, dok Zavod za zaštitu spomenika traga za originalnim kalupom.

U suprotnom, delovi će se sastaviti kao mozaik, vajar će nekoliko delova koji nedostaju ponovo izvajati glinom da bi se izlio novi kalup za bronzu. Posao će trajati mesec dana i biti 10 puta skuplji nego da se izradi novi. Šestorica Roma koji su organizovano lomatali spomenike po srpskoj prestonici i preprodavali delove budzašto otpadima uhvaćeni su i sudiće im se jer su uništili spomenik vredan pola miliona evra!

Livnica "Jeremić" postoji već 83 godine i njeni vlasnici Slobodan i Pavle Jeremić ne sećaju se da im se toliko spomenika vraćalo na ponovnu izradu kao poslednjih nekoliko godina.


Umesto biste pepeljara


Livnica "Jeremić" je izlila i bistu Ljudevita Gaja, koji je stradao prošle godine u Zagrebu, a gradu ga je poklonio makedonski vajar Tome Serafimovski. Serafimovski je, za svaku državu na prostoru bivše Jugoslavije, odabrao osobu koja je bila od istorijskog značaja na tom području. Kao najznačajniju ličnost hrvatske istorije izabrao je književnika, novinara i ilirskog vođu Ljudevita Gaja. Vandali su Gaju oštetili glavu i nos, a postolje spomenika građanima služi kao pepeljara. Zasad se grad Zagreb nije obratio Jeremićima za pomoć.

"Spomenik knezu Mihailu je liven u Italiji, Vuku Karadžiću u Pešti, a dedin ujak je u Milerovoj livnici u Beču izučio zanat i želeo da ga donese u otadžbinu da možemo sami da pravimo spomenike svojim velikanima", priča Pavle Jeremić.

"I ne mogu da verujem da se danas sve to dešava. Čukur česmu nisu dirali ni Nemci za vreme okupacije, a sad sitni romski lopovi voze "BMNj", merkaju spomenike po Beogradu i pajserom u centru grada odvale spomenik koji ima kulturnu, istorijsku i umetničku vrednost, a da niko ništa nije čuo, ni video. Taj spomenik je lio moj deda, a došlo je vreme da ga brat i ja krpimo!"


Slobodan Jeremić kaže da ni u Srbiji, ni u regionu nema dobrog zakona, pa najviše profitiraju lopovi.
 

"Na Centralnom groblju u Beogradu samo prošle godine je uništeno 16 bista. U Paraćinu neki Cigani Jovanovići imaju livnicu u kojoj pretapaju sve čega se domognu. Postali su milioneri, voze džipove i nikom ništa! Mi smo na grob naših roditelja nedavno stavili crkvicu od mesinga i neko je odneo posle mesec dana! Da lopove i vandale zakon kažnjava kako treba, ne bi toliko ludovali", ogorčen je Slobodan.


Nenad Jeremić pokazuje na figuru vojnika s puškomitraljezom.
"Kukali smo na Slobu, a sad u demokratiji pljačkaju spomenike. Sa spomenika Arčibaldu Rajsu u Topčideru poskidali su sve i jedno slovo. Ova figura vojnika je model spomenika koji smo mi radili pre 10 godina. Roditeljima je poginuo sin jedinac u ratu 90-ih, sećam se kad je bronzana figura bila gotova, majka je zakukala i obesila se spomeniku oko vrata. Taj vojnik je 10 godina stajao pored puta i nedavno ga je neko ukrao. Srećom su roditelji sačuvali model, pa ćemo ga liti ponovo.
Trenutno se u livnici "Jeremić" radi spomenik Mehmed paši Sokoloviću za grad Višegrad. Bronzana figura biće visoka dva i po metra, ali je pitanje da li će monumentalnost spasti džinovskog pašu od balkanske hajke na spomenike."

Šegrta Savu dvaput ubili


Spomenik dečaka na Čukur-česmi vajara Simeona Rosandića podignut je kao sećanje na sukob između Srba i Turaka 1862. godine, kada je jedan turski vojnik ubio srpskog šegrta Savu Petrovića. Zbog toga su izbili nemiri u celom Beogradu, u kojima su poginula dva srpska žandarma, a turska vojska je iz tvrđave bombardovala beogradsku varoš. Ču­kur-če­sma je pro­gla­še­na spo­me­ni­kom kul­tu­re 5. fe­bru­a­ra 1965. go­di­ne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online