Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.07.2014.
02:31
M. Stanimirović - Vesti A

Turisti čistili tvrđavu

Skromni smeštajni kapaciteti u gradu na Đetinji pre desetak meseci prošireni su otvaranjem eko hostela Republik, prvog u Srbiji i na Balkanu koga krase obeležja iz perioda Užičke republike i Radničkog bataljona.

Jugonostalgija ne bledi: Marko Ristovski

Dvojica mladih Užičana Marko Ristovski i Milan Bogojević zaigrali su i na kartu jugonostalgije koja ne bledi, jer na prostorima bivše zemlje ekonomska i finansijska kriza razara svaki vid društvenog i kulturnog života.


- Zadovoljan sam dosada postignutim. Za nepunih godinu dana posetilo nas je skoro 1.000 gostiju iz preko 30 zemalja sveta, sa svih pet kontinenata. Najviše je domaćih turista, a od stranaca najčešće su nas posećivali Japanci, Nemci, Amerikanci i Poljaci. Dođu na jedan, a obično ostanu 2-3 dana. Dočekamo ih besplatnom domaćom rakijom, a mnogi od njih kažu da takvu kapljicu nigde nisu pili. Prenoćište naplaćujemo samo 1.000 dinara, a za one koji žele više da plate imamo na raspolaganju Titov apartman u kome spavanje naplaćujemo 3.000 dinara - kaže Marko Ristovski, suvlasnik hostela.

Kreativna radionica

- Da nije bilo katastrofalnih poplava i obustave železničkog saobraćaja imali bismo još gostiju, ali za nezadovoljstvo nema razloga. Planiramo osnivanje kreativne radionice gde bi deca iz dijaspore dolazila na usavršavanje maternjeg jezika. U Užicu koje je manja sredina od Beograda ti rezultati bi bili neuporedivo bolji - zobjašnjava Marko Ristovski.

Objekat ima 200 kvadratnih metara i 30 ležaja. Nalazi se u u Naselju Rakijska pijaca i udaljen je od najjužeg gradskog jezgra deset minuta. Nedavno su u dvanaestokrevetnoj sobi spavali turisti sa četiri kontinenta, iz Japana, Kanade, Kolumbije i Švajcarske. Do pre nekoliko dana u hostelu su boravili supružnici iz Japana koji su krenuli na put oko sveta koji će trajati tri i po godine, a opet će hostel posetiti Španac Fernando koji se biciklom uputio ka Japanu.

- Srbija i Balkan su vrlo zanimljivi za turiste sa rančevima na leđima. Od nas dobiju besplatne karte za obilazak Narodnog muzeja gde mogu da se upoznaju sa 67 dana Užičke republike i funkcionisanjem jedine slobodne teritorije u okupiranoj Evropi kao i ulaznice za obilazak Memorijalnog kompleksa na Kadinjači. Našim gostima organizujemo izlete u Mokru Goru, Zlakusu, Potpećku pećinu i Sirogojno. To su za njih najzanimljivije destinacije mada smo mi spremni da ispunimo svaku njihovu želju. Naši gosti su pre dvadesetak dana učestvovali u čišćenju Starog grada, tvrđave iz 14. veka. Nakon naših eko tura lokacije koje smo posetili ostaju čistije nego kad smo ih mi pohodili - priča Marko Ristovski.

Noćenje u Titovom apartmanu košta 3.000 dinara
 


Odrednica eko nije po onoj narodnoj "može da bidne, ali ne mora da znači." Nameštaj u hostelu je od euro paleta koje su hit u svetu, grejanje je ekološko, solarno i drveni pelet. U objektu se vrši primarna selekcija otpada, koriste se biorazgradiva sredstva za čišćenje i štedljive tuš baterije. Naši gosti kao i mi zaposleni u hostelu zalažemo se i propagiramo zeleni menadžment. Pešačenje, vožnja biciklom, korišćenje javnog transporta zbog manjeg zagađenja. Mi smo na istom zadatku, jer imamo visoku ekološku svest - kaže naš sagovornik.


U ovaj posao dvojica Užičana su ušla pošto su među 109 projekata pobedili na nacionalnom konkursu za zelenu inovativnu ideju Fondacije braće Rokfeler, Erste banke. Pomogla im je i Nacionalna služba zapošljavanja i još nekoliko firmi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online