Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.10.2016.
08:15
A. Vučićević - Vesti A

Zaveštanje tela u naučne svrhe (4): Za hladnjaču nema para

Institut za anatomiju "Niko Miljanić" još nema dovoljno kapaciteta za čuvanje kadavera kako bi studenti, ali i specijalizanti bili u mogućnosti da osim osnovnih znanja o anatomiji čoveka, steknu i veštinu savladavanja različitih procedura.

M.Karović
Finansije problem: Prof dr. Lazar Stijak

Prema rečima prof. dr Branislava Filipovića, mladim hirurzima je potrebna vežba, a za to je potrebno da se zadovolje različiti uslovi.

- Hirurzi moraju da vežbaju na kadaveru, kako ne bi grešili na živim pacijentima. Mnogo je lakše uvežbati kolonoskopiju, na primer, na kadaveru, nego na živom čoveku, tako da bi bilo neophodno da poboljšamo uslove nastave - kaže za "Vesti" profesor Instituta za anatomiju Lazar Stijak.

On ističe da se za sada u Srbiji radi isključivo na formalinskim kadaverima, a da postoji želja da se pređe na rad sa svežim, tj. zamrznutim kadaverima.

- Zbog unapređenja nastave želimo da pređemo na savremeniji način rada, a za to su nam potrebne hladnjače. Mi bismo naravno jedan deo kadavera i dalje čuvali u formalinu, jer je za studente osnovnih studija to sasvim dobro, ali zamrznuti su mnogo bolji za studente postdiplomskih i doktorskih studija, kako bi mogli da usavrše svoja teorijska znanja praktičnim radom - kaže prof. dr Stijak.

Na Institutu postoji pripremljena prostorija od oko pet kvadratnih metara u koju bi mogle da se stave hladnjače za čuvanje kadavera. Sve je spremno, samo jedna prepreka.

- Zapeli smo kod finansija. Sama hladnjača košta oko 12.000 evra, bez PDV-a. Ukoliko dodamo na to troškove da se obezbedi sigurna elektrika, da se sve osposobi za rat, ta brojka bi sigurno porasla za još nekoliko hiljada evra - objašnjava profesor Stijak.

U slučaju bilo kakvog kvara, prema projektu profesora Stijaka, postojao bi rezervni deo hladnjače, koji bi bio osposobljen za sve neprilike, tako da bi kadaveri bili sigurni.
- Kadaver koji se čuva na ovaj način, nema rok trajanja. A doprinos koji bi naša medicina dobila je nemerljiv. Nije u pitanju veliki novac, ali u zemlji u kojoj ovakvo stanje, nema malog novca - zaključuje profesor Stijak.
 

Vežbanje na plastičnim lutkama

Zaveštanje tela u naučne svrhe praksa je koja funkcioniše na različite načine širom sveta. U nekim zemljama, poput Amerike, takav vid zaveštanja postoji visoko u svesti ljudi, pa prema nekim procenata čak 60 posto Amerikanaca doniralo je svoje organe za transplantaciju ili u naučne svrhe.
Izrael je zemlja čiji narod nema u svesti značaj zaveštanja, pa oni kadavere za obrazovanje lekara uvoze iz Indije. Australija, Kanada, Belgija, Nemačka, Austrija, Turska, Francuska neke su od zemalja u kojima je veliki procenat stanovništva "bogat" donatorskim karticama.
Kada je reč o našim komšijama, Crna Gora i Bosna u sličnoj su situaciji kao i mi. Osim u Beogradu, kada je reč o Srbiji, Kragujevac, Niš i Novi Sad takođe koriste formalinske kadavere za obučavanje mladih lekara. Hrvatska ima najveći problem sa obukom lekara u oblasti anatomije, jer nema razvijen sistem zaveštanja. Oni su prinuđeni da uvoze kadavere iz Slovenije, a jedan košta neverovatnih 60.000 evra. U muslimanskim zemljama ne postoji praksa zaveštanja tela, već se studenti i lekari obučavaju isključivo na reprodukcijama ljudskog tela napravljenog od stiropora ili plastike.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online