Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.12.2015.
08:30
I. Kozarski - Vesti A

Da li je planetarni sukob već počeo (2): Ruske rakete čuvaju Kinu

Nuklearne snage Pekinga su slabe, a SAD se uzdržava samo stoga što znaju da Moskva ne sme da dopusti promenu balansa snaga u svetu, kaže dr Mihail Aleksandrov.

Reuters
Brojna žarišta na planeti: Sukob u Jemenu

Mihail Aleksandrov, vodeći ekspert Centra vojno-političkih istraživanja Moskovskog državnog univerziteta međunarodnih odnosa, smatra da nije važno koliko postoji lokalnih konflikata, već da mogućnost svetskog rata kao i uvek zavisi od toga da li neko pogrešno smatra da može da pobedi.

Dr Aleksandrov ukazuje na konflikte iz vremena hladnog rata: sovjetsku intervenciju u Avganistanu, kubansku krizu, ratove u Koreji, Vijetnamu, Angoli, Nikaragvi... Smatra da su svi ti ratovi ostali lokalni pošto su SAD i SSSR realno ocenjivali odnos snaga.

Kurdi vrebaju šansu

Aleksandrov smatra da situacija u Siriji lako može da se otrgne kontroli. U SAD odavno predlažu zonu zabrane leta, i ako pođu na takav korak to isto može da učini Rusija.
- Mislim da u Siriji već ratuju turski oficiri u redovima terorista, pošto se bande bore vojnički isuviše pismeno. Turska može da isprovocira konflikt u Nagorno Karabahu (jermenska provincija koja se odelila od Azerbejdžana) ili da podstakne metež među Tatarima na Krimu. U tom slučaju mi ćemo sigurno podržati turske Kurde. Turska je članica NATO i tražiće zaštitu alijanse - kaže Aleksandrov i dodaje da je korisno što je Rusija pokazala vojnu moć u Siriji, odnosno da i klasičnim, naoružanjem može da dosegne Evropu i SAD, a ne samo atomskim.

- Danas je problem što zapadni političari ne procenjuju situaciju suviše pametno. Oni još nisu ohladili glave od euforije samoproglašene pobede u hladnom ratu. Zapad se ponaša kao da je SSSR doživeo poraz u pravom ratu, pa je Rusija kao naslednica dužna da igra po njihovim pravilima. Oni smatraju da su dovoljno jaki da diktiraju volju i ta vojno-politička pogrešna računica provocira situaciju u kojoj je moguće da svaki lokalni konflikt preraste u globalni - objašnjava dr Aleksandrov, dodajući da japansko-kineske protivrečnosti imaju ozbiljan potencijal da prerastu u ozbiljan rat, a takođe i konflikt Kine s Filipinima i Vijetnamom oko ostrva Spartli.

Ukrajina na ledu

- Ne verujem da će se NATO umešati u Ukrajini, čak i ako tamo Rusija uvede vojsku. Ali ako preovlada nerealno raspoloženje, to može da dovede do eskalacije - kaže Aleksandrov.
Za konflikt Indije i Pakistana misli da ne može da preraste u svetski rat, jer niko neće hteti da se uvuče u to ako se već primeni nuklearno oružje.

Aleksandrov smatra da rat velikih sila ne bi bio vođen atomskim oružjem. To bi bila, pre svega, vazdušno kosmička operacija protiv centara upravljanja s ciljem da uništi komunikacije i vezu i uguši volju protivnika da se suprotstavlja.

- Računalo bi se s tim da protivnik pri takvoj taktici ne bi rizikovao upotrebu atomskog oružja. Međutim, to ne može da prođe s Rusijom, ali Kina zaostaje tehnološki. Nuklearne snage Pekinga su slabe i čak postojeći sistem raketne odbrane SAD može da ih odbije - kaže Aleksandrov.

On napominje da Amerikanci mogu lako da unište flotu Kine i pribiju je na kontinent. Potom bi aktivirali separatističke težnje u Tibetu, Sinzjanujgurskoj oblasti i Hongkongu kako bi meteži doveli do otcepljenja niza regiona i prestanka postojanja Kine kao jedinstvene moćne države.

- SAD se uzdržava od tog scenarija samo stoga što znaju da Rusija ne bi ostala po strani. Uništenje Kine promenilo bi balans sila u svetu i Rusija bi se našla u potpunom neprijateljskom okruženju. U tom slučaju sukob bi eskalirao do nuklearnog rata - kaže Aleksandrov.
On zaključuje da su zaista opasne tačke na planeti Sirija i Kina i da je Rusija glavni vojni balans koji sprečava Ameriku da zagospodari planetom.

Sutra - Da li je planetarni sukob već počeo (3): Pet scenarija Armagedona

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online