Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 21.11.2015.
04:13
D. Dekić - Vesti A

Narod na kupusu, vlast na pršutu

Među srpskom nacijom kojoj se u cilju mera štednje neprestano steže kaiš, šokantno je odjeknula je vest da je za sve državne funkcionere (Skupština, Vlada, Predsedništvo i pripadajuće službe) obezbeđeno čak devet tona najkvalitetnijih suhomesnatih proizvoda, čija je vrednost oko 60.000 evra.

Tanjug
Nije beg cicija: Nabavljeno 900 kilograma suve pršute

Političare kao da uopšte ne brine vest Svetske zdravstvene organizacije o kancerogenosti prerađenog mesa, pa se na spisku slanih đakonija do kojeg je došao list "Blic", a koje poslanici jedu po beneficiranim, gotovo bagatelnim cenama našlo, između ostalog, čak 1,8 tona dimljene slanine, 900 kilograma suve pršute, 200 kilograma čvaraka.

Po sistemu narodu kupus, a onima koji vode zemlju meso, pa gledajući prosek, cela Srbija jede sarmu. Predstavnika najstarije i najugroženije populacije, poslanika Partije udruženih penzionera Srbije (PUP) Momu Čolakovića iznenadila je vest o enormnim količinama najkvalitetnijih mesnih proizvoda.

- Ne znam stvarno za to. Redovno jedem u skupštinskom restoranu, ali nikad pršute i čvarke - kaže za "Vesti" Čolaković.

Upitan šta najčešće jede i koliko ga to košta, odgovara da je to bečka šnicla i "kapama" i da su cene, koliko on zna, približne onim u beogradskim restoranima. Da nisu potvrdio je već u sledećoj rečenici jer kaže da kompletan obrok sa supom, salatom i hlebom košta 520 dinara (4,2 evra).

- Nas petorica redovno ručamo zajedno i račun koji uvek plati jedan od nas bude između 2.500 do 3.000 dinara (20 do 24,7 evra) - kaže Čolaković dodajući da se ponekad časte i slatkišem.
Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija tumači za "Vesti" polušaljivo da je zbog raskoraka u srpskom društvu sve ispalo po onoj našoj "kako je kome zapalo".

Rado Srbi u politiku idu

- Srpski državni funkcioneri očito koriste učešće u političkom životu za lične interese i udoban život. To su ljudi koji bi u slučaju da nisu uspeli preko političkih partija da dođu do funkcija u ovoj zemlji bili niko i ništa - mišljenja je Boško Obradović.

- Uostalom, narod je nosilac suvereniteta, pa stezanjem kaiša daje primer političarima da se ravnaju prema građanima. E, sad treba vremena da ta štednja dopre i do političara, a to je ipak proces - kaže Dobrašinović.

Gomile najkvalitetnije hrane za političare, prema rečima čelnika Dveri Boška Obradovića, očit su znak da su državni funkcioneri otuđeni od građana i bez svesti kako narod bedno živi.

Dva evra za Karađorđevu šniclu

U Upravi za zajedničke poslove republičkih organa "Vestima" je rečeno da je količina suhomesnatih proizvoda planirana na osnovu potreba iz prethodne godine, uvećana za tzv. protokolarne aktivnosti u 2016. U dopisu nam je dostavljemo i rešenje o ugostiteljsko- reprezentativnim uslugama, pa se iz utvrđenih cena vidi da se posne porcije poput paprika i sarmi mogu jesti za 57 i 47 dinara (40 centi do pola evra), Karađorđeva šnicla za nešto manje od dva evra, dok su teleći specijaliteti između četiri i pet evra.

- To je slika bahatosti političara okrenutih privilegijama, umesto da su u službi naroda. Pozicije iskorišćavaju za dolazak do svih državnih resursa, od onog banalnog, kao što je kvalitetna ishrana po povlašćenim cenama, pa sve do korupcije - kaže Obradović za "Vesti".

POVEZANE VESTI

Subota 21.11.2015. 07:48
60 000 evradi?sica je to u odnosu na to koliko kosta jedan parazit koji ima primanja od 1000e.sa dazbinama drzavi plus pokoja dnevnicica tih 1000 naraste na 2000.12 meseci---24 000,pa puta 4 god = bezmalo stotka. 100 000 evrica jedan a takvih je barem 100 000.dakle 10 milijardi evradi za 4 godine.za te pare moze da se napravi 100 000 hektara plastenika
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online